Lélegzet

                    1998. szeptember

Például Királyerdõ...

Királyerdõ Csepel egyik legfontosabb zöldterülete. A 45 ezer négyzetméteres terület a háború
után fa- és homoklelõhelyként szolgált az építkezésekhez, a hetvenes évektõl viszont a Pilisi Parkerdõ gondozásába vette. Az erdõt a környékbeli lakosok is gondozzák, rendben tartják. Az iskolákból oda járnak a gyerekek torna órákra, és a felnõtt lakosság is gyakran keres itt felüdülést. Az erdõ a környék tüdeje, sokféle kisállatnak, baglyoknak lett élõhelye, s néhány védett növény is elterjedt itt (kosbor, árvalányhaj).

A kerületi önkormányzat többször próbálkozott az erdõ építési övezetté történõ átminõsítésével. A Fõvárosi Önkormányzat ehhez nem járult hozzá. Ennek ellenére a csepeli önkormányzat kidolgozott egy részletes rendezési tervet, amely szerint az erdõt lakóparkká alakítanák át. Márciustól egy kis, különálló területen már el is kezdõdtek az ezzel kapcsolatos munkálatok — még pikánsabbá teszi a sztorit, hogy az eddigi építkezések a kerületi önkormányzat rendezési tervével sincsenek összhangban.

A lakosok Demszky Gábor fõpolgármesterhez fordultak panasszal. A válaszlevélbõl — amit Pólay István, a Környezetvédelmi Ügyosztály vezetõje írt alá — kitûnik, hogy a Fõvárosi Önkormányzatnak nem is volt tudomása a kerület részletes rendezési tervérõl. Pólay úr megírta, hogy a Fõvárosi Önkormányzatnak nem áll módjában felülbírálni a kerületi testületek rendeleteit.

Garmadával jutnak el hozzánk olyan ügyek, ahol az önkormányzat és a lakosság érdekei ütköznek. Az önkormányzatok eladják, beépítik zöldterületeiket, mivel ebbõl közvetlen bevételük van, a zöldterületek fenntartásából pedig csak kiadásuk. A lakosság jóléte, egészségi és kedélyállapota nehezen állítható szembe a rövid határidõn belül befolyó pénzösszegekkel. Pedig valójában a park talán az egyik legjobb befektetés, hiszen a környezõ ingatanok értékét igen erõsen emeli. Másrészt pedig: kinek az érdekeit is hivatott képviselni az önkormányzat?

Közelednek az önkormányzati választások. Ennek szellemében elgondolkodhatunk azon, hogy mit tett az önkormányzat a választópolgárokért, és mit várunk tõle.

Mikola Klára