Együttműködési megállapodás az Oktatási Minisztérium
és a Környezetvédelmi Minisztérium között
a környezeti nevelés, oktatás, képzés fejlesztéséről

A következő tanévben már összehangolt állami támogatásban részesülhetnek többek között az erdei iskolák, az egyetemi terepgyakorlatok, a környezet- és természetvédő szervezetek működése, és egy sor további, a közös jövőnkért végzett oktatási, művelődési tevékenység. Várhatóan jobb feltételek között folytathatják munkájukat azok a pedagógus munkaközösségek, amelyek eddig is sokat tettek azért, hogy gyermekeink hiteles képet kapjanak hazánk és a világ környezeti értékeiről és fontosnak tartották az egészséges életmódra nevelést.

Az oktatási miniszter, valamint a környezetvédelmi miniszter 1999. június 5-én a Környezetvédelmi Világnap alkalmából rendezett központi ünnepség keretében 2002. évig terjedő együttműködési megállapodást kötött a környezeti nevelés állami feladatainak együttes és összehangolt megvalósításáról.

A megállapodás előkészítése 1998 szeptembere óta folyik szakértők, pedagógus társadalmi szervezetek és a két tárca vezetőinek bevonásával. A megjelölt közös feladatok között szerepel az óvodai nevelés, a közoktatás, a szakképzés, a felsőoktatás és a tudományos kutatás fejlesztése.

Az együttműködés tekintettel van arra, hogy a közoktatás korszerűsítési folyamatában ne vesszenek el a Nemzeti Alaptanterv Közös követelményeiben megfogalmazott értékek.

Nem marad ki a feladatok közül a tantervfejlesztés, a tankönyvek tartalmi kiegészítésének igénye, a minőségbiztosítás, a tehetséggondozás és a külföldi kapcsolatok együttes építése sem.

A két tárca közösen kívánja fejleszteni nemzetközi (IUCN, OECD) oktatási szakmai kapcsolatait. Létrehozzák a GLOBE program magyarországi „Földfigyelő" iskolai hálózatát, melynek öt éven keresztül 25 magyar középiskola lesz a résztvevője. A programot USA-magyar államközi megállapodás keretében vállaltuk.

A tárcaközi együttműködési megállapodás az oktatás és képzés, valamint a felnőttek tájékoztatásának egészében kiemelt szerepet tulajdonít a fenntartható fejődés eszméjének, ennek legszélesebb körű megismertetésének.

A megállapodás jogi alapja és indoka a magyar alkotmány; a környezetvédelemről, a természet védelméről és az oktatásról, képzésről szóló törvényeink és jogszabályaink. Feladatai megfelelnek a Nemzeti Környezetvédelmi Program állapotelemzésének és előírásainak.

Az együttműködési megállapodást a két tárca közigazgatási államtitkárai, Dr. Szemkeő Judit és Medgyesy Balázs írták alá.