Lélegzet
                    1998. december
 
 
Ilonka nénitõl búcsúzunk

Szendrey Jenõné, született Bogler Ilona, a mi Ilonka nénink 79. életévében végleg befejezte környezetvédõ tevékenységét.
Ilonka néni 1919-ben született Tokajban. Antwerpenben (Belgium) érettségizett, késõbb mérlegképes könyvelõi tanfolyamot végzett Budapesten. 1972-ben ment nyugdíjba a TESCO Nemzetközi Tudományos Együttmûködési irodától.
Nyugdíjaztatása után svájci tapasztalatai alapján azonnal elkezdte a belváros szépítési, virágosítási feladatainak megszervezését. 27 év alatt 10 ezer m3 virágföldet osztott ki a kerületben, és 15 000 m2 területet virágosított. Udvarok, folyosók, ablakok, erkélyek szépültek meg munkája nyomán. Minden évben fórumot hívott össze a kerület lakói számára, ahol diavetítést tartott tevékenységérõl, ezzel ösztönözve õket a további szépítésre.
Utoljára szeptember 22-én találkoztunk vele a Belvárosi Környezetvédelmi Egyesület a Tiszta, Virágos Budapestért éves közgyûlésén, ahol Ilonka néni érezte, hogy ereje fogytán van. Szinte végrendelkezett. Kereste azt a személyt, aki a mozgalomban a helyébe léphetne. Elnöki tisztjérõl az év végén kívánt lemondani. A sors nem engedte, hogy azt megélje. 
Ilonka néni családi élete nem mondható szerencsésnek. Utolsó óráiban nem lehetett mellette senki. A környezetvédõ mozgalom számára a családot is pótolta.
Búcsúzunk Ilonka nénitõl, aki a virágok szeretetén keresztül valójában a város és az itt élõk iránti szeretetét fejezte ki. Emlékét megõrizzük, ügybuzgalmát példának tekintjük, munkáját folytatjuk.

J. Halász Judit