NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINK

- 1996. december 14-16 között hollandiai Breukelen város 4 fős delegációval kereste fel a debreceni parancsnokságot, mikor Debrecen város Önkormányzata részére 1 db DAF típusú tűzoltó gépjárműfecskendőt ajándékozott. A város vezetőinek döntése alapján a járművet a BIOGAL Rt létesítményi tűzoltói vették át.

-1997. április 28-30-án a debreceni parancsnokságra Lengyelországból érkezett 4 tagú küldöttség, melynek célja a tartós kapcsolat kiépítésének előkészítése volt.

- 1997. május 5-6-án a Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltóparancsnoksággal közösen szervezett és a megyében működő önkormányzati parancsnokságok részvételével megtartott Flórián napi ünnepség keretében fogadtuk a Bihor megyei román 6 fős delegációt.

-1997. június 9-11-én Bögös József tü.örngy. a Debreceni HÖT parancsnoka a BM TOP és a HOROSZCOOP Kft szervezésében Nürnbergben részt vett a Faun Tadano autódaru gyár látogatásán, és az autódaru hatás bemutatóján.

- 1997. augusztus 19-22-én a holland Breukelen város 7 tagú delegációja egy újabb DAF típusú gépjárműfecskendő átadásán jelent meg a debreceni tűzoltóparancsnokságon.

-1997. szeptember 12-13-án a Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltóparancsokság 3 fős delegációja részt vett Romániában, Nagyváradon a Román tűzoltók napján.

- 1997. november 26-án közös szakmai program keretében Debreceni HÖT tűzoltási gyakorlatot tartott a román tűzoltóság Bihor megyei parancsnokságával, a debreceni HAJDUTHONET Bútorgyárban. Az együttműködési gyakorlaton túl cél volt a városi parancsnokság szintű kapcsolat felvétele és kiépítése.

- Az 1997. év folyamán több alkalommal külföldi csoportok (önkéntes testületek) kérték és kapták meg a lehetőséget, hogy megnézhessék a debreceni tűzoltóság körülményeit, eszközeit, felszereléseit. (Német, Portugál, Ausztriai csoportok) Ezek a látogatók fél-egy óra időtartamot töltöttek a laktanyában.

- 1998. május 4-én Hajdú-Bihar megyében az állami és hivatásos önkormányzati tűzoltók, valamint a tűzoltószövetség a Szent Flórián napi ünnepi megemlékezésüket együttesen tartották Püspökladányban. Az ünnepségen résztvett a Román Köztársaság Bihor megyei tűzoltóinak küldöttsége, melyet Adrian Padurean Bihor megyei tűzoltóparancsnok vezetett.

- 1998. május 12-14. között hazánkban tartózkodott Ionel Crácium tábornok, Románia tűzoltóságának országos parancsnoka és Anger Lucian alezredes főosztályvezető. Dr. Bleszity János vezérőrnagy, A BM Tűzoltóság országos parancsnoka hívta meg és fogadta a román delegációt. Tárgyalásokat folytattak a két tűzoltóság együttműködésének lehetőségeiről. A záró megbeszélésen mindkét fél részéről felmerült az az igény, hogy az 1991-ben aláírt román és magyar tűzoltóság közötti kétoldalú megállapodást megújított formában újra aláírja a két országos parancsnok. A megyei parancsnokság részéről Erdőhegyi József tü.ezredes vett részt a tárgyalásokon.

- 1998. május 12-16. között városi tűzoltóparancsnokokból és Debrecen nagyobb létesítményeinek tűzvédelmi szakembereiből álló delegáció utazott a lengyelországi Lublinba, a helyi tűzoltóság meghívására. Megismerkedtek a lengyel hivatásos tűzoltóságok feladatával, technikai ellátottságával és életével.

- 1998. június 18-24. között a Hajdúböszörményi Önkéntes Tűzoltóság 7 fős önkéntes és hivatásos tűzoltókból álló küldöttsége utazott Gönwaldba, az ottani önkéntes tűzoltóság meghívásásra. Látogatásuk alatt megtekintették a "Tritau-i" kerülethez tartozó 10 önkéntes tűzoltóság versenyét és meglátogattak több önkéntes tűzoltó laktanyát.

- 1998. szeptember 11-12-én a Román Köztársaság Tűzoltó Napi ünnepségén - Nagyváradon - a Hajdú Bihar megyei tűzoltók képviseletében Erdőhegyi József tü.ezredes, megyei parancsnok és Németh László tü. őrnagy a Püspökladányi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság parancsnok-helyettese koszorút helyezett el a tűzoltó laktanya előtti emlékműnél. A koszorúzást követően ünnepi megemlékezést és gyűlést tartottak.