Lélegzet

                    1998. szeptember

A fák értéke

A „Szabályozott fakivágás" címû cikkbõl megismerhettük az érvényes rendeleteken alapuló jelenlegi önkormányzati eljárást. Minden önkormányzat megkapta azonban a Belügyminisztérium állásfoglalását (147/1992. számú Kormányrendelethez fûzött 1994. évi BM-ajánlás) vagyonkatasztere elkészítésérõl, amelyben a fák értékelésére egy sokkal értékarányosabb, a zöldterületek védelmét jobban figyelembe vevõ módszer található (Radó-féle módszer). Nincs tehát semmiféle akadálya annak, hogy az önkormányzatok, saját rendeletalkotási jogukkal élve, ez utóbbit vezessék be. (Lásd még Dr. Radó Dezsõ–Kokics Tibor: „Útmutató az önkormányzatok zöldfelületi feladatainak ellátásához". Településfejlesztési füzetek 20. BM 1996. 63. old.)

Mi a módszer lényege?

A településeken található fák legfontosabb funkciója az oxigénkibocsátás. Ez a háromdimenziós lombfelülettel (asszimilációs felülettel) arányos. Éppen ezért az egydimenziós törzsátmérõ nem ad reális képet a fa értékérõl. Könnyen belátható, hogy 4-5 db páréves facsemete nehezen vethetõ egybe egy 15-20 éves egészséges fával, pedig az említett építési rendeletek ma ezt teszik. (Mintegy 10-15 év alatt válik egy zöldterület teljes értékûvé.) A két számításmód között átlagban 1:10-es értékkülönbözet adódik, 40-50 éves fánál pedig ennél még jóval több. Egy szabvány 4 éves szabadgyökerû magas kõris 1998. évi faiskolai ára 2600 Ft. 50 évesen ugyanennek a fajnak egy életképes, ép lombú egyede az asszimilációs felület alapján eszmei értékben 780 000 Ft.

Dr. Radó Dezsõ legújabb tanulmánya (A városi növényzet komplex értékelése — egyszerûsített módszer, Budapest, 1998. Kézirat 18. old.) útmutatást ad, hogyan lehet általában is pénzben kifejezni a városi növényzet (fa, cserje, pázsit) értékét. Az eszmei értéket az életkor és a lombkorona állapotának függvényében határozza meg annak alapján, hogy a fa addigi élete során hány tonna szén-dioxidot, port, zajt szûrt ki a levegõbõl, mennyi párát porlasztott szét, illetve mennyibe került az ültetése, gondozása. (Egy-egy tonna levegõszennyezés megszüntetésének költségére EU-direktívák vannak.) Hasonló módon lehet megállapítani egy m2 pázsit asszimiláló felületét, illetve értékét is.

B. E.