HEL sajtószemle 2003 július


0707
2003.07.07.  20.00  *  Duna TV  *  Híradó
Műsorvezető  (Gubás Csilla):   James L. Jones, a NATO Európai Szövetséges Erők főparancsnoka hivatalos látogatásra Budapestre érkezett.
….A főparancsnok a NATO szempontjából hasznosnak ítélte meg a magyar haderő racionalizálását és professzionálissá alakítását, megemlítve, hogy az Egyesült Államok önkéntes, professzionális hadereje jó például szolgálhat ehhez.

2003.07.07.  19.00  *  Magyar ATV  *  Híradó

Műsorvezető  (Ács Mónika):   Elsősorban a haderőreformról és a NATO hadseregének a XXI. századi igényekhez való alakításáról esett szó James Jones hazai látogatása során. Az Európai Szövetséges Erők főparancsnoka nagy várakozással néz az Irakba készülő magyar katonai kontingens
bevetése elé*** A tábornok nagyra értékelte, hogy Magyarország át kíván térni a hivatásos, önkéntes hadsereg létrehozására, valamint, hogy a csökkentett létszámú, de hatékonyabb állomány által a NATO számára jobban alkalmazható hadsereg áll majd rendelkezésre.

0708
Népszabadság 2003. július 8. Már megint nem lehet tudni, melyik bázis marad meg  (H.Z.)
Mégis megmenekülhet az amerikai katonák által néhány hete üresen hagyott taszári bázis, ugyanakkor ismét bezárás fenyegeti a NATO-forrásokból felújítás alatt álló pápai  repülőteret. Mindez Szenes Zoltán vezérkari főnök és James L. Jones, a NATO európai erőinek főparancsnoka közös sajtótájékoztatóján derült ki. Az elképzelésekről tegnap tájékoztatták az európai főparancsnokot is, aki üdvözölte az elképzeléseket, külön kiemelve a hivatásos hadsereg megteremtését. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az átalakításokhoz forrásokat is kell biztosítani. (H. Z.)

0715
Uno.hu   http://www.uno.hu/news/story/77887
Simicskó István bírálja a hadsereg reformját   2003.07.15. 06:41

Egyelőre a leépítésnél tart a honvédség átszervezése és nem a professzionális hadsereg felépítésénél, ahogyan azt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ígérte – jelentette ki Simicskó István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A nagyobbik ellenzéki párt honvédelmi szakértője szerint jobb módszer lenne a laktanyai körülmények, a felszerelések javítása, fejlesztése. A politikus úgy látja, a sorkatonai szolgálat megszűnésével a kiképző tisztek munkája megszűnik, velük valamit kezdeni kell, de a végkielégítésük is pénzbe kerül. Ugyancsak költségeket jelentenek majd a sorkatonák által elvégzett szolgáltatások – takarítás, festés, kertészkedés stb. –, amelyeket helyettük külső cégekkel kell elvégeztetni.
(WestelPress)


*******************************************
Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája - HEL
  -    Sajtószemle
Erőszakellenes Oldalak
          Kéziratok, újságcikkek (Farkas Henrik)

Ez az oldal a
Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.