Kedves vendégeink!

 Nagyon nagy örömmel köszöntök minden érdeklődő pedagógust, szülőt és kollégát.

 Jó érzés látni, hogy mi, akik gyerekekkel foglalkozunk vágyunk az új ismeretek megszerzésére. Ez azonban azt is jelenti, hogy előfordulnak olyan helyzetek, amikor a pedagógiai ismereteink kevésnek bizonyulnak.

 A gyógypedagógia és ezen belül a logopédia gyakorlati alkalmazása során folyamatosan igyekszünk a módszereinket úgy megválasztani, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal dolgozzunk. A tudományos háttér egyre mélyebb magyarázatot képes adni egy – egy beszédprobléma kialakulásáról. A megoldás azonban nem mindig egyszerű. Sokszor évekig is eltarthat a terápia  és az iskolában olvasás, írás, számolási nehézségekkel is bővülhet a probléma.

 Gyakran szükség lehet olyan kiegészítő terápiákra, amelyek jelentősen  támogatják a személyiség fejlődését.

A művészet az önkifejezés eszköze, melyben a művész saját érzéseit egy mások által is érthető, élvezhető formába önti. Ez olyan kommunikációt indít el, amely kedvezően befolyásolja a személyiség formálódását, ezzel támogatva az egyéb terápiák hatékonyságát.

 Mai délutánunkon két előadást hallgathattok meg ebben a témában.

( előadás 1. )

 

§  A zenéről és annak személyiségfejlesztő hatásáról Kesjárné Putnoki Kornélia, zenepedagógus mondja el tapasztalatait.

§  Mivel Nellinek kötelezettsége lesz még délután, ezért az ő előadásával kezdünk. A művészeti terápiák elméleti összefoglalásáról Tóth Szimonetta fog beszélni. A kérdéseiteket közvetlenül Nelli előadása után tehetitek fel.

 

A második téma után tartunk szünetet, amikor írásban is megfogalmazhatjátok kérdéseiteket. A szünetben vár benneteket a VÁRJÁTÉK BOLT, ismerkedhettek új, hasznos kiadványokkal.

 

A délután második részében átadom a szót Tihanyi Tünde logopédus kollégámnak, ő fogja bevezetni a harmadik előadást.

 

Felkérem Kesjárné Putnoki Kornéliát, hogy tartsa meg előadását.


( előadás 2. )

§  Egy másik művészeti ág, a képzőművészet terápiás lehetőségeiről beszél Tóth Szimonetta, végzős logopédus hallgató. Előadásában szót ejt arról is, hogy miként kapcsolódhat a művészet a részképességek fejlesztéséhez.

§  Különleges technikákat mutat be.

§  Előadásában a teljesség igényével fogja bemutatni a képzőművészeti terápia folyamatát.

 

Felkérem  Tóth Szimonettát, hogy tartsa meg előadását.

 Az Előadás letöltése