Kezdõoldal

Jászberény Város Önkormányzata Hivatásos Tûzoltósága

 

Címe:
5100 Jászberény, Jákóhalmi út 11/A.
Tel/fax. (57) 412-388

E-mail: jbtuzolt@c3.hu

Parancsnok:
NAGY ISTVÁN tû. alezredes

A tûzoltóság létszáma: 57 fõ.

Szerek felsorolása:
  • Steyr-Lohr 2000 
    gépjármûfecskendõ
  • Merceses-Rosenbauer TLF 1000
    gépjármûfecskendõ
  • Merceses-Rosenbauer TLF 4000 vízszállító 
  • IFA 30m
    gépezetes tolólétra

Jászberényben a tûzoltóságot 1887-ben alapították önkéntes tûzoltóegylet formájában. Fontos szerepet töltött a Jászság tûzvédelmében. 1893-ban a Jászladány városában pusztító tûzvész megfékezésére a jászberényi tûzoltók adtak segítséget egy lóvontatású gõzgéppel meghajtott szivattyúval felszerelt úgynevezett gõzfecskendõvel. 1927-ben már hivatásos tûzoltóságként mûködtek és jelenleg is közel 1000 négyzetkm-nyi területen 75 ezer lakos közvetlen védelmét látják el.

A tûzoltóság 1985-ben költözött új objektumba. Ez egy hat szerállásos épület, amely megfelel a mai kor követelményének.

A közvetlen Jászsági területen túl a megye más településeire, valamint Pest és Heves megye területére is vonulnk az ottani egységek segítésére.

Jelentõsebb kár és tûzesetek:

1998 augusztus 16-áról 17-ére virradóra éjszaka a jászberényi Hûtõgépgyár Kft. területén lévõ üzem és raktárépületben hatalmas tûz pusztított, mintegy 10 000 m2-en. Az RST szerinti V-ös kiemelt riasztási fokozatban szereplõ egységeken kívül Pest, Heves, Nógrád, Bács-Kiskun megyébõl és a fõváros hat kerületébõl érkeztek fecskendõk és különleges szerek. A tûzoltás több mint 12 órát, az utómunkálatok további 24 órát vettek igénybe. A kárérték megállapítása és tûzkeletkezési ok vizsgálata folyamatban van, de az bizonyos, hogy a megmentett érték több milliárd forint. Az eseményrõl részletes tanulmány készül.