HEL sajtószemle 2003 június

0612

Ma.hu A hadrőreform elkerülhetetlen, de drága   http://ma.hu/page/cikk/aa/0/44439/1
Szenes Zoltán vezérkari főnök elmondta, a szövetség támogatja a magyar kormány reformelképzeléseit.
2003.06.12 08:53 MR

....Szenes Zoltán vezérkari főnök elmondta, a szövetség támogatja a magyar kormány reformelképzeléseit, azonban tart attól, hogy hazánk ismét túl sokat ígér és nem tudja majd finanszírozni vállalásait, vagyis Szenes Zoltán megfogalmazása szerint a NATO aggódik.
Itt elsősorban a fejlesztési tervek erőforrás biztosítottságában és túl gyorsnak tartják az önkéntes haderőre való áttérést, ami további tárgyalásokat igényel, mert szerintem nem értik, nem arról van szó, hogy professzionálisra átállunk teljesen, arról van szó, hogy a sorállomány kikerül a rendszerből és tovább folytatjuk ezt a munkát. A harmadik észrevétel pedig, hogy reális vállalásokat tegyünk, tehát erre ösztönöznek bennünket.

0625
http://www.politikaforum.hu/index.phtml?oldaltyp=hir&ccid=10033350
Politikafórum: Aggódik Simicskó miatt a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája  2003.06.25 14:55

A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája szerint aggasztó lenne Simicskó Istvánnak, "a kényszersorozás egyik legmarkánsabb képviselőjének, a nemzetőrség szorgalmazójának" a visszakerülése a Honvédelmi Bizottságba.
Simicskó úr eddigi ténykedése alapján sajnos azt kell feltételeznünk, hogy igyekszik majd késleltetni, akadályozni a kényszersorozás megszüntetését célzó törvényhozási lépéseket - írja közleményében a szervezet.
Másik aggasztó jelnek tartják Szenes Zoltán nyilatkozatának egy mondatát. A vezérkari főnök szerint, bár a NATO-körökben támogatják a magyar haderőreformot, de "túl gyorsnak tartják az önkéntes haderőre való áttérést."
(MTI)


0627
http://www.uno.hu/news/story/75730

Románia: 2007-tôl kizárólag hivatásos katonák alkotják majd a hadsereget
2003.06.27. 10:23

2007-tôl kizárólag hivatásos katonák alkotják majd a román hadsereget, addig viszont folyamatosan csökkentik a sorozás mértékét.

Ioan Mircea Pascu védelmi miniszter leszögezte: a hadseregben nem lesz többé kötelező sorkatonai szolgálat, mivel az már nem prioritás a román hadsereg számára, ellenben rámutatott, hogy a hadsereg nem az egyetlen eleme a védelmi struktúrának, emellett ott van a Belügyminisztérium és más hírszerző szolgálatok munkája is. Pascu szerint a kötelező sorkatonai szolgálat egyedüli haszonélvezője a Belügyminisztérium.
(WestelPress)


*******************************************
Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája - HEL
  -    Sajtószemle
Erőszakellenes Oldalak
          Kéziratok, újságcikkek (Farkas Henrik)

Ez az oldal a
Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.