Lélegzet
                    1998. december
A pelenkáról

Egy napilapban olvastam, hogy egy új iparág született: a „pelenkabányászat”. Eleinte azt hittem, megbolondultam, és nem tudok olvasni – hogy jön a pelenkához a bányászás? –, de úgy tûnik, az esze másoknak ment el.
A történet a következõ: a nadrágpelenka-gyártó cég a selejtet egy vállalkozónak adja át megsemmisítésre, ami azt jelenti, hogy az illetõ, szakszerûen, hatósági engedélyek birtokában elássa. A helybéliek tudják, hogy hová, és amint módjuk van rá, kiássák. A cég most megpróbálja jobban tönkretenni a selejtet, mielõtt átadja a megsemmisítõnek, hogy ne érje meg kiásni. De mégis megéri, merthogy van rá kereslet. Koszos is, rongyos is, de olcsó és nem kell pelenkát mosni.
Számoljunk! A legolcsóbb eldobható pelenka is több mint harminc forint, ugyanakkor egy vadonatúj textilpelenka ára jóval kevesebb mint háromszáz forint, és kibír legalább ezer fõzõmosást károsodás nélkül. Az áztatáshoz legjobb a mosószappan (kérdezzük meg a gyermekorvost). Csak nem vettük be azt a butaságot a tévébõl, hogy attól boldog a gyermekünk, ha ilyen-olyan eldobható nadrágpelenka virít rajta? Attól, hogy valamit sokszor hallunk, még nem lesz igaz.
Talán kicsit több odafigyelést igényelnek a hagyományos pelenkák, de nem akkorát, mint elõre képzeljük – és az eldobható nadrágpelenkát örökre számûzhetjük háztartásunkból.
Miért is? Egyetlen gyerek elhasznál egy tonna pelenkát, mire szobatiszta lesz, és miközben a családi költségvetést jelentõsen terheli egy kidobásra ítélt holmi rendszeres vásárlása, igazi elõnyt nem jelent se a babának, se a mamának, a környezetrõl nem is beszélve.

Hajtman Ágnes