Lélegzet

                    1998. szeptember

Az emberközpontú önkormányzatokért

Májusban új parlamenti többséget választottunk. Reméljük, hogy többet törõdik a közjóval és benne a környezet- és természetvédelemmel, mint elõdje.

Most az önkormányzatokon a sor. Tegyünk érte, hogy itt komoly fordulat menjen végbe!

Hogyan?

Itt a példa: a minap együtt tüntetett a helyi lakossággal a Levegõ Munkacsoport és a II. kerületi Humanista Mozgalom az ellen, hogy a Széna tér melletti zsebkendõnyi zöldterületre is, a Mamut mellé egy újabb pénz-monstrumot építsenek. Fogjon össze ki-ki a saját kerületében-községében lévõ, hasonlóan gondolkodó civil szervezetekkel, alakítsunk emberközpontú civil kerekasztalt, és dolgozzuk ki velük együtt a helyi politika legfontosabb teendõit a következõ 4 évre! Keressük fel a pártok helyi vezetõit, és kezdeményezzük: polgármester- és képviselõjelöltjeik kössenek becsületszerzõdést a kerekasztallal. A becsületszerzõdésben a jelöltek kötelezzék magukat arra, hogy a szerzõdésben foglalt intézkedéseket kezdeményezni illetve támogatni, a velük ellenkezõ irányúakat pedig tõlük telhetõen gátolni fogják, azzal a garanciával, hogy ha nem teszik, a kerekasztal felszólítására lemondanak mandátumukról. Ennek ellenében a kerekasztal elõsegíti, hogy a választópolgárok tájékoztatást kapjanak a becsületszerzõdés létrejöttérõl. Fontosnak tartom, hogy a budapesti kerületek becsületszerzõdésébe kerüljenek bele az alábbi pontok (a nem budapesti becsületszerzõdésekbe értelemszerû módosítással):

a) A kerületi önkormányzat — a lakosság többsége által támogatott módon — tagolja a kerületet 4-6 városrészre, és ezekben — az Önkormányzati Törvénnyel összhangban — létesítsen városrészi önkormányzatokat.
b) A kerületi önkormányzat alkosson rendeletet, amely szerint a lakosok kerületi vagy városrészi népszavazást tarthatnak bármely olyan tárgyban, amelynek helyi népszavazásra bocsátását az alkotmány nem tiltja.
c) A kerületi önkormányzat tûzze ki célul, hogy a városrészek lakosainak — szomszédsági megbízottjaikon és városrészi képviselõiken keresztül — vétójoguk legyen a lakóterületüket érintõ rendezési tervek ügyében és közlekedésszabályozásban; a lakóterületükön lévõ állami, fõvárosi vagy kerületi tulajdonú ingatlanok használata ügyében; valamint a lakóterületüket kiszolgáló közintézmények (orvosi rendelõk, iskolák stb.) tekintetében. A pályázó kötelezi magát arra, hogy támogatja az e célt szolgáló önkormányzati rendelet megalkotását, továbbá támogatja az olyan kezdeményezéseket, amelyek e célt szolgáló fõvárosi vagy országos jogszabályok megalkotására irányulnak.
d) (Feltéve, hogy a pályázó nem független) A pályázó beszerzi pártja vezetõségének nyilatkozatát arról, hogy frakciója támogatni fogja az elõzõ pontok szerinti javaslatot.

Valami megindult. Vigyük tovább!

Síklaky István