Laboda Gábor képviselő /MSZP/ kérdése


2002.07.16. A parlamentben Laboda Gábor, az MSZP képviselője azonnali  kérdést intézett tenni a honvédelmi miniszternek: "Teljesíthető-e az önkéntes hadsereg bevezetése 2006-ig?" címmel. Országgyűlési Napló,
(180-189. felszólalás)


LABODA GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha a Magyar Honvédségről beszélünk, akkor a társadalom legszélesebb rétegét érintő és foglalkoztató kérdés valószínűleg a hadkötelezettség. A Szabad Demokraták Szövetsége már több ízben is kezdeményezte az önkéntes, sorozott hadseregre történő áttérést. Most már a Medgyessy-kormány programjában is szerepel a professzionális hadseregre történő átváltás. A miniszter úr a vezetői értekezleten úgy nyilatkozott, hogy 2006-ra önkéntes, hivatásos, professzionális haderőt fognak bevezetni.

Kérdezem államtitkár urat: megvalósítható-e 2006-ra az áttérés? Bár az előző kormány lépéseket tett az élet- és munkakörülmények változtatására, a szolgálati törvény bevezetésével pedig növelte mind a hivatásos, mind pedig a szerződéses katonák illetményét, tegyük hozzá vagy valljuk be, hogy további intézkedésekre volna szükség. Továbbra is sok a feltöltetlen szerződéses hely, és a honvédség toborzóirodáinál jelentkező fiatalok nagy része sajnos alkalmatlannak bizonyult.

Ezen tapasztalatokat is figyelembe véve kérdezem még egyszer az államtitkár urat: teljesíthető-e az önkéntes, sorozott hadseregre történő áttérés? Eltörölhető-e a sorkatonai szolgálati kötelezettség? Milyen intézkedésekkel kívánják vonzóbbá tenni a szerződéses katonai pályát?

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

**********************
IVÁNCSIK IMRE honvédelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ahogyan a képviselő úr kezdte a kérdését, azzal egyetértek maradéktalanul: nagyon sok embert érint ez a kérdés, és természetesen nemcsak azokat a sorköteleseket és azokat a leendő sorköteleseket, akiket igazán közvetlenül érint, hanem az ő hozzátartozóikat, és azokat is, akik ma a hadseregben dolgoznak vagy valamilyen módon kötődnek ahhoz. Már az előző ciklusban is és a választási kampányban is képviseltük, hogy amennyiben mi kormányzunk, el fogunk érni egy olyan állapotba, hogy békeidőben csak hivatásos és szerződéses állományban kelljen, lehessen a honvédségben a munkát végezni.

Minden nehézséggel szembenézve - amit a képviselő úr is említett -, el tudjuk érni azt az állapotot, hogy a ciklus végére ez valóban meg is valósuljon. Hamarosan tárgyalásokat fogunk kezdeményezni a parlamenti pártokkal, a szükséges törvénymódosító-csomagot pedig, úgy véljük, hogy 2004-ben tudjuk majd a Ház elé terjeszteni, hiszen sok részletkérdést kell benne majd szabályozni. Kérdésére a konkrét válasz, hogy megvalósítható 2006-ig.

A másik tapasztalatunk, hogy van elég alkalmas fiatal, és megnőtt a jelentkezési vágy, többek között éppen az illetményemelés miatt. Fel tudjuk gyorsítani a beléptetést. Tovább fogjuk folytatni a laktanya- és a lakásépítési programot, további szociális juttatások lehetőségét fogjuk megvizsgálni és kulturális szolgáltatások bevezetését. Egyszóval olyan életet, olyan lehetőséget kívánunk teremteni a laktanyákban és a hadseregben, ami vonzóbb lesz a korábbiaknál.

Ehhez a korábbi fejtetőről a talpára állítjuk a tervezési folyamatot is, úgynevezett fordított maradékelven fogunk tervezni: minden erőt a hadseregre és a csapatokra összpontosítunk, és ami ezek után marad, azt fordítjuk csak az államigazgatási kiadásokra. (Taps a kormánypártok soraiban.)

************
Megjegyzés.  A HEL szerint elsősorban szemléletbeli változásokra van szükség: a folyamat - különösebb anyagi ráfordítás nélkül is - felgyorstható.
0605  A hadügyben szemléletváltásra van szükség


BACK