Lélegzet
                    1998. december
Mérgezõ PVC-játékok
Több mint egy év telt el azóta, hogy a Greenpeace elõször hívta fel a figyelmet a PVC-bõl készült játékok egészségügyi veszélyeire. A PVC-játékok anyagának 40%-át is kiteheti egy ftalát nevû rákkeltõ mûanyag.
Tavaly a holland kormány készített egy tanulmányt, amelynek az lett volna a célja, hogy módszert adjon a PVC-játékok kémiai összetevõinek meghatározására. Sajnos, a mérési eredmények különbözõsége miatt a módszer egyelõre nem alkalmazható.
„A holland tanulmány több hónappal késleltette a PVC-játékokkal kapcsolatos korlátozások bevezetését Európa-szerte, így továbbra is fenyegetik a gyerekek egészségét a játékokban lévõ veszélyes összetevõk. Itt az idõ, hogy az Európai Unió politikusai betiltsák ezeket a játékokat” – mondta Madeleine Gobbing a Greenpeace Internationaltól.
Ez összhangban van az Európa Tanács 1998. július 1-jei ajánlásával, hogy a tagállamok gondoskodjanak a gyerekek magas szintû egészségvédelmérõl. Három EU-tagállam, Ausztria, Dánia és Svédország javasolta, hogy törvényileg tiltsák be a ftalátok használatát a játékok gyártásában.
A gyártók között is akadt már olyan, aki megelõzte a törvényi rendelkezést. A Mattel, a világ legnagyobb játékgyára elkötelezte magát, hogy a 3 év alatti gyerekeknek készített játékok gyártásához a jövõ évtõl kezdve nem használ ftalátot.
A Greenpeace felhívja a figyelmet, hogy egy gyár önkéntes vállalása önmagában nem oldja meg a problémát. Amíg nem vezetik be a teljes tilalmat, sok vállalatnak lesz lehetõsége a lágy PVC-bõl készült játékok gyártására.
„Üdvözöljük a kezdeményezést, de fontos, hogy az EU politikusai ezt ne próbálják felhasználni arra, hogy elkerüljék a teljes tilalmat. A gyerekek továbbra is ki vannak téve a lágy PVC-játékok veszélyének, amelyek továbbra is ott sorakoznak sok EU-tagállam boltjainak polcain” – hívta fel a figyelmet Madeleine Cobbing. – „A Mattel tett egy kis lépést a lágy PVC-bõl készült játékok egészségügyi veszélyeinek megszüntetése érdekében. Ha valóban gyökerestül akarják megoldani a problémát, követniük kell azokat a játékgyártó vállalatokat – mint például a LEGO –, akik beszüntették a PVC-játékok gyártását.”
A Greenpeace felhívta a figyelmet, hogy ha játékalapanyagként nem a PVC-t általában, hanem csupán a ftalátot tiltják be, a játékgyárak könnyen helyettesíthetik a ftalátot egy másik mérgezõ összetevõvel – úgy, ahogy ez már megtörtént 1986-ban az Egyesült Államokban.
(A Greenpeace International anyagai alapján)
Fordította: Mikola Klára