Lélegzet

                      1998. június

A déli parton már könnyebb lesz kerekezni!

Elsõként Somogy megyében valósult meg a Balaton parti kerékpárbarát útvonal, amelynek építését a Kerosz már évek óta szorgalmazza.

A pillanatnyi helyzet olyan „részeredménynek" tekinthetõ, amelyben az idõ- és pénzigényes kerékpárút-építés kiegészült a gyorsabban és olcsóbban megvalósítható, s a kerékpárosok részérõl már régóta igényelt tájékoztató rendszerrel. A Balaton partján, ahol lehet, kisforgalmú utcákon útjelzõ táblák irányítják a kerekezõket. Az is cél volt, hogy ez a biztonságosabb és élvezhetõbb partközeli nyomvonal összekösse a már meglévõ kerékpárutakat, és mintegy felfûzze a vendégek által kedvelt parti településeket, a vasútállomásokat, a kikötõket, a tóparti szállodákat és kempingeket.

A balatoni bringakörút tehát olyan kerékpárbarát útvonal, amely önálló kerékpárutak, kerékpársávok és kisforgalmú utak füzére, és a Balaton mentén biztonságos nyomvonalon vezeti körbe a kerékpárosokat. Teljes hosszában és kiépítettségében közel 200 km hosszú lesz. Kerékpárutak most is vannak a Balaton partján, a leghosszabb összefüggõ szakasz Balatonakarattya és Káptalanfüred között van, kb. 21 km. Rövidebb szakaszok vannak még Balatonfüred és a Tihanyi öböl között (3 km), továbbá Szigligeten, Vonyarcvashegynél, Keszthelyen és a déli parton, több szakaszban. Ez összesen majdnem 50 km, de nem egybefüggõ kerékpárút.

Évente az Útalapból és más állami és önkormányzati forrásból közel egymilliárd forint áll rendelkezésre, és ebbõl mintegy 80-100 km önálló kerékpárút, illetve vegyes használatú járda épülhet szerte az országban. Az igény ennek a többszöröse. Az úgynevezett kerékpárbarát útvonalak kijelölése, kialakítása (oszták, dán, holland, angol és kanadai példák alapján) nagy segítséget adhat a megnövekedõ szabadidõs, ezzel együtt a környezetet is jobban kímélõ mindennapi kerékpáros forgalmi igények biztonságos lebonyolításához. Térségi és térségeken belüli összekötõ bringautak hálózata alakítható ki oly módon, hogy viszonylag kevés építés és forgalomtechnikai beavatkozás szükséges, és a kerékpárosok védett, kis forgalmú utakon haladhatnak, miközben tájékoztató rendszer segíti eligazodásukat.

A balatoni bringakörút Somogy megyei szakasza a tó déli partjának szinte teljes hosszában, Balatonvilágos és a Zala folyó torkolata között több mint 80 kilométeren át vezeti a kerékpáron közlekedõket. Jelenleg ez az ország leghosszabb kijelölt kerékpárbarát útvonala. Tizennégy települést (ebbõl öt várost) köt össze. A meglévõ, de különálló kerékpárút-szakaszokat (összesen 19 km) kis forgalmú helyi utak (49 km) fûzik egymáshoz. Ezeken a legutolsó Kresz-módosítás alapján tervezett kerékpáros útbaigazító táblák vezetik a biciklivel közlekedõket. Hogy teljes legyen a hálózat, 12 km hosszan olyan utat is igénybe kell venni, ahol nyáron nagyobb, tavasszal és õsszel viszont tûrhetõen kicsi a forgalom. Ebbõl a legforgalmasabb szakaszokon (a Fonyódi-hegy mellett, illetve a Szántódi rév környékén) egyrészt a MÁV jóvoltából, másrészt pedig az önkormányzatok fejlesztési tervei szerint már a közeljövõben biztonságosabb nyomvonalra kerülhet a biciklis forgalom.

Balogh Gábor