http://www.bois.at/
https://www.youtube.com/watch?v=2T7x0NwINLE
workshop (video: english/hungarian)

Robert Waldl: What´s on my head? / Mi az ott a fejemen?
megnyitó 2016. január 7-én, csütörtökön 18:00-kor,
a kiállítás megtekinthető 2016. február 4-ig a Liget Galériában

Ausstellungsdauer: 8. Jänner bis 4. Februar 2016 geöffnet:
Di-Sa 12:00 - 19:00 Uhr,
Megnyitó: 2016. január 7, csütörtök 18:00
Vernissage: Donnerstag, 7. Jänner 2016, 18:00 Uhr


workshop Robert Waldl-lal: Can I guess.... What´s on my head? - Identitás a biometria korában
2016. január 7-én csütörtökön, 15-17 óráig a Liget Galériában

In Robert Waldls Workshop in der Liget Galeria
Can I guess.... What ́s on my head?
wird an der Fotoserie vor Ort weiter gearbeitet:
2016. január 7, csütörtök, 15:00 - 17:00
Donnerstag, 7. Jänner 2016, 15:00 - 17:00 Uhr

Mi az ott a fejemen? a neve egy népszerű társasjátéknak. A játékos elképzel egy identitást/személyiséget, leírja egy kártyára (névjegykártya méretűre vagy kisebbre), azután a csoport tagjai kicserélik egymással a papírcetliket, és a homlokukra ragasztják, anélkül, hogy elolvasták volna. Mindenki láthatja, mi van mások homlokán, de mit sem tud róla, mi van a sajátján. Ezután a játék újabb és újabb köreiben mindenki feltehet egy deduktív kérdést (amire „igen” vagy „nem” lehet a válasz) a többieknek magára vonatkozóan, amíg ki nem találja, milyen identitás jutott neki.

Robert WALDL „Mi az ott a fejemen?” (What's on my Head?) című fotósorozatában az egyének a saját biometrikus útlevél fotójukat viselik a homlokukon. A nagy méretű, elmosódott képek a budapesti Liget Galériában tartott kiállításra készültek.

A biometrikus útlevél fotográfia 2005 óta van használatban az Európai Unióban. Eddig minden európai uniós állampolgár biometrikus adata kizárólag az útlevelében található chip-en volt rögzítve. Most az a tendencia, hogy létrehozzanak központi adatbázisokat az összes ilyen adat tárolására, magától értetődően több európai országban is. A (számítógépes) képfeldolgozó algoritmusokat figyelembe véve ezek az adatbázisok nagy jelentőségre tehetnek szert az egyének megfigyelésében és a személyes jogok területén az elkövetkező években.

Robert WALDL workshop-ja a Liget Galériában
2016 január 7-én, csütörtökön 15:00-17:00 óra között

A workshop-nak lesz egy elmélei és egy gyakorlati része és megadja a lehetőséget, hogy szembesüljünk egymással, miközben egymás biometrikus adatait viseljük a fejünkön, mint a való világban is. Lesz lehetőség beszélgetésre és a résztvevők fel lesznek kérve, hogy egy műalkotás részévé váljanak.

****

What’s on my head? ist der Name eines bekannten Spiels. Dabei wird von den Mitspielern
eine fiktive Identität festgelegt und jedem Teilnehmer in Form eines Zettels an die Stirn geklebt. Die Spieler versuchen diese Spiel-Identität durch deduktive Fragen zu erraten. In Robert Waldls Fotoserie What’s on my Head? klebt den Personen das eigene biometrische Passbild an der Stirn. Die großformatigen, unscharfen Arbeiten sind von Waldl für eine Ausstellung in der Budapester Liget Galeria für den Jänner 2016 angefertigt worden.

Biometrische Passbilder werden in der EU seit 2005 für Reisepässe hergestellt. Bisher waren diese biometrischen Daten der EU-Bürger ausschließlich am Chip des Reisepasses gespeichert. Ungarn ist das erste europäische Land in dem die biometrischen Passbilder in einer zentralen Datenbank gespeichert werden. Laut einer Ankündigung der ungarischen Regierung soll diese Datenbank im Jänner 2016 fertig gestellt werden.