HEL sajtószemle 2004 június0610
Vége a sorkötelezettségnek  Honvédelmi Minisztérium    http://www.honvedelem.hu/cikk.php?cikk=16678&next=
Nem lesz több bevonulás, vége a sorkötelezettségnek, és az utolsó kétezer katona novemberben szerel le. Erről döntött a kormány - jelentette be Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a június 9-én tartott kormányszóvivői tájékoztatón, amelyen a kabinet döntését ismertette a sorkatonai szolgálati kötelezettség megszüntetéséről. Az utolsó bevonulások már lezajlottak, a leszerelések pedig július 7-én (2297 fő), szeptember 1-jén (1507 fő) és november 9-én (2014 fő) lesznek.

Juhász Ferenc elmondta, hogy 1967 óta van vegyes rendszerű haderő Magyarországon. Idén a haderőreform legfontosabb lépéseként teremtették meg azokat nemzeti, katonai és személyi feltételeket, amelyek lehetővé tették a kormány döntését.

"A kormánynak ez a döntése igen nagy jelentőségű, hiszen Magyarország polgárai ezt több mint 80 százalékban támogatták. Jelenleg kevés fontosabb politikai ügy van ennél, amikor a NATO és az EU-tagállamok is jelentős változtatásokat hajtanak végre katonai intézményeik, haderejük tekintetében. A sorkötelezettség eltörlése jogi feltételeinek kialakítása, az alkotmányos szabályozás, valamint a kompromisszum érdekében további négy párti egyeztetésre van szükség” - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az MTI-nek nyilatkozva közölte, hogy méltóképpen szeretnének búcsúzni az utolsó sorkatonáktól, aminek a módját még keresik. - Valamilyen tárgyi jutalom vagy egyéb formájában, de emlékezetessé kívánjuk számukra tenni azt a történelmi tényt, hogy ők az utolsók - jelentette ki a honvédelmi tárca vezetője.

"Bízunk abban, hogy leraktuk a század modern hadseregének alapjait. Profi haderő kialakítását határoztuk el, és ennek első lépéseként az önkéntességet valósítjuk meg. Ennek érdekében javítjuk a honvédségnél az élet- és munkakörülményeket, emeljük a béreket, hogy a katonai pályát versenyképessé és vonzóvá tegyük” - jelentette ki Juhász Ferenc.

Kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette, hogy a Magyar Honvédség létszáma a sorkatonák leszerelésével nem változik lényegesen, és a haderő belső szerkezete folyamatosan alakul át. A honvédségnél jelenleg mintegy tízezer szerződéses hely van, és ebből több mint nyolcezer betöltött.

A haderőreform, a hivatásos hadseregre történő áttérés a Honvédelmi Minisztérium saját erőforrásaiból történik. Nemcsak költségek, hanem megtakarítások is lesznek azzal, hogy nem lesz fluktuáció és csökkenni fog a katonai intézmények és a kiképzési helyek száma.
A tartalékos állomány megszüntetésére a honvédelmi miniszternek és a vezérkari főnöknek nincs joga. A tartalékos állomány fennmarad, de a működtetésével nem kívánunk élni. Dolgozunk az önkéntes tartalékos állomány kialakításán, amely adott esetben feladatot kaphat, ha az alkotmányos helyzet úgy kívánja - mondta a miniszter.
2003 © Honvédelmi Minisztérium

0624
Duna TV – HM sajtószemle

A Fidesz szerint egyelőre nem adottak a feltételei a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetésének

- derült ki a mai négypárti egyeztetést követően. A honvédelmi tárca illetékese közölte: a miniszter saját hatáskörében dönt a behívás szüneteltetéséről, ha nem sikerül a parlamenti erőknek konszenzusra jutniuk.

