HA7NB munkája

Szabó László, HAØHW
ha0hw@pannondxc.hu

Elektronikus antenna forgató és vezérlő, HA7NB munkája.

Az elmúlt évben renovált és felállított RDM-12 (ismertebb nevén Buda-Duga) antennatorony tetejére felkerült egy három elemes Duna-X Yagi antenna is. A forgató egy része az RDM-12 eredeti áttételes csigahajtású mechanikája volt, amit kiegészített egy áttételes gépkocsi ablaktörlő motor. A forgatás vezérlése az egyik amatőrtárs saját tervei alapján készült elektronikus vezérlője volt. A vezérlőpanel kijelzője fokokban jelezte az antenna aktuális irányát. A forgatást lehetett tetszés szerint ("manuálisan") vezérelni, illetve előre programozott irányok szerint egy gombnyomásra indítani a kívánt irányba, majd az irányba állás után magától leállt és lekapcsolt.

A huzamosabb használat és a közben beállt téli időjárás igen csak próbára tette a technikát. Előjöttek a "gyermek betegségei". Az RDM-12 csigahajtás akadozás, kotyogása, az antenna lötyögése szeles időben (a kenések ellenére! Hi), valamint a hideg beálltával a forgatás akadozása, vagy éppen el nem indulása. (+5C fokban már el is indult! Hi)

Ekkor már láttam, hogy más megoldásra lesz szükség, a forgató mechanika komplett cseréjére. A tavasz közeledtével egyre jobban előtérbe kerültek ez utóbbi szempontok. A megoldást egy Hy-Gain HAM 4-es antennaforgató és vezérlő megvétele jelentett. Miután a szerkezet megérkezett, újabb gondok, feladatok kerültek előtérbe. A forgató felfogatása a torony szerkezetére, kellő mechanikai stabilitás (csapágyazás) a tartó árbóc részére, stb.

Aztán, hogy annyira ne legyen a dolog egyszerű, tovább bonyolítottam, egyelőre csak elképzelés szintjén. Korábban volt egy vezérlő elektronikám a forgatáshoz, amit most az új felálláshoz már nem tudok használni, mert más rendszere. Az új forgató mágnes fékes, amit a régi elektronika nem tud kezelni. Valószínű megoldható lenne az átalakítása, másik panel másik PIC, másik SW. Nem biztos, hogy megérné.

Egy véletlen folytán a közel múltban rábukkantam egy olyan vezérlőre, ami pont ezt a forgatót kezeli. Egy arduino Atmega a lelke az egésznek és a kiegészítő elektronika e köré épül. Alkalmas megfelelő LOG SW-rel vezérelve forgatni az antennát az adott irányba és közben indulás/leállás-kor a féket is kezelni.

A vezérlő kit (DIY) formában érkezett meg, amit a napokban összeraktam. A dobozolásra is gondoltak, azt is tartalmazza a kit. Az elektronikában a pucérság nem bűn! Hi

Mivel nem volt sosem erős oldalam a mechanika, így sok épített dolog sohasem lett dobozolva azaz "pucéron" maradt. Most megúsztam a lakatos munkálatokat.

A képeken még nem látszik, de meg van hozzá, mégpedig feliratozva.

A főpróba természetesen még egy kicsit várat magára, de a kezdeti lépések biztatók. Sajnos lesz egy felesleges antenna forgató vezérlőm (manuális eredeti Hy-Gain) meg egy programozható forgató vezérlőm is.