Minden amiről tudni érdemes
Tollhegy
Ahol tanítják
Pályán lévő tanárok képzése
Akik segíthetnek
Gyakorlatok, tippek, tanácsok
Mindaz amire a tanításhoz szükség lehet
Az oktatásban használható filmek, videók listái
Ahol megbeszélhetjük közös ügyeinket
Amit hasznos lehet ismerni
Ajánlott olvasnivaló
Linkek
Mozgókép- és média tanárok képzése a felsőoktatásban
Visszatérés a főoldalraTartalomjegyzékArchívum a már nem aktuális, de talán még hasznos anyagainkból

A teljes dokumentum letöltése Stanley Kubrick: 2001 - Űrodüsszeia (1968)
Előző fejezet:
Anti-Rousseau? - Beszélgetések Stanley Kubrickkal
TartalomKövetkező fejezet:
Képek egy halott világból

2001 - Űrodüsszeia, 1-2. rész

2001 - ŰrodüsszeiaStanley Kubrick a 2001 - Űrodüsszeia rendezője, Arthur C. Clarke pedig a film forgatókönyvírója. Közös jellemzőjük: a tudományos-fantasztikus témák iránti fokozott érdeklődés.
Kubrick 1928-ban született Bronxban. Dzsesszdobosnak készült (londoni házában még ma is szívesen játszik hangszerén), majd tizenhét éves korában egy újság fotóriportereként dolgozott. Itt szerzett tapasztalatait későbbi pályáján kitűnően hasznosította. Első filmjének forgatásához Kubrick úgy teremtett anyagi alapot, hogy pénzben sakkozott. Az ember életlehetőségeit illetően pesszimista. Azt állítja, hogy az emberek állandóan új önpusztítási módszereket találnak ki, és csak a tény tudományos feltárása tudná megvédeni az emberi fajt attól, hogy megsemmisítse önmagát.
A film másik közreműködője Arthur C. Clarke, ma az egyik legismertebb tudományos-fantasztikus témákat feldolgozó író. Elbeszéléseihez a legújabb tudományos-technikai eredményeket használja alapötletül. Műveit harminc nyelvre fordították le, ötmillió példányban adták ki. A két óra tizenöt percnyi 2001 - Űrodüsszeia forgatókönyvének elkészítésén Kubrickkal mintegy 2400 órát dolgozott. Rendkívül gondosan tanulmányoztak minden, a témával foglalkozó írást, figyelemmel kísérték a tudományos felfedezéseket. Bevallott céljuk az volt, hogy bemutassák, milyen lehetséges események következhetnek be néhány évtized múlva.
A legnehezebb a filmbeli műszaki, technikai felszerelések, mozgások megoldása volt. Minden jelenetet több hétig készítettek elő, maketteket, fényképeket tanulmányoztak, kikérték a szakemberek véleményét. A forgatási színhelyen felépítették a Hilton szállót a Holdra tartó tranzitutasok számára. Csak a tizenhárom méter átmérőjű, a saját tengelye körül öt kilométeres óránkénti sebességgel forgó "lakóhely" felépítése 750.000 dollárba került. A szereplők járását-kelését a rendező monitoron követhette. Négy csoportra osztva, hatszáz személy ügyelt a stúdiókban, hogy a felvételek zavarmentesen készülhessenek el.
Milyen lények népesítik be a Földön kívüli területeket? Semmit sem tudunk róluk, hiszen a legközelebbi bolygók is több millió fényévre találhatók. A távolság azonban nemsokára már nem jelent problémát és előbb-utóbb találkozhatunk velük, egyenrangú vagy magasabb rendű lényekkel. Ma az ember készen áll arra, hogy nekivágjon az űrutazás nagy kalandjának. A 2001 - Űrodüsszeia című film ezekre a kérdésekre akar válaszolni; olyan kalandot mesél el, amelyet még senki nem élt át, de tudósok, filozófusok, írók egyetértenek abban, hogy rövidesen megvalósulhat.

Lukács Katalin: 2001 - Űrodüsszeia 1-2. rész, Pesti Műsor, 1979. március 28.


Előző fejezet:
Anti-Rousseau? - Beszélgetések Stanley Kubrickkal
TartalomKövetkező fejezet:
Képek egy halott világból

Hírek - Tollhegy - Iskolák - Pedagógusképzés - Szaktanácsadók - Tanítás - Taneszköz - Ajánlott filmek - Fórum - Irattár - Szakirodalom - Internet ajánlat - Felsőoktatás