1998. május |
---|
Szégyenpadon
a növényvédõszer
Phygers belga rákkutató szerint a növényvédõszerek 5,6%-ban felelõsek a rákbetegségek kialakulásáért. Amerikai kutatók ezt kiegészítve arra az eredményre jutottak, hogy a környezetünkben mindenütt megtalálható rákkeltõ anyagok — policiklikus szénhidrogének, dohányfüst, kipufogó gáz, benzolvegyületek — hatását a növényvédõszerek, szermaradványok erõsen fokozzák.
Környezetbarát szerek alkalmazásával, biológiai módszerekkel nagyon sokat tehetünk egészségünk megóvásáért.
(Gemüse — Biokultúra)
Ásványgazdag
bioélelmiszerek
A nyugat-chicagói Doctor's Data elnöke, Bob L. Smith nemrégiben megjelent új publikációjában azt írja, hogy a bioélel_miszerek átlagos ásványianyag-koncentrációja kb. kétszerese a vegyszeres gazdálkodásból származókénak. Részletezve:
— A búzák összehasonlításánál a biobúzában kétszer annyi kalciumot, négyszer több magnéziumot, ötször több mangánt és 13 (!)-szor több szelént találtak, mint a vegyszerreel termesztettben.
— A biomódszerekkel termesztett körte két-háromszor annyi krómot, jódot mangánt, molibdént, szilíciumot és cinket tartalmazott.
— A biokukoricában közel 20 (!)-szor annyi kalcium és mangán, továbbá 2-5-ször annyi réz, magnézium, molibdén, szelén és cink volt mérhetõ, mint a vegyszeres kukoricában.
Dr. Smith, aki nem tagja egyetlen bioszervezetnek sem, hét éve folytatja megfigyeléseit, melynek laboratóriumi méréseit és kiértékelését az Amerikai Szövetségi Járványügyi Központ Doctor's Data központja végzi.
(Természetgyógyász Magazin)