Az alkotmány és a honvédelmi törvény módosításáról most harmadik alkalommal egyeztettek a pártok és a minisztérium képviselői. A fideszes Simicskó István szerint azonban előbb a stratégiai kérdésekben kéne a feleknek egyetérteniük, vagyis abban, hogy adottak-e a feltételek az önkéntes hadseregre való átálláshoz, és csak azután kellene a jogi formuláról megállapodniuk.
- Nem látjuk biztosítva jelen pillanatban a feltételeit az átállásnak, hiszen itt folytatni kellett volna az Orbán-kormány időszaka alatt elkezdett laktanya-rekonstrukciós programot, lakásépítéseket és kellett volna emelni igen jelentős mértékben a katonák illetményét.
Simicskó István szerint a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetése veszélyezteti az ország biztonságát. Emlékeztetett rá: a határőrségnél tíz évvel ezelőtt tértek át a hivatásos rendszerre, de mind a mai napig nem sikerült feltölteni teljesen a létszámot. A honvédelmi tárca politikai államtitkára szerint az önkéntes hadsereg felállításának folyamata visszafordíthatatlan. Ha a pártoknak nem sikerül konszenzusra jutniuk, a kormány akkor is benyújtja törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. Amennyiben a kétharmados többség nem lesz meg, a honvédelmi miniszter saját hatáskörében dönt a behívás szüneteltetéséről.
- Ennek az lesz a nagyon nagy hátránya, hogy mivel a törvényi feltételek nem jönnek létre, ezért feleslegesen és drágán életben kell tartani egy olyan rendszert, ami egyébként nem szolgál semmi konkrét célkitűzést, de nem szüntethető meg.
A további egyeztetésre mindegyik fél nyitottnak mutatkozik.

(Duna TV: Híradó, 2004. június 24., csütörtök)

0624
http://www.mti.hu/cikk/23689/

A Fidesz nem látja biztosítottnak a hivatásos hadseregre való átállás feltételrendszerét
2004. június 24. 13:55

A Fidesz egyelőre nem látja biztosítottnak az önkéntes-hivatásos hadseregre való átállás feltételrendszerét - derült ki a sorkatonai szolgálat megszüntetésével kapcsolatos törvénymódosításokról tartott négypárti egyeztetésen. "Egyetértünk azzal, hogy professzionális Magyar Honvédséget kell felépíteni. Csak nem látjuk annak feltételeit, hogy ez az áttérés, ez az átállás megalapozott-e" - közölte Simicskó István, fideszes politikus. Közlése szerint előbb az áttérés feltételrendszerét kell megteremteni és csak utána következhet a jogalkotási munka. Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára közölte, ha a négypárti megbeszélések során nem tudnak megegyezni, akkor a kormány ősszel benyújtja törvényjavaslatát az Országgyűlés elé, és ha nem kap kellő támogatást, akkor a honvédelmi miniszter saját hatáskörben függeszti fel a sorkatonai szolgálatot.

0625
A Fidesz folytatná a sorozásokat (Népszava, 2004. június 25., péntek, 1+8. oldal)
0625
Magyar Hírlap, 2004. június 25., péntek, 8. oldal
Törvénnyel kell eltörölni a kényszerbevonulást

A négy parlamenti párt már egyeztet az önkéntes haderőre történő áttérés jogszabályi feltételeiről. Csapody Tamás, a hadkötelezettség tagadásának szószólója szerint a törvényi rendezés azért sürgető, mert annak hiánya miatt visszaállítható az általános hadkötelezettség, amelyet bizonyos érdekcsoportok meg is tennének. A téma szakértőjének számító jogász, szociológus úgy véli: nem állja meg a helyét az az érv, hogy az áttérés a hivatásos, önkéntes haderőre milliárdokba kerülne. Pont ellenkezőleg, olcsóbbá tenné a honvédséget az állam számára.

