Lélegzet

                    1998. július–augusztus

OLVASÓINK ÍRTÁK

Tisztelt Szerkesztõség!

Az alábbi levelet a HVG-nek írtam, amely sajnos nem közölte. Ezért kérem Önöket, hogy hozzák nyilvánosságra. A lakásaink szinte eladhatatlanok, sok az asztmás beteg, s egyre többen haltak itt meg rákban. Azok, akik 30-40 éve költöztek ide az akkor csendes, nyugodt, jó levegõjû, fákkal teli környékre, nem láthatták elõre, hogy ilyen rövid idõ alatt, ennyire embertelen módon fognak átalakítani egy fõvárosi lakóterületet. Ha a korábbi állapotokat már nem is lehet visszaállítani, abban kérem a segítségüket, hogy ne romoljon tovább a helyzet.

„A HVG április 4-i számában megjelent Szabó Gábor által írt »Exportingatlanok sorsa. Parti képtelenség« címû cikkhez a következõket fûzném: A cím igen találó, ha a képtelenség szót nézzük, ugyanis valóban képtelenség egy ilyen témáról egyoldalúan írni. A cikk végig a Szabadság hídtól a Lágymányosi hídig terjedõ pesti Duna-parti szakasz beépítési lehetõségérõl szól, mivel csak így képzelhetõ el a Belváros meghosszabbítása.

A cikkben egyetlen mondat nincs arról, hogy az itt élõ Soroksári úti lakosok (õk is emberek) vajon mit is szeretnének, és az õ elképzelésük egyezik-e a profitra éhes beruházókéval. Mi, akik nap mint nap, évtizedek óta elszenvedjük a Soroksári út zaj- és légszennyezését, bármilyen furcsán hangzik, nem kérünk a Duna-partra hatalmas betonépületeket, hogy ezáltal a Soroksári út átszellõzése sokkal rosszabbá váljék. Közismert a statisztikai adat, hogy a budai lakosok halálozási és megbetegedési mutatóik sokkal jobbak, mint a IX. kerületi embereké. Örülnénk, ha a mi életünket sem akarnák tovább rövidíteni.

Sok szó esik manapság az Európai Unióhoz való csatlakozásunk feltételeirõl is. A brüsszeli elvárások egyike, hogy hazánk nagyvárosainak levegõminõsége javuljon. Kezdjük ezen a partszakaszon a levegõ javítását, létesüljenek itt parkok, játszóterek. Évtizedek óta a helyi képviselõink választások elõtt ezt meg is ígérik. Jó lenne, ha egyszer — mondjuk az 1998-as választások után — ez valóra is válna."

Dr. Bognár I1ona
gyermekorvos


Tisztelt Levegõ Munkacsoport!

Röviden leírjuk azt az ügyet, melyben segítségüket kérjük, mivel állandóan falba ütközünk, valamint az ügyben szereplõk összejátszása miatt nem tudunk elérni semmit.

Elõzmény: Törökbálinton az Állami Gazdaság területérõl származó környezetszennyezés miatt tömeges lakossági megbetegedés történt 1989-ben. (Emiatt jelenleg is folyik per.)

1993-ban a területet 3 kamionos cég próbálta megvenni és ott kamionparkolót javítómûhelyekkel kívánt létesíteni. Mivel ezt a területet az M1-es és M7-es autópálya zárja körbe, lakossági tiltakozásra (aláírásgyûjtés) az önkormányzat a területet nem környezetszennyezõ ipar minõsítésrõl átváltoztatta intézményi területté és kitelepítendõ iparterületté (az ÁRT szerint). Az átminõsítés hatására a kamionos cégek visszaléptek.

1997 õszén a terület egy részét a rajta levõ régi gépjavító mûhellyel együtt megvette a Biofilter Környezetvédelmi Kft. Mivel a telep a tulajdonosváltozás után átsorolásra került, a gépmûhely mûködési engedéllyel nem rendelkezett. Meglepve értesültünk arról, hogy a telep területére a Biofilter Kft. veszélyes hulladék gyûjtésére és tárolására kért és kapott engedélyt. A telepet a lakóházaktól egy utca választja el. Az engedélyt úgy adták ki, hogy helyszíni szemlét nem tartottak, valamint a bejelentésben a Biofilter Kft. nem közölte, hogy lakóépületek mellett intézményi területen van a tárolási telep.

Kérésünkre helyszíni szemlét tartottak a Környezetvédelmi Felügyelõségtõl, akik megállapították, hogy a veszélyes hulladék tárolása szakszerûen történik, ezért az engedély megadását fenntartják.

Ekkor derült ki, hogy január 28-án a Biofilter Kft. engedélyt kért, hogy a telepen teherautók és szemétbegyûjtõ autók javítását végezhesse. A beadott környezettanulmány a telep légszennyezését határértéken alulinak minõsítette, de nem tért ki arra, hogy ez a telep egy erõsen szennyezett környezetben van.

A helyszíni szemle során megerõsödött bennünk, hogy a Környezetvédelmi Felügyelõség nem a környezetet védi. Az önkormányzat sajnos teljesen passzív a kérdésben, sõt szinte ellenséges. Nem hivatalos értesülésünk szerint egy magas beosztású köztisztviselõ patronálja a céget.

Mi nem ismerjük az erre vonatkozó törvényeket, eljárásokat, de érezzük, hogy ez a lakótelep több szennyezõ forrást nem bír ki.

Várjuk szíves válaszukat!

A Damjanich utca, Károlyi utca, Toldi utca, Kinizsi utca lakói nevében:

Lepsényi László