HEL sajtószemle 2004 május0502

Polgári Kör Archívum http://www.osa.ceu.hu/pke?id=953

- Budapest, május 2. 15.00 A Magyarországi Jogsértettekért Egyesült Elnöksége Anyák Napja alkalmából a békeidőben elhunyt sorkatona fiainkról történő megemlékezésre, és az azt követő koszorúzásra várja az emlékezni vágyókat. Beszédet mond. Pozsár Jánosné, elnök, Bathelt Mária Julianna, örökös tiszteletbeli elnök, Varga József, országgyűlési képviselő. Közreműködnek: Kascsák Dóra, Pető Nóra, Csobolya József, Rácz Gyula, a Nemzeti Kamaraszínház művészei. Alex Tamás, előadóművész. Helyszín: Hadtörténeti Intézet és Múzeum Díszudvar, I. ker. Kapisztrán tér 2-4.

0512

Nincs rá szükség, de még soroznak NSZ • 2004. május 12. •
Kétezer fiatalt vonultat be a héten a hadsereg. A védelmi vezetés továbbra is titkolja, hogy mikor lesz az utolsó bevonulás, az biztos, hogy jövő év közepétől már nem szolgál sorkatona a hadseregben. Egy miniszteri rendelet jövő márciusi végső határidővel írja elő a behívásokat. Ezt megváltoztathatja Juhász Ferenc.

Értesülésünk szerint a nyár végén nyújta be a tárca az Országgyűlésnek az önkéntes haderőre történő áttérés miatti törvénymódosításokat. Ebben már vélhetően szerepel a dátum is. A jogszabályok, köztük az alkotmány megváltoztatása kétharmados többséget igényel majd a törvényhozásban. A váltás erőltetett ütemét bíráló Fidesz majd a konkrét szöveg ismeretében dönt arról, hogy hozzájárul-e a sorkötelezettség jövő évi eltörléséhez. Amennyiben az ellenzék nem járul hozzá a gyors váltáshoz, a honvédelmi miniszter a vezérkari főnökkel dönthet úgy, hogy nincs szükség fiatalok behívására, gyakorlatilag tehát megszüntetheti a bevonultatást. Ebben az esetben ugyanakkor fenn kell tartani a feladat nélkül maradt hadkiegészítő központokat és a sorozásokat is, évi több milliárd forintért.

A sorozások folytatódnak, annak ellenére, hogy a hadsereg nemcsak a jövő év közepéig, hanem több évre meg tudná oldani szükségleteit az egészségügyi vizsgálatokon már átesettekből. Ennek oka, hogy addig nem lehet leállítani a szűréseket, amíg a sorkötelezettség fennáll.

A fiatalok egy része egyébként úgy próbálja megúszni a fennmaradó rövid időt, hogy a sorozásra, illetve a bevonulásra szóló invitálásnak nem tesz eleget. A márciusi sorozást követően Egerben például 12 személyt jelentett föl a hadkiegészítő parancsnokság a polgármesteri hivatalnál, mert nem jelentek meg a sorozóbizottság előtt. Tóth Anna szabálysértési előadó elmondta: tavaly 153 esetben indított a hivatal ilyen okból szabálysértési eljárást, ebből 60 esetben megszüntették az eljárást, húszan figyelmeztetést kaptak, a legtöbb esetben pedig szerény öszszegű pénzbírságot róttak ki. A szegedi önkormányzat általános igazgatási irodájának vezetője, Ácsné dr. Gunda Judit tudósítónknak elmondta: jelentkezési kötelezettség elmulasztása miatt tavaly több mint hétszáz esetben jártak el. Átlagosan tízezer forintos pénzbírságot mintegy ötszáz esetben szabtak ki.

0518
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=201701
Napi Online  2004.5.18 - 11:57
Vigh György Zsolt: Milliárdokba kerülne a sorkatonaság fenntartása

Milliárdokba kerülhet a sorkatonaság sorozórendszerének fenntartása, ha az a jövő évre is áthúzódik - hangzott el a honvédelmi minisztérium délelőtti sajtóbeszélgetésén.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter azonban bízik abban, hogy bár kétharmados parlamenti döntés szükséges a sorkatonaság eltörléséhez, az keresztülvihető az országgyűlésen.
A tervek szerint a hadkiegészítő parancsnokságokat kisebb létszámú toborzóirodákká alakítanák. A honvédelmi területet érintő mintegy 50 törvényre kiterjedő jogszabály-módosítási csomagot már tárgyalja a parlament.
0518
http://www.mti.hu/cikk/20961/
MTI   Egyeztetni kíván a kormány a sorkatonaság megszüntetéséről 2004. május 18. 12:52

Az ellenzékkel egyeztetett törvényi hátteret kíván kialakítani a kormány a sorkatonai szolgálat megszüntetésével kapcsolatban, az erről szóló törvénytervezet ősszel kerülhet az Országgyűlés elé - közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter újságírókkal kedden Budapesten. Mint mondta, honvédelmi miniszterként saját hatáskörben is felfüggeszthetné a sorkatonák behívását, a honvédelmi vezetés azonban arra törekszik, hogy megteremtse a szolgálat megszűntetésének konszenzusos törvényi hátterét. Ehhez az alkotmány, valamint a honvédelmi törvény módosítására van szükség.

Juhász Ferenc közlése szerint a tervezetről hétfőn kezdődött négypárti egyeztetéseket követően, az Országgyűlés várhatóan az őszi ülésszak során tárgyal majd a kétharmados parlamenti többséget is igénylő módosításokról.

A törvénymódosításokkal erre már nem lenne szükség, a szaktárca az önkormányzatoktól kapott adatok alapján állítaná össze a szolgálatra esetlegesen behívható személyek nyilvántartását - tette hozzá. Juhász Ferenc közölte: ha nem sikerül megegyezni az ellenzékkel, akkor csak felfüggeszteni tudják a sorkatonák behívását és ebben az esetben a sorozás intézményét fent kellene tartani.

A miniszter a tervezet egyik újdonságaként emelte ki, hogy az alkotmány módosításával bevezetnék a rendkívüli helyzet fogalmát. Erre azért van szükség, hogy egy esetleges katonai támadás veszélye esetén legyen lehetőség a hadkötelezettség visszaállítására. Erről a parlament rendelkezhetne. A év végére el akarják érni azt a szintet, hogy már csak politikai döntés legyen szükséges a sorkötelezettség megszűntetése - mondta.


Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája - HEL   -    Sajtószemle
Erőszakellenes Oldalak           Kéziratok, újságcikkek (Farkas Henrik)

Ez az oldal a Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.