Lélegzet

                    1998. október

A márkavédjegyes járatok

Számuk nincs, csak nevük, többletszolgáltatást kívánnak nyújtani és miattuk egy járat sem szûnik, ritkul meg — egyelõre. A BKV ezekkel a járatokkal többet szeretne nyújtani, majdnem annyit, mint mondjuk a párizsi buszok alapszolgáltatásként. Többnyelvû tájékoztató, vonaltérkép, digitális utastájékoztató rendszer, korszerû jegyérvényesítõ, a menetrend szórólapon, állítólag mindig. A külsõ kerületek járatain a megállókban fedett, padokkal felszerelt utasvárók. A Belvárosban csak ott, ahol elfér. Augusztus 25-én indultak, jelük: BKV+.

City-busz: Óránként egyszer indul a Nyugati pályaudvarról a Fõvám térig és vissza. Célközönség a Belváros nyugdíjas és háziasszony rétege, akik bevásárolni, hivatalba vagy orvosi rendelõbe mennek, esetleg a kerület másik végébe. Megadott menetrend szerint közlekedik munkanapokon és szombaton. Útvonala a 15-ös busz útvonalától kis mértékben eltér, cél volt a Hold utcai piac, a Hercegprímás utcai orvosi rendelõ elérése, de jelenleg még ideiglenes a nyomvonal, várnak néhány kedvezõ döntésre a végleges kialakításhoz. Ezek között szerepelne a Zrínyi utca egyirányúságának megfordítása, a József nádor tér megnyitása a buszok számára. Elõbbivel megoldódna az orvosi rendelõ elõtt megálló kialakítása, utóbbival ki lehetne kerülni a mindig zsúfolt Roosevelt teret (egy megállót sem vesztene ezzel a járat). A járaton a várbuszként megismert kisbusz közlekedik, sosem üresen. Ígéretek szerint ha a forgalom is kívánja, sûrítik a járatot.

Tétény-busz: A járat 20-30 percenként Budatétény 5 buszmegállójából expresszjáratként a Belvárosba szállítja az utasokat. Célközönség a Belvárosba tartó tétényiek köre, akik munkába, hivatalba utaznak. Megadott menetrend szerint munkanapokon jár. A Nagytétényi út járataitól eltérõen nem áll meg a budafoki Városház téren. Nem kerületközi járatnak szánták, és nem akarták a most villamoson utazókat átcsábítani az új járatra. A járaton szóló busz közlekedik. Ez a busz is át fog alakulni, a környék autóbusz-végállomása átkerül majd a Campona bevásárlóközponthoz.

Keresztúr-busz: A három járat közül a leggyakoribb, 15-20 percenként számíthatunk rá Rákoskeresztúr 7 megállójában, vagy az Új köztemetõ bejáratában, hogy Kõbánya-Kispestre vigyen bennünket. Célközönség a hivatalba, munkába járó keresztúriak. Megadott menetrend szerint munkanapokon indul. Az eddigi buszoktól lényegesen eltér abban, hogy nem a 2-es, hanem a 3-as metróhoz szállítja utasait. Az Örs vezér téri metróállomás ugyanis az egyik legnagyobb forgalmú, a X., XIV., XVI., XVII. kerületi, valamint a csömöri forgalmat szolgálja, ezenkívül Gödöllõ, Kerepestarcsa, Monor, Maglód lakóit is ide szállítja a HÉV és a Volánbusz. Reggelente szûk aluljárójában a közlekedés idegtépõ. Csuklós autóbuszt osztottak be erre a feladatra.

hgcs