VISSZA A LISTÁHOZ
Palotai Gábor - c3.hu
http://www.gaborpalotai.com/
http://www.maimano.hu/
Peternák Miklós bio - Artportal
Xertox csoport - Artportal

Gergely Mariann:
Palotai Gábor és Peternák Miklós fotói / Liget Galéria

Az ókori csoda - a görögség kultúrája - az európai civilizáció örök hagyománya; gyökér, melyhez mindenkoron kötődünk. Cs. Szabó László szerint a görögök "örök kortársak". Jelenkori kultúránkat is átszövik a klasszikus görög tradíciók, tudatosan vagy öntudatlanul, a valóságban vagy képzeletben kapcsolatban vagyunk a görög világgal.
A két fiatal művész közös élménye Hellász. Peternák Miklós görögországi utazása és ott készült fotói jelentették a kiindulást. Romokat, oszloptöredékeket, épületmaradványokat fényképezett. Palotai Gábor sohasem járt Görögországban, de képzeletében a görögség kultúrája ugyancsak a romokhoz kapcsolódik. Nem valóságosakhoz., hanem elszórt testekhez: hasábokhoz és hengerekhez, gyermekkorunk építőkockáihoz. A kiállításon 13 azonos méretű fekete keretbe foglaltfényképpár sorakozik, 13 cím mellé rendelve. Jobbra fent Peternák kisebb fekete-fehér fotói jelennek meg, a szubjektív motívumválasztás mellett mindig a fényképezőgép objektivitását, a tényszerű leképezés dokumentatív jellegét is mutatva. Balra lent pedig fekete paszpartuba foglalva Palotai egyetlen színre, a zöldre redukált színes fényképei láthatók: a különböző helyzetekbe állított építőkockákhoz semleges háttér, hol az ókori öltözékeket idéző drapériák előtt hevernek, változatos árnyékfoltokat vetve.

Különös kapcsolatban állnak egymással Peternák és Palotai fényképei. Annak ellenére, hogy Peternák tudatosan szűrke helyszínképei a valóságos görög romok megörökítői, mégis Palotai képzeletbeli, modellált világában érezzük át igazán a görögség kultúrájának fenséges misztikumát, a rend, a tisztaság, a harmóniára való törekvés klasszikus hangulatát.

.
Új Tükör

Xertox "Liget szimfónia", 105 d.m, 1986. 12. 29.

Xertox "Liget szimfónia"

Három csuklyás ember nyit be a kiállítóterembe. Polaroid géppel fényképezni kezdik a megnyitóra várakozó közönséget. Az előhívott felvételekről ollóval levágják a keretet, s vízzel telt befőttesüvegekbe teszik azokat. Az egy-egy felvételt tartalmazó beföttesüvegeket - egy-egy üveglap közbeiktatásával - egymásra helyezik, melyekből így három - az ember testmagasságát megközelítően magas - torony épül. A csuklyás alakok eltűnnek, miközben néhány fiatalember - víz alá merített fúvoshangszerével - trombitálni kezd.

PALOTAI / PETERNÁK KÉSŐBB A LIGETBEN