Lélegzet

                      1998. január

Technikai vívmányok széles seregét alkották meg és terjesztették el állítólag annak érdekében, hogy jobbá tegyék életünket. Sokszor mégis úgy érezzük, hogy nem igazán javult életminõségünk. Vajon mi lehet az oka ennek a furcsa ellentmondásnak?

Sokszor túl nagy az ára a technikai eszközök nyújtotta kényelemnek. Az angolvécé valóban kényelmes, ráadásul higiénikus ott, ahol használjuk, de a szennyvize bemocskolja folyóinkat. A mezõgazdasági vegyszerek növelik a termést és megvédik a kártevõktõl, de felhalmozódnak a talajban és pusztítják az egyéb élõ szervezeteket. A gépjármûvek felgyorsítják a közlekedést, de mérgezik levegõnket és hozzájárulnak Földünk éghajlatának kedvezõtlen változásaihoz.

A tudomány és technika eredményeinek köszönhetõen megszûntek vagy számottevõen visszaszorultak azok a betegségek, járványok, amelyek a lakosság széles rétegeit sújtották. Helyettük azonban új népbetegségek alakultak ki: a rák, a szívinfarktus és társaik.

Napjaink tömegbetegségeit életmódunk okozza: a természettõl való túlzott elszakadás, a szervezetünkbe bejutó vegyszerek, a jármûvek és egyéb gépek okozta zaj. A kényelmünk érdekében létrehozott eszközök leszoktatnak arról, hogy gépek nélkül mozogjunk. A város falai és aszfaltja elszakítanak élõlény-társainktól. A hûtõgépeinkben használt vegyületek veszélyessé tették számunkra, hogy a Nap sugaraiban sütkérezzünk. Bár a technikai újdonságok jórészt azt céloznák (kivéve a televíziót...), hogy idõt takarítsunk meg, egyre kevesebb idõnk van, egyre rohanóbbá válik az életünk.

Gyökeres váltás szükséges: meg kell tanulnunk oly módon használni a technika vívmányait, hogy általuk valóban gazdagabbak, kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek legyünk. Örülhetünk annak, hogy vannak mentõautók, de sokkal örvendetesebb lenne, ha kevesebb mentõautóra lenne szükség — egyrészt, mert nem akadnának el folytonosan a dugókban, másrészt (és fõleg) ha kevesebb kipufogógázt kellene beszívnunk, és így ritkábban kellene elindulniuk a mentõautóknak.

Az önmérséklet, mások tisztelete hozzásegíthet bennünket egy olyan megoldáshoz, ami csökkentené az egészségünket veszélyeztetõ tényezõket, és ugyanakkor sok más szempontból is egy emberibb életet biztosítana számunkra. Ennek érdekében mind a kormányzatnak, mind a helyi önkormányzatoknak is sokkal több pénzt és figyelmet kellene fordítaniuk a lakosság felvilágosítására, a társadalmi célú kommunikációra, valamint a helyes irányba terelõ gazdasági és jogi szabályozók kialakítására.

Mikola Klára