A kormány 2004. június 9-én bejelentette, hogy nem lesz több bevonulás sorkötelezetteknek. Mit jelent ez a döntés?
Történelmi jelentőségű a sorkatonai szolgálat eltörlése, illetve pontosabban meghatározva a jelenlegi helyzetet, a felfüggesztésére irányuló kormánypárti szándék egyértelmű kinyilvánítása. Végre maradéktalanul érvényesülhet a katonai szolgálat megtagadásához és elkerüléséhez fűződő lelkiismereti és vallási jog. Ettől kezdve csak azoknak kell megtanulniuk az emberölés tudományát, akik ezt önként vállalják. Éppen ezért a bejelentésnek van egy olyan üzenete is, hogy a fegyverkultusz, az erőszak kultúrája, a militarizmus hátrább szorulhat. A kelet-európai térségben mind a polgári szolgálat bevezetésével, mind az általános hadkötelezettség megszüntetésével megelőzzük az államok többségét. Ezzel persze azt is üzenjük a szomszédainknak, hogy a nemzeti kisebbség tagjainak sem kell immár átesniük a hadsereg szocializációján ahhoz, hogy az állam megbízható polgárai lehessenek. Bármennyire is örvendetes a bejelentés, azért még maradtak kérdőjelek a sorkötelezettséggel kapcsolatban. Hiányzik az átálláshoz elengedhetetlenül szükséges alkotmányos és törvényi háttér. Az alkotmányos demokráciáktól idegen módon nem lehet ezt a kérdést miniszteri rendeletekkel megoldani. Ebben az alapvető kérdésben a jogállami keretek és a jogbiztonság egyaránt a legmagasabb jogi szinten történő változtatást követeli meg. Elkerülendő, hogy pusztán politikai megfontolásokból bármikor vissza lehessen mindezt csinálni, akár már 2 két év múlva esedékes választásokat követően, ha azt a jelenlegi ellenzék nyeri. Az általános hadkötelezettség eltörlését ugyanis sokan ellenzik, például a politikai elit és a hadsereg egy része kifejezetten a kényszerbevonulás fenntartását támogatja. Ehhez fűződnek politikai és egzisztenciális érdekeik.
Nem lehetett volna már korábban eltörölni a sorkötelezettséget?
A rendszerváltás és a Varsói Szerződés megszűnése után már a 90-es évek közepére alkalom nyílt arra, hogy megszűnjön az általános hadkötelezettség Magyarországon. Beilleszkedhettünk volna abba az európai trendbe, hogy önkéntes hadsereg legyen a sorkötelezettség helyett, mint az utóbb Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában megvalósult. Az 1990-ben megalakuló pacifista Alba Kör kezdte meg a harcot az általános hadkötelezettség megszüntetéséért, amit a néhány évvel később megalakuló Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájával (HEL) együtt a mai napig folytat. Az 1997-es NATO-népszavazáson a Manfred Wörner Alapítvány, vagyis a kormány propagandájának egyik legfontosabb üzenete az volt az Észak-atlanti Szövetség mellett, hogy aki igennel szavaz, az arra teszi a voksát, hogy Magyarországon megszűnjön az általános hadkötelezettség. A sikeres népszavazás után az Alba Kör és a HEL többször is emlékeztetett erre az ígéretre, de a sorkötelezettség megszüntetése továbbra sem történt meg.
A rendszerváltás előtt mi várt a katonai szolgálatot megtagadókra?
Két-három év börtön, amit általában Baracskán kellett letölteni. A Jehova tanúi egyház mintegy száz tagja, tíz adventista és nazarénus, valamint a Bokor közösség három tagja került ezért évente átlagosan börtönbe. A társadalom nagyobbik fele megvetette azt, aki el akarta kerülni a katonai szolgálatot. Főleg vidéken tartotta magát az a nézet, hogy aki nem vonul be, az nem is igazi férfi. Ez a szemlélet akkor kezdett megváltozni, amikor bevezették a jogi és morális értelemben a sorkatonai szolgálattal egyenértékű polgári szolgálatot. De ez nem vált alanyi joggá, sokan nem szereztek róla tudomást, mind a mai napig diszkriminatív jellegű, és a kérvények mintegy harminc százalékát elutasítják. Egyébként a polgári szolgálatosokról egy szó sem esett még az önkéntes haderőre való áttérés vonatkozásában. Azonban annak nyilvánvalónak kellene lennie, hogy őket is az utolsó sorkatonával egy időben kell „leszerelni". A miniszterelnöki bejelentéstől kezdődően egy polgári szolgálatost sem lenne szabad szolgálatteljesítésre behívni. Nagyon fontos emberi jogi elvárás, hogy a sorkatonaság megszűnése után is lehetővé kell tenni a tartalékos katonai állományba kerülésnek a lelkiismereti okokból történő megtagadását.
Mikor álltak ki a politikai erők az általános hadkötelezettség eltörlése mellett?
Az első demokratikus választások előtt a Fidesz egyértelműen az általános hadkötelezettség ellen volt, de az SZDSZ-től sem állt távol ez a gondolat. Aztán minden parlamenti párt azt mondta, hogy át kell majd egyszer térni az önkéntes haderőre, de ennek konkrét idejét mindig ugyanolyan távolinak ítélték meg, vagy csak a beláthatatlanul távoli jövőben akarták bevezetni. Előrelépés volt, amikor az SZDSZ 1998 tájékán, meghaladva addigi politikáját, kezdett lassan és vargabetűktől sem mentesen kiállnia kényszersorozás eltörlése mellett. Így került aztán a 2002-es SZDSZ-es választási programba, majd pedig a kormányprogramba az általános hadkötelezettség eltörlésének szándéka. A két kormánypárt között nézetkülönbség alakult ki az átállás ütemezése és mikéntje körül, de végül is mindkét párt becsületére legyen mondva, hogy ezen választási és programígéretüket be is akarják tartani. A kormánypártok azonban elmarasztalhatók abban, hogy győzelmük után nem kezdték meg azonnal a négypárti tárgyalásokat, és hogy most, a bejelentést követően, erőfölényből tárgyalnak. Mindezzel veszélyeztetik a kényszerbevonulás intézményének tartós és megalapozott eltörlését, továbbá ezzel maguk is akaratlanul támogatják az ellenzéket abban, hogy az általuk képviselt kötelező nemzetőrség jellegű szolgálat bevezetése továbbra is napirenden maradhasson.
Mivel érvelnek a sorkötelezettség hívei az általános hadkötelezettség megszüntetése ellen?
Sokan úgy érveltek az általános hadkötelezettség fenntartása mellett, hogy az átállás az önkéntes hadseregre növeli a költségeket vagy némileg fordítva, az önkéntességre való áttérésre hivatkozva akarnak további pénzeket kicsikarnia hadseregnek. Ez nem így van, hiszen a fentebb említett Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban kifejezetten gazdasági érvek szóltak az átállás mellett, sőt elvárás volt, hogy a hadsereg költségei nem növekedhetnek.
Éber Sándor

