Fényképes útibeszámoló Liechtensteinből
2007. november 7-14.

HAØHW, HA4DX, HA4XG

Nagyszerű napokat töltöttünk HB0-ban. Volt részünk mind a négy évszakból. Érkezésünkkor szórványos hófoltok fogadtak, melyek reggelre teljesen eltűntek.

Első este csak egy 7 MHz-es "peca" Gp-t telepítettünk. Másnap tavaszi napsütésben felállítottuk a "maradék" 5 db antennát is. A telepítés során a legnagyobb gondot az egy héttel korábban még itt legelésző tehenek meg nem száradt "ajándékai" okozták... hi.

Kora délutánra állt a 160 m-es, 18 m magas Spiderpole Inverted L, egy 14 MHz-es "peca" Gp, egy Inverted Vee dipole 80 m-re, egy DunaX 3 sávos WARC Gp, és egy árbóc, amelyen a 10 elemes 2 m-es Yagi foglalt helyet. Mindegyik bemérve, behangolva a helyszínen. (Csak a 160-as Inverted L-t kellett hangolni, a vízszintes tagjából le kellett vágni úgy 4 m-nyi drótot.)
Három rádió állomást telepítettünk, TS-450, FT-840 és IC-746. Volt 2 db RH, MOS-FET-es végfokunk, kb. 400-500 W kimenővel, sávoktól függően. URH-n, Géza csak 100 Wattal dolgozott, MS QSO-kat csinált, hatalmas kitartással és türelemmel. Összességében 5700 QSO-t naplóztunk öt és fél napi aktív munkával.
Ígéretünkhöz híven főleg 160 és 80 méteren dolgoztunk. Ezen a két sávon közel 4000 összeköttetést létesítettünk.
A TOP band-on sikerült összehozni 19 japánt, több száz USA és kanadai állomást, a rengeteg európai mellett. Sajnos ez a QTH keleti irányba "átláthatatlan", mert a közeli osztrák hegyek további 1000 m-es magassággal emelkednek a QTH (1240 m) felé.

A felső sávokon nem volt valami jó terjedés, így 18 MHz volt a legmagasabb RH frekvencia, melyen tudtunk QSO-zni is.

Míg ott voltunk, volt tavasz-nyár-ősz-tél, néha egyetlen napon váltogatva egymást. A rendkívül erős szél rendesen hajtogatta a 3 síkban, 3-3 irányban kikötött Spiderpole antennát (fotó). Szerencsére nem tört el.
A szélben az antenna árbochoz és a vezetékekhez ütődő "száraz" hókristályok oly mértékben feltöltötték a 160 m-es antennát, hogy a talppontban található illesztő doboz üvegszálas nyáklemezből kialakított amphenol csatlakozó felfogatását, valamint a földelés és a sugárzó vezeték bekötését biztosító panel átégett a nagyszámú áthúzás
következtében.
Mivel ez éjszaka történt, a doboz a hó alatt volt, először azt hittük, hogy az egyik végfok ment tönkre a túlfeszültség miatt. Szerencsére nem ez történt és másnap délelőtt kijavítottuk a "doboz" sérüléseit, lehetett újra 1,8 MHz-en is dolgozni.

Nyolcvan méteren és negyven méteren is rengeteg USA/VE állomással dolgoztunk. Néha erős zaj (statikus töltődések kisülései?) mellett igen nehezen vettük az állomásokat. Géza 19 befejezett random MS QSO-t naplózot, partnerei nagy örömére.

Meglátogatott bennünket DL2SBY Kazik barátunk, magával hozva egy szintén lengyel származású, rádióamatőr barátját, Georgiot. Ünnepélyes pillanatok következtek, itt üzemeltük be Kazik új TS-2000-es rádióját, és ekkor született az első összeköttetés ezzel a rádióval.

Napközben kirándultunk, Gézával részt vettünk Tomi másik hobby-jának gyakorlásában, "geocache" ládákat keresgéltünk, illetve egyet Tomi is telepített. http://www.klick.hu/cikk.php?cikk_id=6518

Sajnos hamar eltelt az idő, pedig az időjárás és a még megmaradt élelmiszerkészletünk is inkább maradásra ösztönzött bennünket. Szerda reggel indulnunk kellett haza. Az éjszaka kb. 20 cm új hó esett, ami jelentősen megnehezítette már az indulásunkat is, nem beszélve, hogy csak lassan haladhattunk még az autópályán is.
Az Aldberg alagút (több mint 14 km hosszú!) után javultak az útviszonyok. Bécset alig elhagyva egy baleset állította le a forgalmat. Valamivel több mint kettő és fél órát rostokoltunk az autópályán, több ezer(!) sorstársunkkal egyetemben.

Köszönjük mindenkinek a QSO-kat! Megint jó aktivitásról tett tanúbizonyságot a klubtagságunk és a magyar tábor!

 

A QTH-nk 6 antennával.

QTH: Masescha, 1240m ASL

Szélviharban a 160 m-es Inverted L antenna.

Az antennák egy része.

A szomszéd ház.

... jó hogy volt ...

A Gutenberg vár.

Őszi színek

HBØ/HA4XG: Sok türelem, MS QSO-kat szül...

HBØ/HA4DX

HBØ/HAØHW: Hajnal felé, fáradtan...

HBØ/DL2SBY, első QSO az új TS-2000-rel.

HAØHW, DF1SR, HA4DX, DL2SBY, HA4XG

Téli táj

Téli táj

Téli táj

Téli táj

Az első magyar geocache láda Liechtensteinben (by HA4DX).