VISSZA A LISTÁHOZ
Jozef Robakowski
Anna Bohdziewicz - fototapeta

"...A Mala Galéria szervesen beépült az úgynevezett szerzői galériák hálózatába. Az intézmények mindegyike, a galéria köré csoportosuló művészek törekvéseiből kiindulva, egy-egy határozott művészi program megvalósítását tűzte ki célul. A kötetlen alkotói csoportosulásokat a hivatalos művészeti intézmények képviselte törekvésekkel szembeni lázadás fogta egységbe, elutasítván egyszersmind az idejétmúlt művészeti sztereotípiákat, a bürokráciát, a különböző közvetítők - kritikusok, muzeológusok - manipulációját szolgáló művek termelését. Ezekben a fokozatosan alkotói műhelyekké váló galériákban új, gyakran ellentmondásos művészi programok születtek, új szemléletmód alakult ki...
    ...81-ben két fontos eseményre került sor, amely meghatározónak bizonyult a galéria működésére nézve: Andrzej Jórczak - a galéria első művészeti vezetőjének - tragikus halálára és a rendkívüli állapot bevezetésére gondolok. A galéria több hónapra bezárt, majd 1982-ben mindössze néhány dokumentatív jellegű, a hasonló profilú műhelyek 1977-81 közötti munkásságát bemutató kiállítást rendeztek.
    Egy évvel Jórczak halála után a galéria retrospektív kiállítás keretében mutatta be munkásságát, a rendszeres kiállítói tevékenység újraindítása azonban csak J. Koby és A. Wielogórski Magáncselekvések című, 1983 januárjában megnyílt tárlatától számítható. A galéria akkoriban ment át a Lengyel Fotóművészek Szövettsége kezelésébe, mivel a Képzőművészeti Műhely megvonta tőle az anyagi támogatást. A galéria művészeti vezetését ugyanebben az évben a cikk szerzője vette át. Megalakult a Mala Galéria Művészeti Tanácsa, melynek tagjai a galériával régóta aktívan együttműködő, a program kialakításában is részt vevő művészek voltak (J. Robakowski, Z. Rytka, A. Swietlik, valamint E. Hartwig)..."
 

(Marek Grygiel: A Mala Galéria Varsóban - Fotó, 1989/1
kép / Jozef Robakowski: The Slogans of My Life, 1985   )

 

MALA/LIGET KÉSŐBB