Amatőr rádiós-elektronikai szakkör a
Karcagi Kiskulcsosi Általános Iskolában

Kovács László, HA7MO

Immár több mint tíz éve volt az első tanév, hogy néhány alsó tagozatos, 3. és 4. osztályos tanulóval rádióamatőr és elektronikai témájú szakköri foglalkozásokat kezdtem.

Jómagam, mint hívójeles rádióamatőr és elektronikában dolgozó, szívesen vállalkoztam erre a feladatra. A szakköri foglakozások egyik célja, megismertetni és megszerettetni az érdeklődő gyerekeket az amatőr rádiózással. Ez a szép hobbi, önképzés, nagyon sok területet ölel fel.

Újabb és újabb dolgokról hallanak. Megtanuljuk a klasszikus rádiós nyelv, a MORZE ABC jeleit. Megismerkedünk az amatőr forgalmi rövidítésekkel, így egy kicsit angolul is tanulunk. Megismerkedünk mérőműszerekkel, feszültségmérővel, Ohm-mérővel, és azok kezelésével, mire valók egyáltalán? A foglalkozásokon a gyerekek hallhatnak az űrhajózás rádióamatőr oldaláról. Az „idősebb” tagok a szerzett ismeretek birtokában „kiléphetnek” az éterbe és összeköttetéseket létesíthetnek a HA7KLJ hívójellel.

A szakköri terembe leágaztattuk a számítástechnikai hálózatot. Gépünk nincs, mert a helyszűke és az örökös ki-be pakolás miatt csak notebook jöhetne számításba. Így az internet adta lehetőségeket még nem tudjuk használni.

A gyerekek eleinte leginkább a berendezések bontásáért lelkesednek. A többféle forrásból hozzánk kerülő leselejtezett elektronikai egységek, berendezések szétszedése során a szakköri tagok elsajátítják a csavarhúzó, oldalcsípő fogó, forrasztópáka stb… helyes használatát.

Mindig nagy sikere van a forrasztásnak, amire otthon nincs lehetőség. Beszélgetünk róla, hogy az áram barátunk, ha értünk hozzá. Ellenségünk, ha felelőtlenül bánunk vele.

Az otthon, emlegetett mondat, „Ne nyúlj hozzá, mert elrontod!” a szakköri foglalkozásokon nem érvényes. Bontottunk már szét videomagnókat, rádióvevő-készülékeket, mérőműszereket, TV készüléket. Bízom benne, hogy egy-egy elektronikai berendezés belső „megismerése” szélesíti látókörüket, tágítja érdeklődésüket. A szakkörön szerzett ismeretek segítenek az iskolai fizika tananyag megértésében és elsajátításában és talán a pályaválasztásban is.

Természetesen nem csak szétszedünk, építünk is. Az elmúlt évek során készült például tranzisztoros és integrált áramkörös morze-gyakorló készülék. Hangfrekvenciás erősítő, 16 dallamú generátor, elektronikus sziréna áramkör.

Jelenleg a szakkör létszáma hét fő. Van harmadik osztályos és nyolcadik osztályos tanuló is.

Együtt dolgoztunk az őszi antenna karbantartási hétvégén. Az elmúlt nyáron vendégei voltunk a Püspökladányi Regionális Rádiós Sportklub hortobágyi rendezvényének, ahol rádiótechnikai bemutatót láttunk, és finom ebédet kaptunk.

A szakköri munka egyik fő támogatója az iskola. Biztosítja a szakkör működéséhez szükséges körülményeket. Műszaki oldalról fő támogatónk a Püspökladányi Regionális Rádiós Sportklub, ahonnan műszaki eszközöket, karbantartási anyagokat kapunk. A Klub segítségével készülhetett el saját QSL lapunk.

Szakkörünk életét 2007. január 9-én, közel fél órás filmen mutatta be a karcagi MEDIÁTOR Televízió.

Bízom abban, hogy ez az érdekes hobbi ezután is népszerű lesz a gyermekek körében, és ezután is lesz operátor utánpótlás a HA7KLJ rádióamatőr állomáson.