*

 Csapody Tamás jogász, szociológus, a politikai tudományok kandidátusa. 1960. június 11-én született Sopronban. Tanulmányait az ELTE jogtudományi és bölcsészkarán végezte. A katonai szolgálatmegtagadás és a polgári szolgálat kérdéskörének ismert kutatója, a független békemozgalom támogatója, a Kelet-Nyugat Párbeszéd Hálózat Kör, a Szabad Kezdeményezések Hálózata, a Halálbüntetést Ellenzők Ligája, az Alba Kör és a Balkán Békéjéért Mozgalom alapító tagja. 1993 és 94 között a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának, 1993 és 1999 között az Alba Körnek a szóvivője. Hobbija a természetjárás.

0627
A Fidesz támogatja a profi hadsereg létrejöttét
2004. június 27. 19:24
MNO

A Fidesz támogatja a hivatásos hadseregre való áttérést, ha a kormány garantálja annak minden feltételét – mondta a Fidelitas alelnöke vasárnap. Hozzátette: „Sem a Fidesz, sem a Fidelitas soha nem volt a sorkötelezettség eltörlésével ellentétes állásponton”.

A politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy Zuschlag János szocialista képviselő vasárnap kritizálta a Fideszt és a Fidelitast, mondván: a két szervezet a sorozás fenntartása mellett van – adta hírül a ma.hu.

A Fidesz és a Fidelitas támogatja a sorkötelezettség eltörlésével kapcsolatos jogszabály-módosítást, ha a kormány garantálja a sorozottnál jóval drágább hivatásos hadsereg létrehozásának anyagi és egyéb más feltételeit – közölte Rogán Antal.
**
/Kommentár: a Fidesz álláspontjának időbeli változása a HEL honlapján követhető. F.H./
0628
A Fidesz támogatja…

…. a hivatásos hadseregre való áttérést, ha a kormány garantálja annak minden feltételét mondta tegnap Rogán Antal, a Fidelitas alelnöke. (mti)

(Magyar Hírlap, 2004. június 28., hétfő, 4. oldal)


0628
(Népszabadság, 2004. június 28., hétfő, 6. oldal)

SZOLIDARITÁSI MOZGALOM A SORKÖTELEZETTSÉG ELLEN

A hadkötelezettség elleni szolidaritási mozgalmat indított a Fiatal Baloldal Ifjú Szocialisták szervezete - jelentette be a politikai társulós elnökhelyettese vasárnap. A mozgalom jelképe a fehér szalag, amelyet nagyon sok szocialista országgyűlési képviselő fog viselni - mondta el Zuschlag János. A szocialista honatya kifogásolta a Fidesz álláspontját a sorkötelezettség tekintetében. Megdöbbentő, hogy a Fidesz és a Fidelitas, a párt ifjúsági szervezete további sorozást tart szükségesnek - jelentette ki. Közölte: felszólítanak minden politikai erőt, hogy csatlakozzon a Fehér Szalag mozgalomhoz, és hirdesse a sorkötelezettség megszüntetését.
(MTI)
0629
(Blikk, 2004. június 29., kedd, 2. oldal)

Sorkötelezettség

BUDAPEST - Kuncze Gábor szerint a Fidesz azért nem járul hozzá a szükséges alkotmánymódosításhoz, mert - ha kormányra kerül - 2006-ban visszaállítaná a sorkötelezettséget. Pártja 1993 óta tartja napirenden a sorkatonaság eltörlését nyilatkozta a szabad demokrata pártelnök.

