Lélegzet

                    1998. október

Küszöbön a szélerõmûvek korszaka

A Greenpeace felhívta a kormányok figyelmét, hogy amennyiben emelkedik Európa energiaigénye, a part menti szélenergia felhasználásával elégítsék azt ki. A Greenpeace felhívását Európa hatalmas szélenergiájának kiaknázására Svend Auken dán energiaügyi-környezetvédelmi miniszter és Michael Meacher, Nagy-Britannia környezetvédelmi minisztere is támogatja.

„Az energia forradalma Dániában már megkezdõdött. A szélerõ egy jelenõs erõ, és ez azt bizonyítja, hogy a fosszilis erõforrásokat hamarosan kivonhatják a forgalomból" — nyilatkozott Corvin Millais, a Greenpeace International megújuló energiákkal foglalkozó kampányszervezõje. — „Európa part menti szélenergia-forrása másfélszer akkora, mint az Európai Unió teljes energiaszükséglete."

A Greenpeace felkérte az európai kormányokat, hogy állítsák le a part menti olajlelõhelyek feltárását, és megújuló energiaforrásokkal váltsa ki azokat. „Az éghajlatváltozás megállítása azt követeli a kormányoktól és az ipartól, hogy a part menti szélenergia felhasználását támogassa, ne az olajkitermelést" — mondta Millais. — „Nem értem, hogy a kormánynak és az iparnak, amelyek eddig csak növelték a gondokat, miért kellene hanyatlaniuk ettõl a megoldástól."

Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) kiadott egy tanulmányt „Szélenergia — a tények. Terv az európai akciókra" címmel. A 330 oldalas tanulmány részletezi a földre, illetve tengerre telepített szélkerekeknek a gazdasági, technikai és környezetvédelmi elõnyeit, amelyek már ma sok millió európai energiaigényét elégítik ki.

Az EWEA fõigazgatója, Christophe Bourillon nyilatkozata szerint „A szélenergia a leghatékonyabb energiaforrások közé tartozik, és vetélkedni tud a szénnel, az olajjal és a gázzal, sõt, vissza is szorítja majd azokat."

Az EWEA 100 ezer MW szélenergiával rendelkezik majd 2010-ig, ami Európa energiaszükségletének 10%-a.

(Greenpeace International)