A szakkör tagjai:

Tóth Botond, Puskás Máté, Cseppentő Sándor, Puskás Bence
Andrási Szabolcs, Mátyus Áron, Tóth Gergő
és a szakkörvezető Kovács László

A HA7KLJ jelenlegi operátorai:

Tóth Botond, op: Boti, Andrási Szabolcs, op: Szabi, Tóth Gergő, op: Geri

Kiskulcsosi Jubileumi Napok

Örömmel jelentem, hogy a 2008. március 8-án sikeresen mutatkoztunk be a Kiskulcsosi Jubileumi Napok központi ünnepségén.

Pista om, HA7LJ tanácsára reggel 08.00MEZ–kor volt a találkozó a suliban. A berendezések telepítése után az első QSO-t 08.35MEZ-kor naplóztuk SSB-n.

Két állomást üzemeltettünk egyidőben.

TS-530-al a fiatal operátorok fónia üzemben dolgoztak 80 méteren. Az FT-250-hez közösen készített interfésszel RTTY üzemben, 14MHz-en ment a QSO-zás.

12.00—14.30-ig ebédidő volt. Az ünnepség meghívottjai 15.00-től érkeztek, mert a műsor 16.00-kor kezdődött.

A tanterem udvari bejárati ajtaja mellé hangfalat szereltünk, amire kierősítve kitettük a 80 méteres rádió vételét. Aki hallotta, bejött hozzánk.

Szerencsére nem „szóltunk bele” az ünnepség hangosításába. Így az ünnepi műsor alatt is ment a QSO-zás mindkét sávon.

Az iskola igazgatója ünnepi beszédében megemlítette, hogy a jubileumi esemény híre az egész országot, sőt Európát is bejárja”.  Aki nem hiszi, látogasson be a rádiósokhoz, és személyesen meggyőződhet róla”, mondta. Ennek köszönhetően a műsor után az iskolát bejáró több csoport is belátogatott hozzánk.

Összesen 66 fónia és 23 RTTY QSO-t naplóztunk. Néhány RTTY QSO-t a QRM semmisített meg. Remélem ezt ki tudjuk a jövőben védeni a Jóska om, HAØEX-től kapott hangfrekis szűrőberendezés beüzemelésével…

Az Iskola Jubileumi Évkönyvébe is bekerült szakkörünk...

Az emléklap terve készen van. A5-ös méretű. Holnap nyomtatjuk ki színes printeren. A4-es lapon 2 db lesz. Megírjuk, és laminálás után daraboljuk.

A srácoknak tetszett a majd egész napos rádiózás, bár láthatóan elfáradtak a végére. Velem együtt! Hi.  Az utómunkák még hátra vannak. Meg kell írni az Emléklap-okat és a QSL lapokat, majd postázni.

Mindezek ellenére biztosan sokáig fogunk emlékezni erre a napra.

 

Áron és Máté összeköttetés közben

Áron és Máté összeköttetés közben

Boti RTTY QSO-zás közben

Boti RTTY QSO-zás közben

Szabolcs és Geri a pihenőben

Szabolcs és Geri a pihenőben

Bence a létesített QSO-k lapjait tölti

Bence a létesített QSO-k lapjait tölti

Card

Az emlék QSL lap

A 2008-as KID aktivitás elismerő okleveleit a 2009. februári klubközgyűlésen vették át a jelenlévő fiatal operátorok.

A 2008-as KID aktivitás elismerő okleveleit a
2009. februári klubközgyűlésen vették át a jelenlévő fiatal operátorok.


A szakkör 2009. első negyedévében végzett munkájának eredményei

Ebből lesz a fényújság

Ebből lesz a fényújság

Megkezdük az összeszerelést

Megkezdük az összeszerelést

Tényleg annyi

Tényleg annyi

Panelpróba

Panelpróba

MŰKÖDIK!!!

MŰKÖDIK!!!

Kész a modul.

Kész a modul.