HEL sajtószemle 2004 augusztus

0806
MTI-hír (2004. 08. 06.)  A sorkatonákkal együtt szerelnék le a civil szolgálatosokat

Törvényjavaslat készül a polgári szolgálat megszűntetéséről - közölte a munkaügyi tárca politikai államtitkára. Csizmár Gábor hozzátette: a jelenleg csaknem ötezer polgári szolgálatot ellátó személy munkája igencsak hiányozni fog az egészségügyi, oktatási és kulturális intézményeknél.
Az a tisztességes, ha a sorkötelezettséggel együtt a polgári szolgálat is megszűnik - fogalmazott a munkaügyi tárca politikai államtitkára annak kapcsán, hogy törvényjavaslat készül a civil szolgálat megszüntetéséről. Csizmár Gábor megjegyezte: a törvényjavaslat hamarosan a kormány elé kerül. Eszerint az utolsó sorkatona leszerelésével megegyező időpontban a polgári szolgálatosok is visszatérhetnek majd korábbi munkahelyeikre. Ez felel meg az emberek véleményének, elvárásának - vélekedett az államtitkár, aki egyben reményét fejezte ki, hogy az ellenzéki pártok is támogatják majd a javasolt módosításokat a parlamenti vita során. Csizmár Gábor megjegyzte: a jelenleg csaknem ötezer polgári szolgálatot ellátó személy munkája igencsak hiányozni fog az egészségügyi, oktatási és kulturális intézményeknél.


0807
Népszabadság Hétvége


Öreg tápos nem vén túzok, novemberben hazahúzok!
Népszabadság • Munkatársunktól • 2004. augusztus 7.
http://www.nol.hu/cikk/328478/
"Az államigazgatásban is jobban bízik az ember azokban a munkatársakban, akik már egyébként letették a katonai esküt. Mert ez egy életre szól, és azokra, akik nem tettek katonai esküt, az ember egy kicsit másképpen tekint, mint azokra, akik ezt a súlyos kötelezettséget vállalták.
Ezért tehát a cél az, hogy minden olyan fiatal, aki fizikailag erre alkalmas, akárcsak a legkisebb mértékben is, az szolgálatot teljesítsen, és elkötelezett legyen az ország közös jövője iránt. Ezért a sorkatonai rendszerben is módosításokat kell végrehajtani, még egyszer mondom, annak érdekében, hogy amikor hazamennek a besorozottak, otthon azt mondhassák, hogy nagyon nehéz szolgálat volt, nagyon komoly szolgálat volt, és büszke vagyok arra, hogy eleget tudtam neki tenni."
Orbán Viktor,
a Magyar Honvédség feladatszabó értekezlete 2001. március. 1.

"... a sorkötelezettség nemzetfilozófiai kérdés. Egyszer már vegyük tudomásul, hogy nincs joga senkinek megfosztani az egészséges, épkézláb fiatalembert attól a kötelességétől, hogy a hazáját megvédhesse! A Független Kisgazdapárt a sorkötelezettség fenntartása mellett foglal állást, és nagyon távoli jövőben látja csak annak a lehetőségét, hogy az önkéntes hadseregre áttérhessünk, de akkor már olyan fiatalok lesznek, akik katonák akarnak lenni."
Lányi Zsolt,
Országgyűlés,2000. június 19.

"Mi azt mondjuk, hogy nem az a kérdés, hogy kell-e vagy sem profi hadsereg, illetve fel lehet-e váltani a sorkötelezettséget vagy sem, hanem az, hogy mikor. Az időtényező rendkívüli módon fontos..."

Simicskó István,
Fidesz, Országgyűlés, 2000. június 19.

"Csapást jelentett, legalábbis az én számomra, hogy a második évfolyamtól megkezdődött a katonai kiképzés. Világéletemben utáltam a hadsereget, de még az egyenruhát is..."
Horn Gyula, Cölöpök, 1991

"Az általános hadkötelezettség nem szüntethető meg a hadsereg hivatásos jellegének erősítése mellett sem, mert - nagyságából adódóan - a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, teljesen hivatásos haderő is csak a háborús küszöb alatti fegyveres konfliktusokat képes kezelni. ..."
Részlet a Keleti György (MSZP) által 1994-98-ban irányított honvédelmi tárca hivatalos kiadványából, 1998

"Nagykorúságát elérve, minden fiatalember egy-másfél éves szabadságvesztésre van ítélve."
"Nem látok semmi lényegbevágó különbséget a rendőri és a katonai fegyveres szolgálat között. Nem indokolt, hogy békeszerető, polgári társadalom akár az egyiket, akár a másikat különleges és kiváltságos erkölcsi státussal ruházza fel."
"A kötelező katonaság butít."

