fa039.jpg (26193 bytes)

Ifjú Muzsikás - Egy

FA-039-2                                      

                                                                      Ifjú Muzsikás

Miután Ifj. Csoóri Sándor úgy döntött, hogy 25 éves közös munka után kilép a méltán világhírű Muzsikás együttesből, hogy saját elképzeléseit teljesítse ki, rövid alkotói visszavonultság után új zenekar létrehozásába fogott.

Az 1998-ban létrehozott új együttes, az Ifj. Muzsikás, célja, hogy a folkzenében vissza kell térni az eredeti, autentikus formákhoz és megszólaláshoz, ezeket tökélyre fejleszteni. Tovább kell kutatni a régi szerzők és előadók által használt közlési, előadói technikákat, amelyek mindig egységes megszólalást jelentettek úgy, hogy ez tovább éljen a következő generációk számára is, s nem csak tudományos kutatást szolgáló adatok formájában, hanem élő hagyományként. Ezek a hagyományok, köszönhetően a folk lényegének, mindig a „lélekzenét” jelentették, ami az ember legbelsőbb érzéseit fejezték ki, amivel azonosulni lehetett, ahogy manapság tömegek azonosulnak egy-egy popszámmal.

Ifj. Csoóri Sándor így vall erről:

„ A Muzsikás nevet tanítómesterem, Ifj. Ádám István, a kontrás adta 1973 augusztusában, a széki kocsmában. Emlékszem akkor még rendre járt az Idő… (viselet, zene, ének, tánc). A sok szalmakalap és a bőujjú fehéringek egysége körülölelt bennünket. Szólt az ének: „ Csillagos ég, merre van a magyar hazám…” Boldog voltam boldog emberek között. Kérdeztem tőle: Pityu bácsi, alakítottunk egy együttest Budapesten. Mi legyen a neve? Nem találtunk még olyan nevet, ami jó lenne. Tizenhét éves voltam akkor. Nem sokat gondolkozott, a szemembe nézett, mintha tudta volna a messzi jövőt, és mondta: Muzsikás…muzsikások, „mük is azok vagyunk”. Legyen Muzsikás Együttes. „ Isten tartsa meg Sanyika, meg az együttesét is!” Áldomást koccintottunk, és szólt tovább az ének: „Akkor szép a huszár…”

Az ember változik, a Világ változik. Újjászületés…”

Az alapító tag másik sokkal konkrétabb célja a széki folklór zenei hagyományának ápolása, hisz a tájegység a maga gazdagságával szinte feldolgozhatatlan mennyiségű munícióval szolgál az alkotó számára.

 

A debütáló album már az alakulás évében el is készült. A legtalálóbban az alábbi történet jellemzi:

„Jó 15 éve van már annak, hogy Egy házibulin valaki az Egyik legkedvesebb bakelitlemezemre “Ez Egy jó lemez” feliratot karcolta valamilyen éles tárggyal. Megdöbbenésem és dühöm csitultával el kellett ismernem, hogy igaza volt. Tényleg jó lemez volt a Muzsikás együttes elso korongja. Azóta sok minden megváltozott bennünk, a világban, a zenében, a házibulikon is más zenék forognak és a bakelit LP-ket a CD-k váltották fel.

Azokat a régi hangulatokat, érzéseket ma már csak elvétve idézi fel valami. Ezen kevesek Egyike számomra a legendás Muzsikás zenekar Egykori frontemberének Ifj.Csoóri Sándornak és Együttesének, az Ifjú Muzsikásnak debütáló, a megújulást és a tradíciókat Egyesíto lemeze. Csoóri Sanyi - hosszú, termékeny visszavonultság után - fiatal, tehetséges muzsikustársakkal lép újra színre.

Biztos vagyok benne, hogy Egyszer lesz valaki, aki lelkesültségtol hajtva, bár most kisebb felületre, erre a korongra is felvési a minoséget elismero oszinte kritikát, hogy “Ez Egy jó lemez”. Igaza lesz. A kár miatt ne bánkódj, vegyél még Egyet!”

 

Az együttes tagjai:

Csoóri Sándor- hegedű, gitár, kontrahegedű, duda, kontra, ének

Soós András- hegedű

Ifj. Csoóri Sándor- kontra

Márczi Anna- kontra, ének

Hermann Mária- bőgő

 

Diszkográfia:

Ifjú Muzsikás: Egy 1998. CD (Fonó Records)

 

Kontakt:

Csoóri Sándor

T: 326 0947

 

Az Ifjú Muzsikás együttes 1999.február 2-tól minden második hét keddjén állandó táncházat tart 20h-i kezdettel a Fonó Budai Zeneházban.