Lélegzet

                      1998. január

Hazai síneken

  • Veszélyben van a Szeghalom és Vésztõ közötti mellékvonal, mivel a Berettyó-híd mûszaki állapota miatt elképzelhetõ, hogy a forgalmat hamarosan leállítják. Ez a helyi mellékvonalak életképességének megszûnését is jelentheti, mivel azok elszigetelõdnének egymástól és csak kerülõ úton lehetne róluk a fõvonalakra jutni.
  • A májusi aarhusi konferenciára zöld vonat indításán töri a fejét egy bolgár szervezet. Az elképzelések szerint Szófiából és Bukarestbõl is indulna egy-két vasúti kocsi, melyekkel a helyi környezetvédõk utaznának. A kocsik Budapesttõl összekapcsolva utaznának tovább Prága, Berlin útirányon át Dániába, a környezetvédelmi miniszterek konferenciájára. Útközben az érintett fõvárosokban sajtótájékoztatót tartását tervezik.
  • Logisztikai központok felállítását tervezi a MÁV. A központok mûködésétõl azt várják, hogy a közúti tranzitszállítmányok ott összpontosuljanak, miáltal azokat vasútra lehetne terelni, a gazdasági tevékenységbõl további bevételeket teremteni, és nem utolsó szempont, hogy a közutakról kiváltott kamionforgalommal a környezetvédelem céljait is szolgálnák.
  • Hangulatkép a csömödéri kisvasútról

  • Megalakult a negyedik hazai vasúti szövetség is, ezúttal Lentiben. A gyógyfürdõjérõl is ismert városban a MÁV és a két helyi (lenti, ill. csömödéri) kisvasutat üzemeltetõ Zalaerdõ Rt. is részt vesz az összefogásban, hogy a Zalai-dombság szépségeivel és erdeivel odacsábított turisták a vasútvonalak bevételének növeléséhez is hozzájáruljanak.
  • Fotó: Joó F.