0629
http://www.mti.hu/cikk/24011/

Több mint háromezer aláírás gyűlt össze a szabadszállási kiképzőközpont bezárása ellen
2004. június 29. 12:17

Több mint háromezer aláírás gyűlt össze a szabadszállási kiképzőközpont bezárása ellen, a helyi lakosok az aláírásokat és a döntés felülvizsgálatát kérő petíciót, Mádl Ferenc köztársasági elnöknek címezve, kedden délelőtt adták át a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt. A petíciót Balázs Sándor szabadszállási polgármester, Simicskó István alpolgármester, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának fideszes alelnöke és Balogh József, a választókörzet fideszes országgyűlési képviselője adta át, mintegy 40 szabadszállási lakos jelenlétében. Balázs Sándor újságírókkal közölte, hogy nem értenek egyet a kiképzőközpont bezárásával, amely nagyon jó állapotban van és megfelelő infrastruktúrával rendelkezik. A laktanya bezárása nemcsak a mintegy 500 ott dolgozót érinti, hanem sok beszállítót és szolgáltatót is. A petíciót Szentgyörgyi András titkárságvezető vette át, aki közölte: ha lesz rá lehetőség, akkor személyes találkozóra is sor kerülhet az államfő és a szabadszállásiak képviselői között. A Honvédelmi Minisztérium korábbi közlései szerint a szabadszállási kiképzőközpontot várhatóan 2005-ben zárják be.

0629
http://index.hu/politika/belhirek/?main:2004.06.29.&184059
SZDSZ-es levél az ellenzéknek a sorkatonaságról

június 29. 14:00
[MTI]


Az SZDSZ kedden levélben kért választ az ellenzéki pártoktól arra, hogy támogatják-e a sorkötelezettség eltörléséért beadott szabad demokrata alkotmánymódosító javaslatot.

"A választóknak joguk van tudni, ki szeretne és ki nem sorkatonaságot" - indokolta kérdését Kuncze Gábor, a párt elnöke az MTI-hez is eljuttatott levélben.

Az SZDSZ azért javasolta az alkotmánymódosítást, mert a sorozás megszüntetéséről most eseti döntés született, így a kormány bármikor újra behívhatná a fiatalokat.

A szabad demokraták elfogadják, ha az ellenzéki pártok ebben a kérdésben másképp gondolkodnak, ám "az álláspontok állandó változtatása, a köpönyegforgatás" elfogadhatatlan - írta Kuncze Gábor.


0629
http://www.mti.hu/cikk/24039/
Lendvai Ildikó: az MSZP szempontjából vegyes az elmúlt fél év politikai megítélése
2004. június 29. 15:37

Az MSZP szempontjából 2004 első fél évének politikai megítélése vegyes képet mutat - jelentette ki Lendvai Ildikó kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták által a sorkatonaság megszüntetése melletti demonstrációként indított mozgalom jelképét, fehér szalagot viselő Lendvai Ildikó szerint "nem normális állapot" az, hogy nem sikerült az alkotmánybírák, az Állami Számvevőszék alelnökei megválasztásáról megegyezni, a népszavazás törvényes feltételeit kialakítani és a sorkötelezettség eltörlésének alkotmányos hátteréről megállapodni.

Hozzáfűzte: ezért felkéri a parlamenti pártokat, hogy a nyáron folytassák az egyeztetéseket és jussanak megegyezésre ezekben a kérdésekben.

Arató Gergely, a társadalmi kapcsolatok szervezésével megbízott frakcióvezető-helyettes közölte: olyan rendszert szeretne a frakció kialakítani, amelyben összehangolt módon konzultálnak minden egyes törvényjavaslatnál az érintett civil és szakmai szervezetekkel.
(MTI)

0630
Inforádió, 2004. június 30., szerda)
Kuncze Gábor levélben kért választ az ellenzéki pártoktól…

… arra, hogy támogatják-e a sorkötelezettség eltörléséért beadott szabad-demokrata alkotmánymódosító javaslatot. Az ellenzéki pártok képviselői szerint az eddig nyilatkozataiból egyértelműen kiderült, hogy támogatják a sorkötelezettség eltörlését. Benyó Rita összefoglalója.

