Lιlegzet
                    1998. december
 
A Levegõ Munkacsoport ülésein történt
Az alábbiakban a Levegõ Munkacsoport 1998. október 16-i, 30-i és november 13-i üléseinek legfontosabb eseményeit foglaljuk össze.

• Dr. Fülöp Sándor, a Környezeti Management és Jog Egyesület igazgatója beszámolt az elmúlt idõszak fontosabb, a Levegõ Munkacsoportot érintõ jogi ügyeirõl:
– A Fõvárosi Fõépítészi Irodának SZMSZ-javaslatot készítenek az „Épített környezet és közbiztonság” program részeként.
– Elkészítették a Fõvárosi Önkormányzat részére a közlekedésben történõ közösségi részvételrõl szóló rendelettervezetet.
– Vizsgálatot folytattak arról, hogy Várpalotán egy új benzinkút és a kamionforgalom által sújtott lakosok miként léphetnek fel jogi eszközökkel érdekeik megvédésére (a továbblépés most már a helyi lakosoktól függ).
– A KEROSZ nevében beperelték a BKV Rt.-t azért, hogy csökkentse a viteldíjait.
– Megvizsgálták a perindítás lehetõségét a tervezett fõvárosi 4. metróval kapcsolatban, a Lélegzet 1998/7-8. számában leírtak alapján. (Az esetleges perindítást attól is tettük függõvé, hogy milyen kormánydöntés születik a beruházásról.)
– Az eddigi legjelentõsebb közös ügyünk az Auchan elleni per. Bár a budaörsi bevásárlóközpont felépült, a per még folyik, jelenleg a Legfelsõbb Bíróságon tart az ügy.
– A XV. kerületi Géza fejedelem téri benzinkút ügyében részsikert értünk el (ld. a Lélegzet 1998/7-8. számát, 34. oldal), ezért a pert másodfokon folytatjuk.
– A XIII. kerületi Schiller Opel által elkövetett parkrongálás ügyében folyik a jogi eljárás.
– A XI. kerületi Andor utcával, az M0-s káposztásmegyeri szakaszával, a solymári téglagyárral kapcsolatban és több más ügyben jogi tanácsadást végeztünk.
– A nyíregyházi SPAR bevásárlóközpont ügyében most írjuk a keresetlevelet.
– A XVIII. kerületi Sallai utcát sújtó kamionforgalom és a XIV. kerületi Fogarasi úti bevásárlóközponttal kapcsolatban vizsgáljuk a jogi lépések megtételének lehetõségét.
• Fokvári Katalin, a Káposztásmegyeri Környezetvédõk Körének elnöke beszámolt arról a megbeszélésrõl, amelyet Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszterrel folytattak az M0-s északi és keleti szakaszáról (a megbeszélésen részt vettek az árpádföldi és csömöri lakosok képviselõi is). A miniszter ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálják az M0-s káposztásmegyeri csomópontjának terveit, és amennyiben lehetséges, nem építik meg azt. Nem volt viszont kedvezõ a válasz arra a lakossági kérésre, hogy a lakótelep mellett húzódó utat ne a vasút felett, hanem az alatt vezessék el. A miniszter mindössze annyit ígért, hogy az általuk ismert legkorszerûbb eszközöket használják fel a lakótelep mentén elhaladó szakasz környezeti ártalmainak csökkentésére. Csömör és Árpádföld képviselõi ismertették javaslatukat, mely szerint az M0-s ne e két település között haladjon, hanem Csömörtõl keletre menjen északnak, majd Mogyoród és Gödöllõ térségében csatlakozzon az M0-s úthoz. Az eseményeket a Levegõ Munkacsoport továbbra is figyelemmel kíséri és szükség szerint gyakorlati segítséget is nyújt a helyi lakossági csoportoknak.
• Bemutatkozott a NE ”M0" Pilisborosjenõ és Üröm Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesület, amelyet azért hoztak létre, hogy megvédje e települések környezetét, lakosságát a tervezett M0-sal szemben. A Levegõ Munkacsoport és a többi civil szervezet segítségét kérték abban, hogy ne épüljön meg az M0-s észak-budai szakasza. Javasoltuk az M0-s ellen küzdõ szervezetek szorosabb összefogását és együttes fellépését a siker érdekében. Derûlátásra ad okot az a tény, hogy értesülésünk szerint a kormány nem kíván pénzügyi támogatást nyújtani az északi M0-s híd és az út észak-budai szakaszának megépítéséhez.
• J. Halász Judit beszámolt arról, hogy Zuglóban a lakosság tiltakozó megmozdulásokat szervezett a Levegõ Munkacsoport segítségével amiatt, hogy a Fogarasi úti park nagy részének felszámolásával egy újabb bevásárlóközpontot kívánnak építeni. Úgy döntöttünk, hogy minden lehetséges törvényes eszközzel fellépünk a park megvédéséért és a lakosság nyugalmának megõrzéséért.
• Lukács András elmondta, hogy folyamatosan készítjük módosító javaslatainkat az a költségvetési és adótörvény-javaslatokhoz. Ezeket eljuttatjuk a kormánynak és az országgyûlési képviselõknek.

(Az ülések jegyzõkönyvei – amelyeket Békássy Csaba vezet – a Levegõ Munkacsoport és a Budapesti Városvédõ Egyesület irodájában megtekinthetõk.)