VISSZA A LISTÁHOZ
az A.E.Bizottság utsó magyarországi koncertje
fe Lugossy bio - Artportal
http://www.felugossy.com/
http://www.artendre.hu/html/felugoss/1/
FE LUGOSSY KORÁBBAN A LIGETBEN
FE LUGOSSY KÉSŐBB A LIGETBEN
 
„…Fe Lugossy László a Liget Galériában állított ki. Olyan kicsi itt a hely, mint egy előszobában, szinte csak jelezni lehet az alkotói szándékokat. E kis terem mégis több remek művésznek adott már lehetőséget a bemutatkozásra.
Lugossy László nagy egyéniség. Sztár, akit a Bizottság underground zenekar kivételes tehetségű szövegírójaként és a színpadi személyiségeként teljesen lemeztelenedő előadóművészként ismerünk. Pest „fehér négere”, aki a pop-arttól és Allen Ginsbergtől tanulta a zenétől narkós filozofálást, a mélylélektani utazást és a mély azonosulást az utca emberével...
Fe Lugossy új rajzai…  minden eddigi munkájánál szívszorítóbbak, mert nélkülözik az iróniát. Nem Übü papaként és Übü mamaként ábrázolják a kor emberét, hanem minden maszk, és mez nélkül. A dupla íves rajzlapokra készített ceruzarajzok különben is kerülnek minden művészi hókusz-pókuszt. Eszköztelenek, áttetszően tiszták és személyesek. Hétköznapiak, és szegényesek. Két-három kép elég, hogy megértsük belőle életünk képletét. A rajzsorozat az emberpárt ábrázolja, az első és utolsó férfit és nőt, ahogy ülnek a (konyha?)asztal két oldalán. A levegőben ezer apró pont nyüzsög: rovarok, fertőző baktériumok? Néha megjelenik a képeken egy rituális ivás-mosakodás alkalmával használatos tál is, az ’élet vizével’. Más képeken a tömegember szimbolikus állatai láthatók (miként Krisztust a bárány, e mitológiában a tömegembert a tyúk, a disznó, a tehén jelképezi). őket is igencsak bántja a sok ’nyű’, testüket kívűlről, belülről kikezdi a tisztátalan levegő. Újfajta áldozati állatok.

Mint ahogy a hajdani házioltárok szem előtt tartották az Ember szenvedését, az Utolsó vacsorát vagy Ádám és Éva bűnbeesését, olyan evidenciával tárják elénk ezek a képek a mai ember életének veszélyeztetettségét. A profán mitológián átütnek, átvéreznek a szerb ikonok, a szentendrei művészeti hagyományok…”
 

 (Gyetvai Ágnes: Panel / három kiállításról
– Magyar Nemzet, 1985.október 1.)
 

    Fe Lugossy László:
    TÖBB SZAPPAN, AVAGY MŰVÉSZ A ZSÁKUTCÁBAN

    A művész, ha művész, nem antiművész, vagy ha ellenművész, mint az égszínkék fűrész, vagy ha ostoba fajankó, polgárpukkasztó ideológus-jelölt, az önbizalom fantomja. Esetleg orvosi eset: szoknyavadász és atombomba. Kóros személyiség idegrohamokkal; hájoglakatos, forródrót egy fekete misén. Megengedem magamnak, hogy nagy embertől is idézzek: "a kocka el van vetve". Többnyire a művész a "nagy üzletről" álmodik, arra ácsingózik, hogy olyan helyre kerüljön, amitől minden zsigerével el akart szakadni, vagyis a felső polcon gondolja a helyét.
    A M. üzeneteket küld, fog, vesz, arat, eltulajdonít, másol, hallucinál, intéz, szervez, jósol, teherbe ejt, vagy gavallérosan szerte-szét ajándékoz. A mecénás a művész legjobb barátja, s a mecénás felesége pedig az igazi kihívás a szeretett embernek.
    Szeretem a klasszikus szőnyegeket. Most, az "aranykor" kezdetén szűkszavú, és részrehajlás mentes vagyok. Amikor kitör a "világbéke", akkor a művészek is leszerelnek majd, és könnyed, lezser mozdulatokkal olvasgatják a mecénásoktól kapott deleje-dohányt. Minden művész kap egy piros pontot, és e frázis nagyon kellemes lesz a lelkének. A megnövekedett szabadidővel is lehet mit kezdeni, a művészek fogják majd a szappanokat tervezni. Többféle szappan lesz, mint amire számítani lehet. Törődjünk bele a tisztaságba! Már látom magam, amint Csontváry-szövegű Van Gogh szappanok tervét táplálom a komputerbe. Fekete, digitális szappan a másként fürdők kádjába.
Hirtelen megszűnik az "előre".

1990