Lélegzet

                      1998. január

Emelkedik a rákos megbetegedések száma a nukleáris iparban dolgozók gyerekeinél — írja a British Medical Journal (Brit Orvosi Újság). A Greenpeace nagyobb óvatosságot követel az ügyben.

Dr. Helen Wallace a Greenpeace-tõl úgy nyilatkozott: itt az ideje, hogy a gyerekek életét elõbbrevalónak tekintsük, mint a nukleáris ipar érdekeit."

A Nemzeti Radiológiai Védelmi Bizottság beszámolója szerint mind a nõi, mind a férfi atomipari dolgozók gyermekei között lényegesen növekszik a rák kockázata. A férfi dolgozók gyermekeinél a leukémia közel kétszeres gyakorisággal fordul elõ az országos átlaghoz képest. A nõi dolgozók gyermekeinél ez a gyakoriság ötszörös, bár ez az adat az esetek kis számára való tekintettel kevésbé megbízható.

Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy sok nukleáris üzem mellett az átlagosnál magasabbak a gyermekkori rákos megbetegedések, így például a brit Sellafield és Dounreay, valamint a francia La Hague mellett is.

Dr. Wallace hangoztatta: „Az ok-okozati összefüggések sohasem bizonyíthatóak statisztikai kimutatásokkal, de azt tudjuk, hogy a radioaktivitás rákot okoz. Azt is tudjuk, hogy túl sok a gyermekkori rákos megbetegedés az atomerõmûvek környékén, és hogy ezek az erõmûvek szükségtelenül terhelik radioaktív hulladékkal a környezetet. Ezt a gyerekeinken végzett kísérletet le kell állítani."

(Greenpeace Press)