HEL sajtószemle 2003 március

0306

 Juhász Ferenc az Index Törzsasztalának vendége,  http://index.hu/forum/online/juhasz

Sorozással kapcsolatos kérdések és válaszok

endre2000 (0)
Tisztelt Miniszter úr! Én a sorkötelezettségről szeretnék Öntől kérdezni. Nem olyan rég még attól volt minden hangos, hogy a felsőoktatási intézményben tanulókra, a 23 évnél idősebb emberekre, már nem számít a honvédség. Ez most is így van? Én most felsőoktatási intézményben tanulok, és ha minden jól megy jövőre végzek, amikor 23 éves leszek. Számíthatók sorozóparancsra én is? Aki főiskolán/egyetemen tanul számíthat sorozóparancsra, majd behívó parancsra? Köszönöm válaszát, további sikeres munkát kívánok!

Juhász Ferenc válasza:(3)  
Én voltam sorkatona (25 évesen vonultam be, házasként, egy gyermekkel). Nagyon nehezen éltem meg, hogy olyan feladatokat kellett végezzek, amelyeknek semmi értelmét nem láttam. 18 hónapi szolgálat után sem felkészültebb katona, sem „alakiasabb” ember nem lettem, s ez az élmény ma is bennem van, ráadásul 6 hónap alatt még annyi sem várható, mint korábban. ezért alapvetően arra törekszünk és meg is valósítjuk, hogy 2005 közepétől eltöröljük a sorkatonai szolgálat-kötelezettséget. A behívottak számát folyamatosan csökkentjük, alapvető szándékunk, hogy azok, akik tanulnak, családosak lehetőleg ne kerüljenek behívásra. Most egy hihetetlenül rossz struktúra működik, ami nem felel meg a társadalmi igazságosságnak, a védelmi igényeknek, hiszen a fővárosiak és nagyvárosiak nagy többsége már ma is eleve alkalmatlan a sorkatonai szolgálati kötelezettségre. No nem egészségügyi oka van az alkalmatlanságnak, hanem apuka-anyuka összeköttetéseinek.

Grof (3):
Tisztelt Miniszter Úr! Ön azt nyilatkozta, hogy a munkaviszonnyal, vagy tanulói jogviszonnyal rendelkezőket a jövőben nem fogják behívni. Kérdésem az lenne, hogy ez mikortól lépne életbe, valamint mik a teendők (pl. kérvényezés, igazolások bemutatása), ha valakit már besoroztak, tudja a behívása időpontját (2003. november), de munkaviszonnyal rendelkezik.

Juhász Ferenc válasza:
Ha megengedik, akkor e kérdés kapcsán mindazoknak válaszolok, akik a behívásokkal kapcsolatban érdeklődtek. Évente két turnusban behívunk 6 ezer főt, illetőleg 2 turnusban 5 ezer főt. Ez mindösszesen 11-12 ezer fiatal. Ők valamennyien az alkotmány előírása alapján a hadkötelezettség okán teljesítenek sorkatonai szolgálatot. A behívható korcsoportokban kb. 80 ezer fiatal van. Akikből persze leszámítjuk az alkalmatlanokat, a polgári szolgálatot választókat, de még így is egyértelmű, hogy az alkalmas fiatalok nem mindegyikét tudjuk behívni. A "válogatás" egyik szempontja mindenféleképpen az, hogy az illető tanul-e, illetőleg családfenntartó-e. Akik ilyen kondícióval rendelkeznek, azok esélye kisebb a behívásra, de nem kizárt. A miniszter egységes sorkatonai szolgálat alól felmentő határozatot korra, korcsoportra, foglalkozásra nem adhat, ebből adódóan a rendszer most valóban igazságtalan. Mi olyan átmenetet képzelünk, amely napról napra nagyobb hangsúlyt ad az önkéntesség elvének, s azt reméljük, hogy lesz módunk - most vizsgáljuk - arra, hogy az önkéntes sorkatonai szolgálatot teljesítő fiatalok juttatásait megnöveljük. Mindenekelőtt az igazságosabb teherviselés érdekében. Tudom, hogy ez az átmeneti időszak még sok konfliktust eredményez, de ezekben a lehető leghumánusabban járunk el, a mindenkori törvényi keretek között.

Amorf (11) :
Sorkatonaság ... Bár én alkalmatlannak bizonyultam, de a kérdés attól még kérdés marad. Hogyan tudnak a jelenleg részben sorozottakból álló haderő helyére hivatásosokból álló sereget kialakítani? Körülbelül mennyibe kerül ez - munkabérek, laktanya-rekonstrukció, stb.? Nem gondolja, hogy a Gripenek légiutántölthetőségére költött tízmillárdok jobb helyen lennének, ha a katonai infrastruktúrát fejlesztenék belőle?

