Minden amiről tudni érdemes
Tollhegy
Ahol tanítják
Pályán lévő tanárok képzése
Akik segíthetnek
Gyakorlatok, tippek, tanácsok
Mindaz amire a tanításhoz szükség lehet
Az oktatásban használható filmek, videók listái
Ahol megbeszélhetjük közös ügyeinket
Amit hasznos lehet ismerni
Ajánlott olvasnivaló
Linkek
Mozgókép- és média tanárok képzése a felsőoktatásban
Visszatérés a főoldalraTartalomjegyzékArchívum a már nem aktuális, de talán még hasznos anyagainkból

A teljes dokumentum letöltése Stanley Kubrick: 2001 - Űrodüsszeia (1968)
TartalomKövetkező fejezet:
Bibliográfia:

Bevezető

A filmajánlóhoz kapcsolódó rovatunkban hónapról hónapra kiemelünk egy-egy filmet az ajánlott listáról, és kritikai szemelvénnyel, esetleg a film témájához kapcsolódó irodalmakból vett részletekkel, illetve cikkbibliográfiával, filmográfiával, valamint az internetajánlattal próbáljuk segíteni a film feldolgozását célzó órai munkát. Mindazonáltal reméljük, hogy az adott filmet kedvelő olvasó számára is érdekes lehet a különböző információkat, háttéranyagokat tartalmazó összeállítás.

2001 - ŰrodüsszeiaStanley Kubrick: 2001 - Űrodüsszeia
(eredeti címe: 2001: A Space Odyssey)
angol-amerikai film, 1968
Arthur C. Clarke Az őrszem (The Sentinel) című regénye nyomán
Forgatókönyv: Stanley Kubrick és Arthur C. Clarke
Kép: Geoffrey Unsworth (John Alcott)
Zene: Richard Strauss, Johann Strauss, Aram Iljics Hacsaturján, Ligeti György
Szereplők: Keir Dullea (David Bowman), Gary Lockwood (Frank Poole), William Sylvester (Dr. Heywood Floyd), Douglas Rain (Hal 9000 hangja), Leonard Rossiter (Szmiszlov), Margaret Tyzack (Elena), Robert Batty (Halvorsen), Sean Sullivan (Michaels)
Gyártók: M-G-M

Az emberiség hajnalán, az emberszabású majom értelmének kibontakozásában nagy szerepe volt az űr titokzatos zenéjét sugárzó monolitnak.
Ennek az oszlopnak a hasonmását fedezik fel a Holdon az amerikaiak 1998-ban. Az oszlop titokzatosan viselkedik, a kutatók arra a következtetésre jutnak, hogy a Jupiterrel áll összeköttetésben. Ezért egy űrhajót küldenek a Jupiterre, hogy felderítse a titkot. Az űrhajó fedélzetén 5 tagú személyzet van; David Bowman, Frank Poole, hárman pedig hibernált állapotban várják, hogy célhoz érjenek.
Az űrhajót egy magát tévedhetetlennek tartó, Hal 9000 típusú számítógép irányítja. A számítógép azonban mégis téved, ezért David és Frank úgy döntenek, hogy kikapcsolják. Amikor megtudja a szándékukat, a számítógép bosszút áll. Megöli Frankot és a három hibernáltat, ezt tervezi Daviddel is, neki azonban sikerül megmenekülnie és kikapcsolja a számítógép magasabb rendű agyfunkcióit.
Ezután rövidesen megérkezik az űrhajó a Jupiterhez. Itt kering a Holdon látott monolit óriás változata. David egy kisebb járművel elhagyja az űrhajót, elindul a Jupiter felé. Váratlanul zuhanni kezd csillagok, tejútrendszerek csodálatos világában, fantasztikus űrbéli tájakon. Végül egy kifogástalanul berendezett, mégis teljesen valószerűtlen, élettelen szobában találja magát. Itt fokozatosan átalakul, először öregemberré, majd aggastyánná, végül embrióvá. Ebben az állapotban, egy világító burokban kering a bolygók között az idők végezetéig.


TartalomKövetkező fejezet:
Bibliográfia:

Hírek - Tollhegy - Iskolák - Pedagógusképzés - Szaktanácsadók - Tanítás - Taneszköz - Ajánlott filmek - Fórum - Irattár - Szakirodalom - Internet ajánlat - Felsőoktatás