9911 HEL sajtószemle 1999 november


991111 Válaszra méltattak.  (Népszabadság. Erdélyi Lajos szóvivő, Honvédelmi Minisztérium : A sorkötelezettségre ma még szükség van).
"Farkas Henrik három „ténymegállapításra” alapozza
érvelését. Mégpedig: „a döntéshozó elit” kedveli a sorkötelezettséget, míg „a lakosság többsége” a sorozás teljes megszüntetése mellett van, továbbá a   haderőreform a NATO-kritikák miatt került napirendre, és végül „a szakma a hivatásos hadsereg mellett van”.
"Egy valóban friss, 1999 októberében, a Szonda Ipsos által a teljes lakosságot reprezentáló közvélemény-kutatás eredményei szerint a lakosság 58 százaléka szeretné, ha a hadsereg úgy épülne fel, mint jelenleg, tehát hivatásosokból, szerződésesekből és sorozott katonákból állna.... A megkérdezettek 37
 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kizárólag profikból álló hadsereget látna szívesen. "  "Farkas Henrik mindhárom alapállítása sántít,...."Ellentétben az ügyvezető állításával, a politikai elit jelentős része egyetért azzal, hogy a sorkötelezettség egy hosszabb folyamat eredményeként megszűnhet."

991118. Csak ennek örülhetünk. (Népszabadság,
Csapody Tamás: Lépjünk ki a sorból – lépjünk be a sorba)  "Örömmel olvastam Erdélyi Lajosnak, a Honvédelmi Minisztérium szóvivőjének reagálását (A sorkötelezettségre ma még szükség van, november11.).... Örömöm azonban nem teljes, mert kizárólag a válaszadás – a honvédelmi tárcától szokatlan – tényének tudok örülni..... A szóvivőtől eltérő módon azonban – a tényekkel és ezáltal Farkas Henrikkel egyetértve – arról van tudomásom, hogy az idézett kormányzati felismerést nagyban elősegítette a NATO számos alkalommal, nyíltan és burkoltan, egyértelműen megfogalmazott  kritikája. De azért, hogy a Magyar Honvédség elérte a kritikus szintet, nem kis részben a sorkötelezettség és a sorozáson alapuló hadseregmodell fenntartása a felelős..... Erdélyi Lajos szerint a sorkötelezettség eltörlése szakmailag megalapozatlan gondolat. Ezen állításának tévedése szakmai – és nem politikai – körökben vitán felül áll.... a HM helyettes államtitkárának egyik tanulmányában közzétett adatai,
 miszerint a hivatásos állomány 52 százaléka támogatta 1990-ben az önkéntességen alapuló hadsereg eszméjét.Utólag már tudjuk, hogy ehhez a csoporthoz tartozott a politikai okokból menesztett vezérkari főnök, Végh Ferenc is. ....Erdélyi Lajos az általános hadkötelezettség szakmai megítélésén túl nem ismeri az általa idézett európai országok gyakorlatát sem. Tévesen állítja, hogy ezen országokban a hivatásos hadseregre történő áttérés „hosszú évekig tart és jelentős költségkihatással jár”, továbbá, hogy a váltás „a döntéstől a megvalósulásig majd egy évtizedig tartott”..... Az elvesztegetett és a költségeket csak növelő évtized után nem bebetonozni kellene az általános hadkötelezettséget (katonaadó bevezetése, polgári szolgálat polgári védelmi szolgálattá tevése), hanem megszüntetni."