Juhász Ferenc válasza:
A profi haderő kialakítása becslésünk szerint legalább 60 milliárd forint többletforrást igényel, ami azért a következő években megtérül. Itt mindenekelőtt infrastrukturális beruházásokról, személyi juttatásokról van szó.
Második kérdésére: remélem megkérdezte az előző kormánytól, hogy miért bérel olyan Gripent, amelyet már a svédek is leszerelnek, és amelyek már a kormány saját követelményeinek sem felelnek meg, csak kizárólag a volt kormányfő személyes vonzalmán múltak. Mi ebből a hihetetlen káros és rossz szerződésből csináltunk elfogadhatót, de a pénztártól való távozás után jóval több lehetőségünk nem is igen volt. Nagy élvezettel figyelem, amikor hozzá nem értő ellenzékiek a légi utántöltési lehetőségen élcelődnek, elfeledve azt, hogy itt nem az volt a döntő szempont. Aprócska törekvésünk az volt csak csupán, hogy csak egy picivel tudjon többet ez a gép, mint a régi MiG-ek.

Dr. Benjamin Justice (15):
Meg tudná mondani, egy sorkatona ellátmánya (a kiképzési költségeket leszámítva) hogyan viszonyul a létminimumhoz?

Juhász Ferenc válasza:
Ha ahhoz mérnénk, akkor mintegy háromszor annyi költségvetési támogatásra lenne szükség, mint amennyit ténylegesen költünk. A sorkatonai szolgálat nem foglalkoztatási jogviszony, hanem állampolgári kötelezettség, s mint ilyet, sehol a világon nem fizetünk meg.

toncsika3001 (16) :
Az Ön nyilatkozataiból is kiderül, hogy az önkéntesek számára a sorkatonáknak nyújtott szállás, ruha, étkezés és egyéb "szolgáltatások" minősége nem elfogadható. Ezt az "axiómát" elfogadni, ha jól meggondoljuk, se nem européer, se nem demokrata gondolkodásmódra vall. Mit tesznek azért, hogy a 2005-ig még behívandó sorkatonák ne kerüljenek megalázó körülmények közé (értsd: olyan körülmények, amik önként nem vállalhatók)?

Juhász Ferenc válasza:
Nem szabad olyan követelményeket megfogalmazni, amelyeket mintegy 40-50 éve nem tudtak megoldani. Bármennyire szeretném, mi sem fogjuk tudni. A kárenyhítés a célunk, annak tudatában, hogy itt nem önkéntesen vállalják a sorkatonai szolgálati kötelezettséget.

toncsika3001 (17):
Tervezik-e, hogy a polgári szolgálat időtartamát közelebb vigyek a tényleges sorkatonai és tartalékos szolgálathoz? Összességében csak mintegy 6 és fel hónapot kellene a polgári szolgálatosoknak eltölteniük! A lelkiismereti szabadság biztosítása és a polgári szolgálat irreálisan hosszúvá tétele Ön szerint hogyan egyeztethető össze?

Juhász Ferenc válasza:
A sorkatonai szolgálati kötelezettség megszűnésével a polgári szolgálati kötelezettség is értelmét veszíti.

honved03 (25)
Tisztelt Miniszter Úr! A honvédelmi törvény 107.§ (2) bekezdése így szól: "Felsőfokú oktatásban nappali tagozaton második vagy további alapképzésben, ... oktatásban részt vevő hadköteles részére tanulmányi szolgálathalasztás engedélyezhető, ha a sorkatonai szolgálatra való behívás ... nehézséggel járna. A honvédelmi miniszter ... rendeletben meghatározhatja, ... hogy a szolgálathalasztást kérelemre kötelezően engedélyezni kell."

Juhász Ferenc válasza:
Így történt.

ORIZA TRIZNYAK (27):
Miniszter Úr! Még nem hallottam koncepciót arra, hogy kívánják megoldani a sorkötelezettség eltörlése után a polgárok honvédelmi "kiképzését". Én voltam sorkatona - bár lemondtam volna róla szívesen - de tény, hogy ott azért elsajátítottam olyan ismereteket, amik egy esteleges háború, vagy bármilyen katasztrófa esetén hasznosak lehetnek. Gondoltak Önök erre?

Juhász Ferenc válasza:
Önkéntes tartalékosokkal, illetőleg szükség esetén újabb tartalékosok képzésével. Ebben a pillanatban azonban szerencsés a helyzetünk, mert több százezer már kiképzett katona jelenti a mi tartalékunkat.

honved03 (44):
Tisztelt Miniszter Úr! A Kormány döntése értelmében 2005-tol nem lesz sorkatonaság, ezért szűkítik azok körét, akik behívhatóak. Kiket fog ez elsősorban érinteni és mikor fog hatályba lepni? Engem égetően érint a probléma, kérem válaszoljon!

