HEL sajtószemle 2003 október


1003
Románia. Transindex. http://belpol.transindex.ro/?hir=3894
A sorkatonaság 2007-ig marad  10:15, 3.10.2003

Mégha a lakosság el is fogadja az új alkotmányt, továbbra is kötelező 2007-ig a sorkatonai szolgálat – erre figyelmeztet a honvédelmi minisztérium államtitkára, George Maior. Aki tehát visszautasítja a bevonulást, pénzbüntetésre vagy börtönre számíthat. Az új alkotmány már nem teszi kötelezővé a sorkatonai szolgálatot. Az alaptörvényről október 19-én lesz népszavazás. – A módosított alkotmány csak lehetőséget ad a kötelező jelleg megszüntetésére, de elfogadása egyszersmind nem menti fel a fiatalokat az alól, hogy megjelenjenek a megyei sorozóbizottságok előtt – nyilatkozta Sorin Encutescu, szintén a honvédelem államtitkára. (bbc)

1014
Magyar Nemzet MNO 2003. október 14. 7:29
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=177300&rvt=2
Haraszti Gyula: Továbbra sincs parlamenti alku a haderőreformról


Nem várhat az ellenzéktől együttműködést a kormány a kétharmados törvények megszavazásában, ha a legalapvetőbb kérdésekben nem egyeztet a döntések előkészítésében – közölték a parlament honvédelmi bizottságának fideszes képviselői a testület tegnapi ülésén.

A késő estig elhúzódó tárgyaláson a bizottság Simicskó István (Fidesz) kérésére a védelmi felülvizsgálat eredményéről tájékoztatót kapott Iváncsik Imrétől, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkárától és Szenes Zoltán vezérkari főnöktől. Az ellenzéki politikusok azt nehezményezték, hogy a haderőreform döntéseibe szerintük egyetlen-egyszer sem vonták be, és partnernek sem tekintették a szakértőiket.

– Már megkezdték a végrehajtást, és létesítmények megszüntetését tervezik indokolatlanul, pedig az Országgyűlés még el sem fogadta a haderőreformról szóló javaslatot – panaszolta Simicskó István, aki szerint a Magyar Honvédség a leépítésekkel a sorkatonai szolgálat mihamarabbi megszüntetésének esik áldozatul, amelyet az SZDSZ erőltet a kormánykoalícióban.

Nyitray András (Fidesz) szerint a védelmi felülvizsgálattal olyan magyar haderő jön létre, amelyet szinte minden elemében a külföldi missziókban való részvételnek rendelnek alá, „áruba bocsátva a Magyar Honvédséget”. A képviselő szintén kifogásolta, hogy a kabinet szerinte meg sem próbálta a haderőreform tervezetében megjeleníteni az ellenzék által képviselt értékeket.
.....
03-10-14
Figyelő net       http://fn.hu/cikk.php?cid=68176&id=3
Perelnek a cseh sorkatonák - kevés zsoldot kapnak
2003. október 14.     FigyelőNet, MTI-Eco

Beperelte a cseh államot sorkatonák egy negyventagú csoportja, mert törvényellenesnek tartják, hogy a zsoldjuk a havi minimálbérnek csak egytizedét éri el.

Petr Mikes, a katonák jogi képviselője, kedden újságíróknak elmondta: azt követelik, hogy a védelmi minisztérium a sorkatonáknak havonta legalább a minimálbért elérő zsoldot fizessen. Csehországban jelenleg a minimálbér 6200 korona, míg a sorkatonák havi illetménye 500-750 korona. Ha a kezdeményezés sikerrel járna a bíróságon, akkor az államnak a jövő évben mintegy nyolcmilliárd koronával többet kellene kifizetnie a sorkatonáknak, mint az idén, éppen amikor a kormány nehezen küzd a költségvetés javításáért.

- Az állam a katonákat olcsó munkaerőként egyszerűen kihasználja - állítja a sorkatonák ügyvédje. Ugyanakkor úgy látja, hogy a havi zsold - hivatalos nevén szolgálati juttatás - ellentétes az alapvető emberi jogokkal is. - Bár a katonák az állam érdekében dolgoznak, keresetük nem elég az alapvető személyi létszükségleteik fedezésére sem - szögezte le Mikes.

Ladislav Sticha, a védelmi tárca szóvivője kijelentette: a minisztérium jogi szakértői szerint a per alaptalan, mert a sorkatonák szolgálatát és havi zsoldjának nagyságát törvény írja elő, és ezt nem lehet bármikor bárki kénye-kedve szerint megváltoztatni. Független jogi szakértők szerint nem kizárt, hogy az ügy magasabb bírósági testületek elé jut, és ott állítólag a sorkatonáknak van reményük a sikerre. - Ha az ügyet az emberi jogok szempontjából nézzük, akkor valószínűleg nincs minden rendben - mondta egy jogász.

A nagy érdeklődéssel várt bírósági tárgyalás október végén kezdődik. Prágai lapvélemények szerint elhúzódó perre lehet számítani, és nem kizárt, hogy időközben akár meg is szűnhet a sorkatonai szolgálat Csehországban. A kormány tervei szerint az utolsó sorkatonák 2004 őszén, vagy 2005 tavaszán vonulnának be, de végleges döntés még nincs.


03-10-29
MDF  
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=180474&rvt=2&redirect=false
Az MDF leállítaná a haderőreformot  2003. október 29. 15:42

MTI

Az MDF-frakció azt javasolja, hogy állítsák le a haderőreformot, mert az
rossz irányba halad - közölte Karsai Péter , a Honvédelmi Bizottság elnöke
szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Vissza kellene térni a 2000-ben elfogadott országgyűlési határozathoz, amely
nagy konszenzussal született meg és tíz évben határozta meg a szerződéses
állományra való áttérést - hangoztatta a honvédelmi bizottság MDF-es alelnöke.
...

********************************************
Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája - HEL   -    Sajtószemle
Erőszakellenes Oldalak           Kéziratok, újságcikkek (Farkas Henrik)

Ez az oldal a Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.