Vissza a kezdőlapra

Vissza a tartalomjegyzékhez

Csató Zsuzsa

1068. Budapest, Király u. 72. III. 22.

tel/fax: (36 1-)-341 0675, 06 309 755 392

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Levél a parlamenti kudarcról

2000. tavaszán és nyarán miniszterek és államtitkárok írásos és szóbeli ígérete alapján szinte biztos volt a Lánc Szövetség és rajta keresztül a krónikus betegek érdekvédő szervezeteinek nevesített költségvetési támogatása. Az Egészségügyi Minisztérium költségvetésében szerepelt 150 millió forinttal. Ezt utoljára 2000. szeptemberében erősítették meg.

Október 8-án, pénteken a Parlament Egészségügyi Bizottságán keresztül tudtuk meg., hogy a Parlamentbe benyújtott minisztériumi költségvetésben nem szereplünk.

Maradt a módosítás jóval esélytelenebb lehetősége. Tavaly az ellenzék nyújtotta be kérelmünket, módosító indítványként. Idén világos volt, hogy kormánypárti támogatottság nélkül nincs esélyünk.

2000. október 30-án hétfőn a Parlament Egészségügyi Bizottsága nagyon szorosan, de támogatta a Hortobágyi Krisztina (FIDESZ) képviselő a Lánc Szövetség 100 milliós támogatását kérő indítványát.

Ennek alapján került november 2-án a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság elé. A bizottságbeli ígéreteink ellenére a módosító indítványnak azt a részét, amely a Lánc Szövetség számára a forrást biztosította volna, egyöntetűen leszavazták, s így a bizottság már nem szavazott a Lánc Szövetség támogatásáról. A költségvetési bizottság egyharmados támogatottsága nélkül nem kerülhet a plenáris ülés elé,

Innentől csak módosító-módosítóként, kormányjavaslatként kerülhetne a Parlament elé, ennek nagyon kicsi az esélye.

Ez azt jelenti, hogy sokévi erőfeszítéseink sikertelenek. S egyben azt is jelenti, hogy az általam képviselt stratégia, miszerint párt semlegesen, minden pártot, képviselőt egyénileg és szelíd módszerekkel győzzünk meg, sikertelen.

Innentől fogva még másfél hónap van a végső két év költségvetéséről szóló parlamenti szavazásig.

A közös fellépés a módosítás módosítása mellett most minden érintett szervezet lépjen föl saját érdekében, hátha egyenként, s a jelenlegitől eltérő módszerekkel, sikerül.

Ugyanakkor, miután az általam képviselt elvek, stratégia sikertelennek bizonyultak, így vészhelyzet van, novemberben összehívjuk a közgyűlést, és természetesen felajánlom lemondásomat. Kár, hogy ez nem segít sem tagszervezeteink, sem tagjaikon.

Köszönöm eddigi támogatásotokat, megértéseteket.

Csató Zsuzsa

A Lánc Szövetség főtitkára

Vissza a kezdőlapra

Vissza a tartalomjegyzékhez