Lélegzet

                      1998. június

A Gát-világbizottság vizsgálata

A Gát-világbizottság egyre határozottabban fejti ki véleményét: nem javasolja a bankoknak és kormányoknak további nagy gátak építésének támogatását azok kedvezõtlen szociális, környezeti és gazdasági hatásai miatt.

A bizottság azért jött létre, hogy behatóan tanulmányozza a nagy vízzáró gátak építésére irányuló beruházásokat. A bizottságban egyaránt megtalálhatók gazdasági vezetõk, környezetvédelmi szakemberek, társadalmi aktivisták, valamint vízépítõ és energetikai szakemberek. A bizottságot a Világbank és az IUCN The World Conservation Union szponzorálja, de a titkárság létrehozása után függetlenné válik a szponzoroktól.

1997 márciusában a brazíliai Curitibában, a vízlépcsõk által károkat szenvedettek részére megrendezett konferencián vetõdött fel az a gondolat, hogy szükség lenne egy független nemzetközi bizottságra, amely felülvizsgálja a nagyméretû gátak építését. A konferencia állásfoglalásában a résztvevõk azt is követelték, hogy állítsák helyre a gátak által okozott környezeti károkat, kármentesítsék az érintett térségeket és családokat, amint azt azok az embermilliók is követelik, akiknek az életfeltételeit tették tönkre a vízierõmûvek gátjai.