Lélegzet
                    1998. december
Mi lesz a csillaghegyi karsztterülettel?


Az Üröm határában fekvõ Róka- és Péter-hegy egy része parcellázás áldozata lett. A mindössze 1,5 négyzetkilométeres nyílt karsztterületen máris megindult az építkezés. A környéken ez az egyetlen hely, ahol közvetlenül szennyezõdhetnek a karsztvizek. Máshol mindenütt vastag, akár több száz méteres vízzáró agyag szigeteli a karsztos kõzettömeget, a budapesti karsztvíz- és hévíztároló rendszert. Ez indokolja, hogy ez a kis terület különleges védettségben részesüljön.
Az ürömi önkormányzat ráadásul érintetlen, védett növényeket is tartalmazó õsgyepes területet adott el. A Péter-hegy felé esõ magaslaton éppen most bontják szét a karros* sziklaalakzatokat. Az ilyen felszíni karsztformák Aggteleken szigorú védelem alatt állnak!
Az építkezés az alábbi környezetpusztítással jár:
– A nyílt karsztterületen létrejövõ urbanizációs felszín sokféle szennyezõdést fog eredményezni a budapesti karszt- és hévíztároló rendszerben. A szennyvízhálózat hibái esetén pl. akadálytalanul folyik be a fekália a karszt járatrendszerébe. A motorizáció kapcsán állandó olajszennyezõdésnek van kitéve a felszín. És még hosszan sorolhatnánk a beépítéssel járó elszennyezõdés tényezõit.
– A terület alatt – a Rózsadombhoz hasonlóan – valószínûleg összefüggõ barlanghálózat húzódik. A környéken már most számtalan hévizes eredetû barlang ismert. Közülük a kiemelten védett Rókahegyi-barlang az építési területbe került. Így lehetetlenné válik a barlang fölé hordott ismeretlen összetételû szemét esetleges eltakarítása. Emellett a Rózsadomb problémái jelennek meg itt is, azzal a különbséggel, hogy itt nem védi a márga a karsztot. Így a barlangok állapota itt szorosan összefügg a felszínnel. A felszín burkoltsága (épületek, utak stb.) megakadályozzák a csapadék beszivárgását, így a barlangrendszerek kiszáradnak, képzõdményei elhalnak. A közmûvek hibái súlyos veszélyeket rejthetnek (szennyvízbetörések, földgáz beszivárgása a karszt üregeibe stb.). Az utak téli sózása szintén a még feltáratlan barlangrendszereket károsítja.
– A beépítés során egy egész város jön létre a hegytetõkön. Ezért mind nagyobb forgalom zúdul majd a hegyrõl Csillaghegy családias területeire. A medencében fekvõ Üröm pedig kipufogógázzal teli katlanná válhat!
Többek között ez az ára annak, hogy a Budapest körüli zöld gyûrû egyik legszebb részét beépítik.
Kocsis Ákos
 

*A víz oldóhatásának a nyomaia felszíni szikla
kibúvásain