Lélegzet
                    1998. november
 

Az Alpok még mindig sugárszennyezett Csernobiltól

 
 
Az Alpok még mindig sugárszennyezett a 12 évvel ezelõtt bekövetkezett csernobili atomkatasztrófától, talaja akár radioaktív szemétnek is minõsíthetõ _ állapítja meg egy független tanulmány. 

Az AP ismertetése szerint a Radioaktivitás-kutató és Független Tájékoztató Központ (Center for Research and Independent Information on Radioaktivity) 1996-97 között végzett vizsgálatokat a francia, az olasz, a svájci és az osztrák Alpokban. A hegységet különösen súlyosan szennyezte az 1986-os csernobili reaktorrobbanás radioaktív felhõje éppen a magas fekvése miatt. A csapadékgazdag helyzet révén jóval nagyobb mennyiségben kapott sugárszennyezett esõt, mint az alacsonyabban fekvõ területek. A tudósok negyven helyrõl, 1525 és 2765 méter közötti tengerszint feletti magasságból – tehát távolról sem a lakatlan hegyormokról – gyûjtöttek talajmintákat. Vizsgálataik szerint a talaj annyira szennyezett a céziumtól, hogy akár radioaktív hulladéknak is minõsíthetõ. 

A cézium 137 izotópnak 30 év a felezési ideje. A tudósok találtak az Alpok talajában americium 241-et is, amely rendkívül mérgezõ radioaktív anyag, és jóval lassabban bomlik le, mint a cézium izotóp. 

A jelentés szerint a pásztorok, az erdészek, a hegymászók és a gombagyûjtõk veszélyben lehetnek a radioaktivitás miatt, és szükséges lenne erre figyelmeztetni õket. 

(MTI-Panoráma)