Mécs Imre képviselő kérdése a honvédelmi miniszterhez: "Önkéntes haderőre várva"

17. ülésnap (2002.09.10. ) felszólalásai 2002

http://www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_naplo.ulnap_felsz?p_uln=17&p_ckl=37

106. Felszólaló Dr. Wekler Ferenc (SZDSZ) ülésvezetés

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Mécs Imre, az SZDSZ képviselője, kérdést kíván feltenni a honvédelmi miniszternek: "Önkéntes haderőre várva" címmel. A képviselő urat illeti a szó.

107. MÉCS IMRE (SZDSZ):

Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A Szabad Demokraták Szövetsége 1993-ban egyhangú határozatot hozott, amely célul tűzte ki a sorozott állományú fegyveres erők átalakítását önkéntes, hivatásos modern hadsereggé. E cél érdekében előírta, hogy figyelemmel kell kísérni a hadkötelezettség igénybevételének szükségességét, és kezdeményezni kell annak megszüntetését, ha az ország biztonsága enélkül garantálható.

Az új MSZP-SZDSZ-kormány honvédelmi programja szerint a haderőreform végrehajtása alapfeltétele a honvédelmi rendszerváltásnak, ezért legkésőbb 2006-ig a kormány önkéntes, hivatásos hadsereget hoz létre, hogy eleget tudjon tenni a NATO-kötelezettségeknek is.

Simicskó István, a honvédelmi bizottság fideszes alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz csak a nemzetőrség bevezetésével együtt, 2010-től szüntetné meg a sorkötelezettséget. Emiatt kicsi az esélye annak, hogy kétharmados törvénnyel megoldható a probléma. Sajtóhírek szerint a kormány egyelőre nem törvénymódosítással oldan á meg a helyzetet, hanem a következő években egyre kevesebb fiatalt hívnának be katonának.

Tények és számadatok alapján állítható, hogy a hivatásos hadsereg a társadalom egésze számára is gazdaságosabban tartható fenn és fejleszthető, mint a jelenlegi kényszersorozáson alapuló, a leggyengébb képességű személyekre lefelé nivelláló, elavult tömeghadsereg fenntartása. Jelenleg két hadsereget kell finanszírozni, két kiképzési rendszert, az alig használatos sorozottat és a fejlesztés alatt álló hivatásost, ami nagy pazarlás.

Ezért szorgalmazzuk, hogy a kormányprogramnak megfelelően az önkéntes, hivatásos haderő minél hamarabb felállításra kerüljön.

Kérdezem mintegy félmillió sorköteles nevében és a magam nevében is miniszter úrtól: mit kíván tenni annak érdekében, hogy a kormányprogramban lefektetett közös koalíciós cél minél gyorsabban és teljesebben megvalósulhasson?

Várom válaszát.

108. ELNÖK:

A kérdésre Juhász Ferenc honvédelmi miniszter úr válaszol.

109. JUHÁSZ FERENC honvédelmi miniszter:

Köszönöm szépen, e lnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Az értékelés és elemzés tárgykörében azt tudom mondani, hogy egyetértünk, és a koalíciós kormány valóban célként megfogalmazott elképzelését, amilyen hamar, teljesítjük. Ön azt kérdezte, hogy hogyan és miként. Mindenekelőtt szeretném tájékoztatni valamennyi képviselőtársamat, hogy lényegi törvénymódosítás nélkül is be tudjuk vezetni az önkéntes professzionális haderőt, hiszen nem a hadkötelezettséget szüntetjük meg, hanem a sorkötelezettséget függesztjük föl, legalábbis arra az időszakra, amíg a Magyar Köztársaság biztonságát veszély nem fenyegeti.

A honvédelmi tárca új vezetése gyakorlatilag a fejlesztési terveit, a humánerőforrás-gazdálkodást, a laktanya-felújítási és -rekonstrukciós programot, valamint a lakásvásárlási programot már mind-mind az önkéntes professzionális haderő bevezetésével kapcsolatosan tervezi megvalósítani az elkövetkezendő években. Mi leszünk Magyarországon az egyik legnagyobb munkaerő-felvevő, hiszen évente mintegy háromezer szerződéses katona felvétel e válik szükségessé ahhoz, hogy nyugodtan kijelenthessük, hogy feladatunkat jól láttuk el. Ehhez teljesen természetesen szükséges az, hogy a bérekben, az ellátásban, az élet- és munkakörülményekben is biztosítsuk a feltételt.

Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház és mindenki, aki figyeli és nyomon követi azt a tevékenységet, amit a kormány ebben a kérdésben tesz! Szeretném megnyugtatni, hogy mi, amilyen hamar csak lehet, teljesítjük. Sajnos, nem tudjuk egy konkrét dátumhoz kötni, de ha valóban sikerül a toborz ás, ha valóban sikerül a bérezés megoldása, ha valóban olyan munkakörülményeket teremtünk, akkor nagyon sok fiatal vállalja - mint szerte Európában - a haderőben való profi szereplést, és ennek következményeként a koalíciós kormány célkitűzését, az önkénte s, hivatásos haderőre történő áttérést meg tudjuk valósítani.

Köszönöm figyelmét. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

BACK