GAZDAGRÉTI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Programok
Tanfolyamok
Klubok, egyesületek
Galéria
A Rét
Életrajz
A Ház


Gazdagréti Közösségi Ház

Vissza a kezdőlapra!1118 Budapest, Törökugrató utca 9.A Gazdagréti Közösségi Ház története:

A Gazdagréti Közösségi Ház 1985. novemberében nyitotta meg a kapuit, s azóta is a - mintegy - 20 ezer fős lakótelep egyetlen közművelődési intézménye.

1985-91 közötti időszakban a fenntartó szerv (XI. kerületi Önkormányzat) igazgatása alatt, annak gazdasági és szakmai irányításával  működött, ma  szakmailag önálló, gazdaságilag részben  önálló az intézményünk.

Fő tevékenysége tanfolyamok, kulturális rendezvények, regionális programok szervezése, rendezése.

1992 óta jelentetjük meg a Rét című kulturális és információs magazinunkat, amely tájékoztatja Gazdagrét lakóit a helyi és a fővárosi aktuális kulturális rendezvényekről, illetve helyt ad a lakótelep civil és alternatív szervezeteinek, felhívásaiknak, és beszámol munkájukról. 

1992 decembere óta működik a házban Nagy Bálint és Kamarás Borbála tervei alapján elkészült a Rét Galéria, amely három hetente invitál különböző képző-, ipar- és fotóművészeti kiállításokra.

1994-ben itt rendezték meg az I. Országos Diák Film és Videó Szemlét, majd a következő két évben is az intézmény adott otthont a rendezvénynek.

A 90-es évek második felében délelőttönként, egészen a Trafó megnyitásáig, alternatív és táncszínházak próbáltak a nagyteremben.

1997. tavaszán intézményünk rálép az internetre, s elkészítteti a honlapját.

2003. szeptemberében megnyílik a Gazdagréti Közösségi Számítógépes Központ, ahol nyolc szélessávú internet hozzáféréssel rendelkező gép várja az érdeklődőket.

2004-ben teljesen megújul az előtér és a mellékhelyiségek, új öltözőket és raktárakat építenek.

A Gazdagréti Közösségi Ház egyre szorosabb kapcsolatot alakít ki a helyi intézményekkel és civilszervezetekkel, közös programokat szerveznek, amely 2004-ben, a mintegy fél éven keresztül zajló „20 éve az otthonunk Gazdagrét. Boldog Születésnapot!” rendezvénysorozatban csúcsosodik ki.

2005-ben pedig a mintegy 3000 kerületi általános iskolást megmozgató az „Állam az államban, játsszunk demokráciát!” társadalomismereti játékot irányítja a Közösségi Ház.

2006-ban bekerítik a teraszt, és egy mediterrán kertet alakítanak ki. A Közösségi Ház részt vesz az EQUAL programban, amely keretében egy mozgássérült fiatalembert alkalmaz IT-mentorként az időskorúak számítógépes oktatására.

2007. június 20-án - a Millenáris Parkban - a Gazdagréti Közösségi Ház veheti át elsőként a Társadalmi Szerepvállalási Díjat, amelyet a munkaerőpiacon a hátrányos helyzetbe került rétegek modellértékű foglalkoztatásáért ítélnek oda.

2009-ben az intézmény első alkalommal hirdeti meg a kerületi nyugdíjasok részére a 60+ Vers és prózaíró pályázatot, amely hatalmas sikert arat az idősek körében. A pályamunkákat a közösségi ház "Újbuda 60+ Vers és próza" címmel kiadja egy kötetben, amelyet az érdeklődök szinte pillanatok alatt elkapkodnak.

2010-ben az Önkormányzat megbízásából a közösségi ház átveszi az Újbuda Tv-től a Szent Iván-éji rendezvény szervezését. S a helyiek igényeinek megfelelően egy családias hangulatú, playback és vurstli mentes, Szent Iván-éji Családi Napot szervez június 19-én.

A nagy ívű projektek mellett az intézményben rengeteg program: tanfolyamok, rendezvények, klubok és civilszervezetek működnek. A civilek egyre nagyobb mérvű szerepvállalása jelzi, hogy Gazdagréten a lokális társadalom kialakulóban van. Egyre több ember szeretné irányítani és megszervezni a szabadidejét, s nem igényli a „kész” vagy "konzerv" programokat.

A közösségi ház felismerve a változásokat lépett: igényes környezetben, az emberek öntevékenységére épülő programok jelentik a jövőt; amely mellett a múltunkat is ápolni kell, hiszen aki nem tudja merről jött, az nem tudja azt sem, hogy merre tart.

A helyi kultúra és közösségi élet ápolása mellett – a globalizációnak köszönhetően – nem hunyhatunk szemet a robbanásszerű társadalmi, gazdasági és technikai változások előtt, amelyek ha akarjuk, ha nem megjelennek itt Gazdagréten is. A közösségi ház feladata az, hogy egyre nagyobb szerepet ad a civil társadalomnak, szolgáltatásokat, technikai és szervezési segítséget nyújtva neki, illetve biztosítja az információkhoz való hozzájutás lehetőségét a helyi polgárok számára, az esélyegyenlőség figyelembe vételével, hiszen aki kimarad, az lemarad.

Irány a Gazdagréti Közösségi Ház!Gazdagréti Közösségi Ház
(Emlék honlap - 2011. június)