A „Rádiózás Világnapja” RF-WD verseny 2017. április 18.

Laci / HA7KLJ / HA7MO

A Magyar Rádióamatőr Szövetség 2017. április 18-ra rádióforgalmi versenyt hirdetett a Rádiózás Világnapja alkalmából.

A HA7KLJ 18 évnél idősebb operátorai között nem volt beszervezhető ifjú. A verseny kiíróival egyeztetve megtudtam, hogy az „U” ifjúsági (18 év alatti operátorok) kategória is értékelésre kerül. Mindössze két óra időtartamú, ezért gondoltam, az utánpótlás fiatal operátorai is megpróbálhatnák. Ezen fellelkesedve hozzá láttam a versenyen való részvétel operátori és technikai szervezéséhez, a húsvéti ünnepek előtt.

A verseny az iskolai tavaszi szünet utolsó napjára volt meghirdetve. A szünet előtt nem beszéltünk erről a versenyről, így telefonon próbáltam elérni a szóba jöhető operátorokat. Sallai Gergő és Sipos Norbert igent mondott, a többi lehetséges operátor nem volt elérhető. Mindketten 4. osztályos tanulók, 10 évesek!

A verseny délutánján, annak kezdete előtt egy órával gyűltünk össze a rádiós tanteremben. Gergő, Norbi, és jómagam a versenyzésről beszéltük meg a szükséges tudnivalókat. Hiszen Ők még sohasem csináltak ilyet... Hogyan kell versenyhívást adni? Mit kell elmondani a verseny QSO-ban. Miért kell adni a sorszámot a riportban? Ezalatt János OM (HA7NB) a technikát rakta össze. A verseny kiírása szerint 3,5 MHz-en és 7MHz-en lehet összeköttetéseket létesíteni magyarországi állomásokkal. A gyors sávváltás végett 3,5MHz-re egy TS-530 berendezést, 7MHz-re a TS-830 berendezésünket telepítette. Antenna átkapcsolóval egy pillanat alatt lehetett egyik sávról a másikra átmenni, ha szükséges lesz. A verseny megkezdése előtt – bemelegítés képpen – a Gergő és Norbi két QSO-t létesítettek 80 méteren. A sávzaj elviselhető, az érthetőség rendben volt. 7MHz-en senki nem válaszolt általános hívásukra...

15:00 UT-kor megkezdődött a verseny. CW (morze) üzemmódban nem, csak fónia üzemben dolgoztunk. 3615kHz-en általános hívásokat adtak a fiúk, és szépen kezdtek gyűlni az összeköttetések. Egy óra elteltével, 15:58-kor nyugtáztuk a 20-as sorszámú összeköttetést. Abbahagytuk az általános hívásokat, és szétnéztünk a 80 méteres sávon. János OM (HA7NB) hívójel körzetszámok szerint vezette az összeköttetések listáját. Így, ha hallottunk valakit, már közölte is, meghívjuk, vagy már naplózva van. Egy fél óra elteltével, 16.30 –kor a 23. összeköttetés volt naplózva. Új állomást nem hallottunk, versenyhívásunkra nem válaszolt senki. Ismét próbálkoztunk 7MHz-en is, de nem jött válasz. Az operátorok is elfáradtak. Kicsit be is rekedtek a sok beszédtől.

16:40-kor abbahagytuk a versenyt. Helyi idő szerint ekkor már közel este hét óra volt. Elpakoltuk a technikát. Visszarendeztük a tantermet, hiszen másnap már tanítási nap következett. Hazaszállítottuk szüleiknek a két fáradt operátort. Hazaúton azt mondták, nekik tetszett a dolog, jövőre is kipróbálják...

Így zajlott az RF-WD verseny a HA7KLJ QTH-ján, a karcagi Kiskulcsosi Általános Iskolában, 2017. április 18-án, a Rádiózás Világnapján!

 

Gergő operátor adásban

Norbi operátor összeköttetés közben

73 és DX !
Karcag, 2017. április 25.