Lélegzet

                      1998. január

Solymári siker

A Lélegzetben már többször írtunk a solymári téglagyár ügyérõl, ahol a Levegõ Munkacsoport is komoly segítséget nyújtott a lakosságnak a légszennyezés felszámolása érdekében. Úgy tûnt, patthelyzet alakult ki. Ebbõl az állapotból tulajdonosváltás mozdította ki az ügyet.

Az új tulajdonos a problémamegoldás, azaz a bûz- és károsanyag-kibocsátás felszámolása jegyében járt el. Elment a polgármesterhez, felvette a kapcsolatot a lakosság képviselõivel, kellõen tájékozódott, meghallgatta és orvoslásra méltónak ítélte a lakosság panaszát, szakembereket és mûszercsoportokat hozatott Bécsbõl, és olyan megállapításokat tett eddigi mérései alapján, hogy itt a téglákat kétszer annyi gázzal égették, mint a Wienerberger bármelyik magyarországi gyárában.

Az új tulajdonos leállíttatta az agyagbányát, mert a vetõdéses, forrásokkal teli, lemûvelt bányatelket további mûködésre alkalmatlannak ítélte. Azonnal leállíttatta a lakosság által kifogásolt polisztirol bedolgozását, mi több, lebontatta a sztirolhabosító berendezést, és az üzemrész helyén a fûrészpor zárt téri adagolását fogja biztosítani. (A szabadban tárolt fûrészporban a csapadék következtében egy erõs szagú vegyület, acet-aldehid keletkezett.) A még habosítatlan polisztirolt rövid úton értékesítette, s a néhány zsák megmaradt habosítottat is elszállíttatta. A papíriszap bedolgozását sem kívánja folytatni, a vasúti rámpán tárolt több tonna papíriszapot az elõzõ tulajdonosnak el kell szállíttatnia. A papíriszap feldolgozása ugyanis fenoltartalma miatt az egyik legrákkeltõbb anyag kibocsátását eredményezheti.

Vizsgálódásai során olyan megállapításra is jutott az új mûszaki gárda, hogy az elhasznált gázhoz igen kevés levegõt használtak, ezért lehetett érezni a környéken a rosszul elégett gáz szagát.

November 25-ére a téglagyár és a Solymári Környezetvédõk Egyesülete közösen rendezett lakossági fórumot. A kora délutáni idõpont ellenére szép számmal érkeztek érdeklõdõk. A rendezvényen megjelent Schwarzmüller úr, a gyár ügyvezetõ igazgatója is. A résztvevõk megtekintették a gyártási folyamatot. Valamennyi jelenlevõ azzal a meggyõzõdéssel távozott, hogy a probléma hamarosan megoldódik, annál is inkább, mivel az új mûszaki gárdának sikerült beszabályoznia a gázégõket.

A lakott területet elkerülõ teherforgalomról is tárgyalások kezdõdtek a Polgármesteri Hivatallal. Az új tulajdonos ígéri, hogy havonta tájékoztatják a lakosságot a fejleményekrõl.

Solymári Környezetvédõk Egyesülete

Tiszta Levegõért Mozgalom