Konrád György: Dönthessünk önmagunkról! (Népszabadság, 1993. június 4.)

Idézetek a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának honlapjáról

Lát hajót?  Angyalbőr nélkül:
Magyarországon gyakorlatilag megszűnt a sorkötelezettség
Haszán Zoltán, 2004. augusztus 7.
http://www.nol.hu/melleklet/cikk/328477/

Laktanyatakarítás, őrzés és konyhai munkák. Ezekre a feladatokra keres civileket a hadsereg most, hogy a szabócenti visszavágásában száz alatt tartanak az utolsó sorkatonák a laktanyákban.

A mérőszalaggyártók rosszul járnak vásárlókörük nagy részének elvesztésével, de talán csak ők szomorkodnak a behívások megszüntetése miatt. Közvélemény-kutatások szerint a sorkötelezettség megszüntetésének támogatottsága nyolcvanszázalékos, ám ez egészen a közelmúltig nem volt elmondható.
"- Lát hajót?
- Nem.
- Akkor mossa le még egyszer az ablakot. Koszos, azért nem látja.
- Na, most már látja hajót?
- Igen.
- Akkor mossa újra, mert kurva koszos az az ablak, ha hajót lát a Hortobágyon."
Ez a kedves beszélgetés kiképző és újonc között zajlott le rendszeresen a debreceni laktanyában.
,,,,
1989-ben, a "régi" parlament utolsó ülésén mondták ki, hogy nem lehet mindenkit fegyveres szolgálatra kötelezni. A polgári szolgálat bevezetése azoknak nyújtott menedéket, akik a katonai szolgálatot vallási vagy politikai okokból tagadták meg. Előbbiek körébe tartoztak a Jehova tanúi, nazarénusok, reformadventisták, a Bokor katolikus bázisközösség tagjai, akik a nyílt szembenállás miatt hároméves-tízhónapos börtönbüntetést kaptak. Csapody Tamás, az Alba Kör alapítója szerint például a rendszerváltás egyik, Parlament melletti tömegdemonstrációját 1988-ban azért tartották, hogy a baracskai fogházban bebörtönzött lelkiismereti foglyokat engedjék ki.
,,,,,
Angyalbőrben 1992-től egy évet, 1998-tól kilenc hónapot, 2002-től fél esztendőt kellett kihúzni.
....
Lassan mégis változott a sorkötelezettség megítélése, 1997-99 között kiegyenlítődött a támogatók és ellenzők aránya, sőt a NATO-népszavazás kampányában már hangsúlyos elem volt az az egyébként valótlan, egy nagymama szájába adott állítás, hogy ha belépünk, akkor a fiúnak nem kell bevonulnia. Végérvényesen akkor kerültek többségbe az önkéntes hadsereg hívei, amikor 1999 végén a kiképzőközpontokban agyhártyagyulladás-járvány tört ki, több katona megbetegedett, a zár alá vett laktanyákból pedig karácsonyra és szilveszterre nem mehettek haza az újoncok.
.....
A közhangulat változását a politika lassan követte. Farkas Henrik, a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája ügyvezetője úgy emlékszik, hogy elsőként az SZDSZ állt velük szóba 1993-ban, bár a sorkötelezettség eltörlését a liberálisok akkor még csak távlati célként fogalmazták meg. A szabad demokraták aztán 1999 elején aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a parlament tárgyaljon a sorozás 2002-es eltörléséről. Az íveket 250 ezren szignálták, a törvényhozás pedig megtartotta a vitát, amelyen a MIÉP, az MDF és a kisgazdák kiálltak a sorkötelezettség fenntartása mellett. A Fidesz és az MSZP pedig elvben támogatta az önkéntességet, de azt korainak tartotta. Orbán Viktor is a sorkötelezettség mellett állt ki, amikor kormányfőként a katonai vezetők előtt kijelentette, hogy az államigazgatásban is jobban bízik az ember azokban a munkatársakban, akik letették az esküt, és az újoncok keményebb kiképzését kérte. Szabó János akkor honvédelmi miniszter - aki egyébként nem volt katona, így az államigazgatási bizalmi indexnek számító esküt sem tette le - úgy árnyalta a képet, hogy a sorkatonai szolgálatban továbbra sem lesz mellőzhető például a laktanyaudvar söprése, ám a technikai képzésre terelődik a fő figyeléem.

Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája - HEL   -    Sajtószemle
Erőszakellenes Oldalak           Kéziratok, újságcikkek (Farkas Henrik)

Ez az oldal a Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.