Emlékezzünk!

Ki, mikor, mit mondott a honvédelemről, sorkatonaságról?

"Azokra kicsit másképp tekint az ember,  akik nem tettek katonai esküt - fogalmazott Orbán Viktor..." 2001. március 1. (MTI).

"Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret" - népdal

Rudiger Dahlke: Sorsfordulók,  Magyar Könyvklub, 1998. 196.o. "Természetesen praktikusabb őket a legközelebb fekvő kaszárnyába dugni, mint ez ma szokásos. Akkor nem  tudják a hazautazás során a vasúti vagonokat megrongálni, ..."

Országgyűlés

1990.10.16. Orbán Viktor:
...Másfelől, rokonszenves az, amit Svájcról mondott Csurka István képviselőtársam, bár mi inkább az osztrák dolgot, az osztrák elgondolást szeretjük, mert Svájcban, ahogy mi szoktunk magunk között fogalmazni, sokat macerálják a fegyvert otthon tartókat.
...Csurka Istvánnak volt egy olyan mondata, amelynek első fele úgy hangzott, hogy a katonaság számára az az értékesebb, aki fegyvert fog, következésképpen a haza számára is az az értékesebb. Ezzel a mondattal mi nem értünk egyet, alapelvileg nem értünk egyet. Úgy gondoljuk, hogy a haza számára nem az szabja meg egy polgár értékét, hogy valaki vállal-e fegyveres katonai szolgálatot vagy nem.
…A mi elgondolásaink szerint a nevelésnek nincsen helye a hadseregben, bármilyen természetű lenne is az.

1994.07.15. Torgyán József (146. felszólalás)  "De ha Csehák Judit vizsgálat tárgyává akarja tenni, akkor Torgyán József megkérdezi: hol volt Csehák Judit, amikor megszavaztuk az előbb az angolokkal közös hadgyakorlatot? Hadgyakorlatra van pénzünk? A szüleinknek a nyugdíjak kifizetésére nincs pénzünk? (Taps az FKgP képviselőinek padsoraiban.) Kérem, ez elfogadhatatlan megközelítés."

156.felszólalás: /Torgyán József/ "...Ami viszont Szekeres Imre megjegyzését illeti, hogy ez a kormány négyórás, kérem, én nem vitatom, hogy négy órája működik ez a kormány, de felhívnám Szekeres frakcióvezető úr figyelmét arra a tényre, hogy ennek a kormánynak az első dolga volt a működése első órájában egy hadgyakorlat megrendezésére a parlamenti döntést megkérni, megkapni, és ehhez a fizetnivalót rendelkezésre bocsátani. Én azt kérem számon a Házon, hogy ne a hadgyakorlatra legyen először pénze, hanem legyen a nyugdíjfizetésre. (Mozgás és zaj.) Ha nyugdíjfizetésre van pénze, akkor lehet majd a hadgyakorlatra is költeni. "

Magyar tisztek a hadkötelezettség ellen

1994.02.28. A napilapok beszámoltak a Hadkötelezettek Ideiglenes Szövetsége satjótájékoztatójáról. A HISZ képviselője: Varga Attila nyugállományú alezredes. A HISZ a professzionális hadsereg mellet áll ki.
Kurir: A HISZ így hiszi.
Magyar Nemzet: Nemzeti gárda
Pesti Hírlap: Etikus magatartást!

Idézetek magyar történelmi személyiségektől

Zrinyi Miklós: "Az török áfium elleni orvosság" Mottó:
"Dulce et decorum est pro Patria mori. Mors et fugacem persequitur virum.
Dulcius est pro Patria vivere."

(c) HEL - Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája. Ez az oldal a Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.