Kuncze Gábor nyílt levelet intézett Orbán Viktorhoz és Dávid Ibolyához, amelyben azt kéri tőlük, hogy nyilvánítsák ki egyértelműen, támogatják-e egyértelműen a sorkötelezettség eltörlését. Az SZDSZ elnöke szerint ugyanis a konzervatív oldal álláspontja nem egyértelmű és állandóan változik. Amint a nyílt levélben áll, egyszer a sorkatonaság megszüntetését, máskor megtartását, megint máskor valamiféle nemzetőrséget javasoltak az ellenzéki pártok. Simicskó István, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának fideszes alelnöke ugyanakkor az Inforádiónak elmondta, a Fidesz álláspontja 2000. óta az, hogy át kell állni profi hadseregre. Simicskó István hallják. A Fidesz már 2000-ben kezdeményezte azt, hogy térjünk át a professzionális magyar honvédséghez, teremtsük meg ennek a feltételeit. A Fidesz mindig is egyértelműen nyilatkozott, szó sincs semmiféle kétértelműségről. Az a kérdés csak, hogy Kuncze Gábor tud-e arra garanciát adni, hogy az elkövetkezendő két évben átálláshoz szükséges anyagi feltételeket, azokat a többletkiadásokat, amelyek ezzel járnak, azoknak megteremti. Tehát el tudja érni, hogy a kormány meggyőző tevékenységet tudjunk végezni annak érdekében, hogy ténylegesen elmondhassuk, hogy profivá tudtuk tenni a magyar Honvédséget és nincsen szükség most már sorkatonára, mert sajnos az elmúlt két évben semmi nem történt annak érdekében, hogy ez a folyamat felgyorsuljon.

Karsai Páter, a Honvédelmi Bizottság MDF-es tagja Simicskó Istvánhoz hasonlóan azt mondta, hogy az MDF a sorkatonaság eltörlése mellett van és volt is. Karsai Péter szerint a levél megszületését az indokolta, hogy az MSZP is erős kampányba kezdett a sorkatonaság eltörlését illetően és erre akart most az SZDSZ is rákontrázni. Karsai Pétert hallják.

- Ennek az oka elsősorban az, hogy az MSZP ezzel a bizonyos fehér szalaghoz hasonló tartalmú ötletével állt elő. Ha jól tudom Zuschlag képviselő úr azt találta ki, hogy fehér szalagot kössön mindenki magára, aki egyetért a sorkatonaság eltörlésével. Namost nyilván egy versenyhelyzet alakult ki a két párt között, én ezt így látom. Egyébként pedig a politikai haszonszerzésnek egy tipikus példája.

Az ellenzéki politikusok reményüket fejezték ki, hogy a most zajló négypárti egyeztetés végén olyan kompromisszum születik, amely nyomán tudják támogatni a sorkatonaság eltörléséhez szükséges alkotmánymódosítást.

**
Kommentár: Az utóbbi időkben a Fidesz és az MDF a kötelező honvédelem alapján állt még a legutóbbi időben is. 2010-re tervezték a profi haderő feltételeinek kialakítását, addig pedig be akarták vezetni a Nemzetőrséget, amelynek keretében mindenki kötelezően honvédelmi kiképzést kapott volna. Ismeretes Orbán Viktor nevezetes mondása: http://www.c3.hu/~farkashe/hel/2002vtekint.html    /F.H./

0630
Inforádió, 2004. június 30., szerda

Több, mint 3000 aláírás gyűlt össze a szabadszállási kiképzőközpont 2005-re tervezett bezárása ellen.

 Az aláírók szerint az objektum  nagyon jó állapotban van és megfelelő infrastruktúrával rendelkezik. Balázs Sándor Szabadszállás polgármestere elmondta, a laktanya bezárása nemcsak a mintegy 500 dolgozót érinti, hanem sok beszállítót és szolgáltatót is. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a szabadszállási és a szombathelyi kiképzőközpont bezárásáról szakmai alapon döntöttek és minden körülményt megvizsgáltak. A szempontok alapján a három kiképzőközpont közül a Tapolcait találták a legmegfelelőbbnek és az önkéntes hivatásos haderőre való átállás miatt már nem lesz szükség három bázisra, mert egy is el tudja látni a feladatokat.
Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája - HEL   -    Sajtószemle
Erőszakellenes Oldalak           Kéziratok, újságcikkek (Farkas Henrik)

Ez az oldal a Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.