Lélegzet

                    1998. október

Jól vizsgázott a szélenergia

Európában sikert aratott a széltechnológia. 15 év alatt az egyszerû, kis gépeket gyártó vállalkozásokból olyan iparággá vált, amely versenyezni tud a többi energiatermelõ technológiával, és már most több millió ember energiaigényét elégíti ki.

A szélenergia tiszta, megújuló és fenntartható energiaforrás. Használata az egyik legjobb módszer a globális felmelegedés csökkentésére. Alkalmazása már most is visszaszorítja a károsanyag-kibocsátást.

A szélenergia leginkább Európa part menti országaiban alkalmazható. Például Írország területének 99%-án van használható szélerõ.

Négy európai ország vezet a világban — Németország, Dánia, Spanyolország és Nagy-Britannia — a szélenergiát tekintve. Az utolsó öt évben ezekben az országokban évi 15-75%-kal nõtt a szélenergia kapacitása. Németország több mint 500 MW-tal növelte a kapacitását egy év alatt, Európában pedig összesen 1265 MW-tal nõtt a kapacitás. 1997-ben az európai üzemekben gyártották a szélturbinák 80%-át.

Az említett országokban a kormány ösztönzi az alternatív energiaforrások fejlesztését és használatát, amennyiben azok gazdaságosak és környezetkímélõk. Az alábbi szempontokat tartják szem elõtt:

— változatos, biztonságos és fenntartható energiaellátás,

— a szennyezés emissziójának visszaszorítása,

— a helyi részvétel és a versenyképes alternatív energiaforrások támogatása.

Jelenleg több alternatív energiatechnológia versenyképes az energiapiacon. Az Alternatív Energiaprogram legújabb fordulója kimutatta, hogy a szélenergia termelékenységben felveheti a versenyt a legjobb hagyományos technológiákkal.

A szélenergia egy tiszta energiaforrás. A fosszilis energiahordozókkal ellentétben károsanyag-kibocsátás nélkül be lehet fogni. A hagyományos fosszilis energiahordozókkal összevetve megállapíthatjuk, hogy alkalmazásával lényeges szén-dioxid-, kén-dioxid- és nitrogén-oxid-kibocsátást kerülhetünk el, amelyek a globális felmelegedéshez, a savas esõhöz és a levegõszennyezéshez járulnának hozzá.

Bár a szélkerekek kétségkívül nem zajtalanok, a technika vívmányainak köszönhetõen ez a zaj ma már a régi modellekéhez képest elhanyagolható, leginkább már csak a szélkerekek suhogását hallani.

(The Irish Times)