http://pow81.webnode.hu/
videóelőzetes

Szőke Ferenc: "Csodák palotája" / "Palace of Wonders"
megnyitja Német Szilvi, 2014. február 20-án, 18 órától
a Liget Galériában

 


  Pénzügyi területen, egy kisebb szolgáltatónál közgazdászként dolgozom.... Egy éve kezdtem el rajzolgatni,  a Windows kelléktárban található „Paint Brush”-sal készítettem vázlatokat elképzelt videó installációkról, egyéb dolgokról … Szeptemberben összejött 12 db, és a csomag kezdett kikívánkozni az asztalfiókból.  Megkerestem néhány kurátort, szakmabelit, és szinte mindenki nagyon nyitott volt, és jellemzően pozitív volt a visszajelzés. Ezek között megkeresések között jártam Tibornál is, aki szintén nagyon nyitott volt, és a „PoW” vázlatcsomag  alapján ott helyben szóbahozott egy téli, egy estés lehetőséget… Némileg elmúltam már 18 …  (és néhányszor)… , és ez lesz az első kiállításom… Remélem a vázlatokon  látszik, hogy nagyon még nem múltam el (18), és az is, hogy azért már egy kicsit igen…

Szőke Ferenc
---------------

A „Csodák Palotája” kiállítás cím utalás a közismert, fiatalabb korosztálynak szóló Csodák palotájára, ahol a gyerekek és a szülők érdekes optikai és más fizikai  jelenségekkel szórakoztató formában ismerkedhetnek … A kiállításon - vázlatok formájában - bemutatásra kerülő installációk nagyon egyszerűek, könnyen érthetőek, és talán hasonlóan érdekesek....  A kiállítás címe ugyanakkor utalni kíván Marcel Duchamp az 1913. évi „Biciklikerék”-től kezdődően készített munkáira is. Amikor Marcel Duchamp egy biciklikereket – szinte mint egy véletlenszerűen kiválasztott dolgot  /valóságelemet/ változtatás nélkül, /„egy az egyben”/ - helyezett a szobortartó állványra, /számomra/ azt mondta ezzel, hogy szinte minden tekinthető műtárgynak, azaz mindenre rácsodálkozhatunk, mindenen elgondolkozhatunk, mindennek lehet esztétikai értéke, jelentés tartalmakat láthatunk a dolgokba, és minden üzenetet hordozhat számunkra, …  minden tekinthető  médiumnak … , mi több,  a „Biciklikerék”-kel M.D. azt is mondta /számomra/, hogy mi magunk mindnyájan alkalmasak vagyunk arra, hogy műtárgyként, ill. médiumként lássuk a dolgokat ….
 

Szőke Ferenc  
                      

      

A posztamensen  tábla, amelynek mindkét oldalát érintőképernyős  monitorok /tabletek/ alkotják.  A monitorok egy biciklikereket mutatnak. A biciklikerék képet a látogatók az érintő  funkció alkalmazásával újukkal megforgathatják, vagy  a kerék forgását lassíthatják, megállíthatják. A kerék design  az 1913. évi Biciklikerék  szerinti.

 


A kép egy monitoron látható, amely a kiállító terem külső, utcafronttal határos falára kerülhet felfüggesztésre. A fal külső oldalán kamera, amely 1:1 méretű élőképet mutat az utcáról, amely élőkép a szemüveglencse szerinti felületrészen látható.