Lélegzet

                      1998. június

A szlovákoknak is ráfizetés

A Profit nevû szlovák gazdasági hetilap 98/6-os számában részletesen beszámolt a bõsi erõmûvet építõ Vodohospodarska Vystavba Bratislava (VVB) pénzügyi helyzetérõl.

A VVB eddig 18 milliárd koronás kölcsönt vett fel a bõsi erõmûre. Összesen eddig 27 milliárd koronát költött rá. Nemrég még arról beszéltek, hogy ezen kívül még 7 milliárd korona felvétele szükséges, de ma már 10, 6 milliárd koronát emlegetnek. A VVB a kamatokat is képtelen önerõbõl fizetni, a visszafizetésre garanciát vállalt kormány szerzett — meglehetõsen magas kamatú — kölcsönt a kamatok kifizetésére.

Ebbõl a lehetetlen anyagi helyzetbõl egyetlen dolog segítheti ki a VVB-t: a vízenergiával termelt olcsó elektromos áram. Valójában viszont ilyenõl szó sincs. A bõsi erõmû ellen emelt szót a szlovák villamos mûvek is, hiszen az új erõmû nagyon megdrágítja majd az áramot. Ha a magyar fél nem akar áramot, a szlovák legalább kétszer olyan drága lesz, mint korábban.

A felelõtlen kölcsönök ellensúlyozására két módszer lehetséges:

  1. Az energiaárak emelése, amit a lakosság közvetlenül érez majd a bõrén;
  2. A tartozást kifizetik az államkasszából, amit a lakosság szintén érezni fog a bõrén — egy kicsit késõbb, de annál fájdalmasabban.