Juhász Ferenc válasza:
2005 közepére az utolsó sorkatona is leszerel.

gergoba (46):
Tisztelt Miniszter Úr! 29 éves 2 diplomás középvezető vagyok, most kaptam sorozásra behívót. Elképzelhető hogy mégis bevisznek annak ellenére, hogy a hírek szerint 2005-től profi lesz a hadsereg, más hírek szerint a 23 év alatti munkanélkülieknek kell már csak ilyentől tartaniuk (már aki tart tőle)?

Juhász Ferenc válasza:
Sajnos igen, de nem valószínű.

trimbo (47):
Tisztelt Miniszter Úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Igaz-e az a hír, hogy 2004. elejétől már a honvédség nem kívánja behívni azon férfiakat, akik a 30. életévük közelében vannak és munkaviszonyban állnak. Azért kérdezem mindezt, mivel a múlt héten voltam sorozáson, ahol a sorozó tiszt a fenti állítást határozottan cáfolta.

Juhász Ferenc válasza:
Igaz.

miskafa (55):
A néhány héttel ezelőtti bejelentés után (2005-ig már bizonyos csoportokat kívánnak behívni) némileg meglepő volt számomra, hogy közel a 30-hoz (4 hónappal vagyok előtte) sorozópapírt kaptam április elejére. Tapasztalataim szerint a hadkiegészítő parancsnokságon két ok miatt egyáltalán nem veszik figyelembe ezt az új intézkedést...

aberdenangusz (59):
Tisztelt Miniszter Úr! 2 Hónap múlva 30éves vagyok, feleségem gyesen, 10 hónapos kislányunkkal. Vállalkozóként dolgozom. Májusi behívásra kaptam értesítést. Hogyan tovább?

Juhász Ferenc válasza:
Kérjen halasztást a hadkiegészítő parancsnokságon, ez az egyetlen törvényes eljárási mód.

rob1978 (70):
Milyen következményekkel jár, ha megtagadom a sorkatonai szolgálatot, mivel nem akarom a karrieremet derekbe törni???

Juhász Ferenc válasza:
Jogszabály írja elő az önkormányzatoknak, hogyan kell eljárniuk a szolgálatmegtagadókkal. A Btk. ezt a tényállást bünteti.

0319
http://www2.mno.hu/index.mno?cikk=134677&rvt=2&redirect=false
MNO -  2004 végén leszerelnek az utolsó sorkatonák? 2003. március 19. 18:16

Havril András közlése szerint a Magyar Honvédség azon dolgozik, hogy már 2004 végén leszerelhessenek az utolsó sorkatonák. A vezérkari főnök helyettese egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen azt is közölte: ehhez viszont addig el kell érniük, hogy szerződéses katonákkal tölthessék fel a sorkatonai állomány teljes létszámát.

Az altábornagy ismertetése szerint e célból idén és jövőre mintegy 5-6 ezer szerződéses katonát kell felvennie a Magyar Honvédségnek. Közlése szerint, ha 2004 végéig nem tudják biztosítani a szükséges számú szerződéses katonát, akkor későbbre tolódhat a leszerelés időpontja. A tábornok ugyanakkor hangsúlyozta, hogy 2005 nyara után már egészen biztos nem lesz szükség a sorkatonákra.

Havril András jelezte, a jövőben is nagyon szigorúak maradnak a szerződéses katonák kiválasztásának követelményei: ezekből csak azért nem fognak engedni, hogy elegendő katonát vehessenek fel.

Az önkéntes-hivatásos haderőre való átállás kapcsán a megfelelő számú szerződéses katona felvételén túl meg kell oldani például a katonai objektumok őrzését is. Az objektumok többségét jelenleg még sorkatonák őrzik.

Úgy tájékoztatott, hogy a fontosabb katonai objektumokat szerződéses katonák fogják őrizni, a többit pedig vagy külső cégek vagy a honvédség által alkalmazott civilek.
….
Havril András közölte: számításaik szerint összesen mintegy 62 milliárd forintba kerül majd a hivatásos haderőre való átállás. A költségekbe beleszámolják a szerződéses katonák fizetését, kiképzési költségét és felszerelését, illetve az új elhelyezési körletek létesítését is.

Véleménye szerint a szerződéses katonák kiképzéséhez a jövőben elegendő lesz két kiképzőközpont is. A tervek szerint a szabadszállási, a tapolcai, illetve a szombathelyi központok közül valamelyiket megszüntetik. A tábornok ismertetése szerint 2013-ban várhatóan 30 ezer körül lesz a Magyar Honvédség létszáma. Ebből mintegy 10-11 ezren szerződéses katonák lesznek, és háromszor annyi tiszthelyettes lesz a hadseregben, mint amennyi tiszt – adta hírül az mtv.hu.

********************************************
Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája - HEL
  -    Sajtószemle
Erőszakellenes Oldalak           Kéziratok, újságcikkek (Farkas Henrik)

Ez az oldal a
Soros Alapítvány támogatásával olvasható az Interneten.